Kauko Säätäjä: Haluatko ”hinaukseen”?

Maanteillä ajaessa näkee monenlaisia ajotyylejä. On liikennesääntöjen mukaan ajavia ja silti reippaasti kurvailevia, mutta myös hiljakseen köröttelijöitä.

Aina silloin tällöin huomio kiinnittyy melko tavalliseen ilmiöön eli ”parivaljakkoon”. Sellainen syntyy, kun varsin vähäisessä liikennevirrassa kaksi autoa ajaa peräkkäin ja lähellä toisiaan, jatkuvasti toistensa perässä, kymmeniä kilometrejä. Mutkaisella tieosuudella tällainen tilanne saattaa kestää kilometritolkulla.

Perässä ajava joutuu koko ajan sopeutumaan edellä ajavan ajorytmiin ja reagoimaan kaikkiin liikkeisiin. Kun edellä ajava kiihdyttää ajoa, takana tuleva tekee samoin ja kun edellä ajava jarruttaa, takana ajava tekee samoin. Tässä syntyy helposti kuminauhailmiö.

Katso tästä muut Kauko Säätäjä -jutut.

Myös liian lähellä perässä ajava altistaa itsensä peräänajokolarille. Takana kauempana tulevaa tällainen ajorytmi ihmetyttää.

Mikä syy edellä ajavalla on ajaa normaalia hitaammin ja miksi takana ajava jää perään eikä mene ohi, vaan sallii toisen sitovan itsensä ”hinattavaksi”.

Ongelma on siinä, että autojen väliä saattaa jäädä tuskin yhden auton mitta, eikä takaa tulevat pysty liikennettä vaarantamatta tällaista kaksikkoa ohittamaan.

Yksi asia on kuitenkin varma. Näin menetellen perässä ajaja luovuttaa edessä menevälle oman ajonsa säätelyn ja myös vastuun matkanteossa.

Toinen seuraamus on se, että tällainen kaksikko estää takana tulevan ohittamisaikeen. Todellisuudessa kolmannella ajavalta palaa pinna ja se saattaa aiheuttaa harkitsemattoman ohituksen.

Turhia kolareita ja onnettomuuksia tapahtuu liikaa. Joissakin tapauksissa saattaa pinna kiristyä niin kireälle, että painetta purkamaan tarvitaan jopa ”luuvitonen”. Tällaisista on esimerkkejä Euroopan ruuhkaisilta, jumissa olevilta teiltä.

Se on kuitenkin selvää, että hinaajaksi ei pidä asettua eikä hinattavaksi tule alistua. Ajattelemattomuus vie vain yhä kiristyvimpiin tilanteisiin, joissa kaikki kärsivät, mutta mitä tehokkaammin tätä ajatusta sovelletaan, sitä paremmin ja joustavammin pystymme liikkumaan toistemme kanssa.

Kaiken perustana tulee olla kunnioitus muita kohtaan. Minun oikeudet ensin asenne lisää vain vaikeuksia. Tärkeätä on muistaa, että sekä vauhti että etäisyys muihin on itse säädettävissä.

Näin ajattelee
Kauko Säätäjä

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän