Autojen välinen varoitusjärjestelmä otetaan käyttöön Fordeissa

Usein olisi hyödyllistä tietää, mikä odottaa mutkan takana. Kuskeille tämä tieto voi olla jopa kriittistä. Nyt, Fordin uuden liitettävyysteknologian ansiosta se myös mahdollista.

Paikalliset varoitukset (Local Hazard Information, LHI) on merkittävä askel matkalla kohti yhdistettyä liikenneinfrastruktuuria. Se auttaa kuljettajia varautumaan ja mahdollisesti välttämään edessä olevat vaaratilanteet.*

Kun edellä ajavat kuljettajat kohtaavat äkillisen poikkeavan tilanteen – esimerkiksi peräänajon, onnettomuuden tai tielle kaatuneet lastin – perässä tuleva, mahdollisesti vielä näkymättömissä oleva kuljettaja saa siitä varoituksen etukäteen.

Järjestelmä auttaa myös muissa odottamattomissa tilanteissa rajuista raekuuroista äkilliseen tulvimiseen tai vaikka maanvyörymiin.

Katso myös tämä: Bosch tuomassa motoristeille ”digitaalisen suojakilven”

Järjestelmä aktivoituu edessä olevien autojen tapahtumista. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi turvatyynyjen aktivoituminen, varoitusvalojen vilkkuminen tai tuulilasinpyyhkijöiden toiminta.

Aikaisempien liikenteen varoitusjärjestelmien toiminta on perustunut kuljettajien antamaan tietoon. Sen sijaan Fordin paikalliset varoitukset (LHI) toimii itsenäisesti. Se tuottaa tietoa ja varoituksia ilman, että kuljettajan tarvitsee tehdä mitään.

Katso myös tämä: Volvon autot keskustelevat jatkossa keskenään — varoittavat muun muassa liukkaudesta

Varoitukset näytetään kojelaudan näytöllä vain, jos tapahtuma vaikuttaa todennäköisesti kuljettajan matkaan. LHI on suunniteltu antamaan kuljettajille merkityksellisempiä tietoja kuin nykyiset radion kautta tulevat varoitukset, jotka ovat usein epäoleellisia.

Järjestelmä on vakiovarusteena ilman veloitusta ensimmäisen vuoden ajan uudessa Ford Pumassa.**

Tämän vuoden loppuun mennessä paikalliset varoitukset (LHI) on jo yli 80 prosentissa Fordin henkilöautoista. Etua ei rajoiteta vain Fordilla matkustaville henkilöille. Auton lähettämää tietoa voidaan käyttää myös muiden merkkien ajoneuvoissa, ja päin vastoin.

Kuva: Ford.

Tieto siirtyy pilven kautta

Sensorit tarkkailevat eri toimintoja, kuten hätäjarrutuksia, sumuvalojen käyttöä ja luistonestoa havaitakseen huonot sää- tai tieolosuhteet. Näistä toiminnoista saatu tieto käsitellään, jotta pystytään määrittelemään vaaratilanteen sijainti ja mahdollinen liikenneonnettomuus.

Auto tuottaa automaattisesti päivityksiä turvatun yhteyden kautta “pilveen” käyttäen FordPass Connect -modeemia. Fordin teknologiakumppani Here Technologies operoi pilvipohjaista alustaa, joka kerää tietoa useilta automerkeiltä, yritysten välisten sopimusten mukaisesti.

Katso myös tämä: Autotoday 10 vuotta sitten: ”Autojen välinen Carlink -tietoverkkohanke sai tunnustusta”

Mitä enemmän autoja on yhdistettynä verkostoon, sitä tehokkaammin järjestelmä toimii. Useiden autojen tuottaessa samaa hälytystä, lähettyvillä olevat autot saavat tiedon pilvestä matkapuhelinverkon kautta. Näin kuljettavat osaavat varautua ennakkoon vähentämällä vauhtia tai muilla tarvittavilla toimenpiteillä.

Viranomaisten tietokannoista ja liikenneraporteista tulee lisätietoa, jotta kuljettajat saavat vielä tarkemmat varoitukset. Tietoa tulee esimerkiksi väärällä ajokaistalla vastaan tulevista ajoneuvoista, tiellä edessä olevista ihmisistä tai eläimistä ja tietöistä.

Lue myös tämä: Autot alkavat kommunikoida keskenään 2019

# # #

*Kuljettajaa avustavat ominaisuudet, kuten paikalliset varoitukset täydentävät ajoturvallisuutta eivätkä korvaa kuljettajan tarkkaavaisuutta, arviointia tai tarvetta hallita ajoneuvoa.

**Paikalliset varoitukset – järjestelmän käyttö on mahdollista FordPass Connect -modeemin kautta, ja se on ilmainen ensimmäisen vuoden ajan uuden Ford Puman ostosta; tämän jälkeen käytöstä peritään maksu osana liitettävyyspakettia.

Auton sisäänrakennettu modeemi yhdistetään auton luovutushetkellä. Asiakkailla on mahdollisuus valita, jakavatko he tiettyjä tietoja.

Paikalliset vaaratilanteet -järjestelmän tiedon tuottaa Here Technologies.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän