Mr. Monitor: Ilme ratkaisee

Ihmisen käyttäytymisen tutkinta, kinesiikka on paljastava tiede. Sen avulla voidaan tulkita käyttäytymisen merkitystä.

Kirjassaan ”Ele on viesti” kertoo amerikkalainen tietokirjailija Julius Fast monista sen ilmenemismuodoista. Viestitämme ulkomaailmaan kaiken aikaa erilaisten itse tiedostamattomien ilmeiden kautta.

Tärkeimpiin viestittäjiin kuuluvat ihmisen silmät. Silmäterien laajeneminen on tyypillinen mielihyvän ja kiinnostuksen signaali. Siitä kertoo tohtori Edward H. Hess Amerikan lääketieteellisen hypnoosin koulun (The American College of Medical Hypnotist) kokouksessa esitellystä havainnosta.

Esimerkkejä eleistä löytyy lähempääkin. Jos ihminen puhuu kauniisti, mutta kroppa kertoo torjumisesta, jää helposti ajattelemaan, mitä siellä takana on? Torjumisen merkki on käsien kohottaminen ristiin rinnan päälle, ohi katsominen tai pois kääntyminen. Jos hymy ei ulotu silmiin, se ei ole aito, toteaa Hämeenlinnan kaupunginteatterin näyttelijä Harri Ekonen.

Sama ilmiö on havaittavissa eläinkunnassa. Pupillin suureneminen tapahtuu hämärässä, jotta verkkokalvolle saataisiin kerättyä suurempi määrä valoa. Siitä hyötyy esim. hämärässä saalistajat.

Ilme on tärkeä

Autojen muotoilussa merkittävä käänne tapahtui 1930-luvulla. Tuolloin Walter P. Chryslerin toi markkinoille lentokoneiden muotoilussa käytetyn tuulitunnelimuotoillun, Airflow-mallin vuonna 1934. Konepellin loiva kaartuminen luo myönteisyyttä.

Siitä kertoo esimerkiksi myös Jawa 750 -mallin keula. Ne viestivät ilmanvastuksen pienentämistä.

 

Jawa 750 1935. Kuva: CvB.

2010-luvulla alkoi autojen muotoilussa esiintyä kaikkea muuta kuin hymyä. Sijaan tuli kireyttä ja hyökkäävyyttä. Monet keulat ovat hyvin aggressiivisen näköisiä. Mielessä herää kysymys miksi ja juuri nyt?

Miksi auton keulan pitää olla julman näköinen juuri nyt, kun autoilua pyritään vähentämään, päästöjä alentamaan ja antamaan autoista muutenkin myönteinen kuva.

Julmuuden takana on aina pelko. Minkälaisena auton kokee suojatiellä liikkuva jalankulkija. Yleiskuva on varsin ristiriitainen.

Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.

Aivojen askartelun tuloksena
Mr. Monitor

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //
 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän