Kauko Säätäjä: ”Ensitreffit ojan kautta”

Tutustuminen ja selvilleotto mihin ja mistä tahansa kuuluu elämään sen kaikilla alueilla. Liika kiirekään ei ole hyväksi.

Esimerkiksi parisuhteen osalta tutustumista tarjotaan nyt pikavauhdilla, alttarilla tai maajussin tiloilla. Tavoitteena on ottaa selvää toisen osapuolen eri ominaisuuksista.

Myös autoa vaihdettaessa on viisas tapa ottaa ensin tyypit.

Liian usein joudumme mm. Autotodayn palstoilla lukemaan uutisia tapauksista, joissa savonkielellä todettuna ”kyvyttömät pyrkivät tekemään mahottomia”.

Eli vähäisen ajokokemuksen omaavat pyrkivät hyödyntämään yläkanttiin olemattomia taitojaan näyttäessään kavereilleen osaamistaan. Oudon tilanteen yllättäessä heikot rutiinit pettävät ikävin seurauksin.

Mutta sattuu niitä haavereita kokeneillekin. Työtehtäviini kuului aikoinaan uutuusmallien esittely tiedotusvälineiden toimittajille. Koska kysymys oli talviajasta, talvirenkaiden ominaisuudet korostuivat ratkaisevan tärkeinä.

Vertailujen perusteella päädyin mielestäni sekä autotyyppiin parhaiten sopiviin että parhaiden pito-ominaisuuksien renkaisiin. Sellaiset mielestäni valitsin, luonnollisesti hieman kalliimmat.

Tarkka esimieheni pani minut koville niiden korkeamman hinnan suhteen ja määräsi vaihdattamaan ne huokeampiin.

Myöhemmin eräs tuttavani halusi tutustua uutuusmalliin koeajon merkeissä. Istuin ensin ratin taakse ja menoksi. Kiperässä kaarteessa pito petti ja oltiin ojanpohjilla.

Lue tästä muita Kauko Säätäjän juttuja.

Nolo tilanne, vaikka mitään vahinkoja ei tapahtunutkaan. Autoa tielle hinattaessa vasta muistin, että renkaat oli vaihdettu. Myöhäistä oli, pito petti. Kokemattomuudesta ei ollut kysymys, vaan väärästä rengastyypistä.
Olinhan aikoinaan tottunut ajamaan ilman talvirenkaita liukkailla keleillä ja ammattini vuoksi ajokilometrejäkin oli kertynyt kuin taxille ikään.

Nykyisiä renkaiden vertailutestejä lukiessa huomaa kuinka pienetkin erot ratkaisevat. Ne tulevat käyttäjien parhaaksi ääriolosuhteiden käyttäytymisissä.

Juuri silloinhan ne ongelmat tulevat esiin tavallisen autonkäyttäjän kohdalla.

Ominaisuudet ja myös fysiikanlait on otettava huomioon. Pikatreffeihin ei ole luottamista. Vanha totuuskin ”maltti on valttia” kannattaa muistaa.

Heikko valmistautuminen ja kiire ovat huono yhdistelmä tuumailee
Kauko Säätäjä

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE // 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän