Kauko Säätäjä: Kaasujalkako nuorelle kuskille tärkein!

Viime vuosien jatkuvia uutisaiheita ovat olleet enimmäkseen vasta ajokortin saaneiden ja ilman ajokorttia ajaneiden kuskien tempaukset.

Lähes jokaisessa tapauksessa varovaisuus on jäänyt kokemattomuuden varjoon. Into sekä näyttämisen halu on korvannut harkinnan sekä taidon. Pääasiaksi on noussut vauhti.

Moottoriajoneuvo on houkutteleva väline. Niin on myös sen tuoma vauhdin hurma. Kun siihen yhdistyy taitamattomuus sekä kokemusten vähäisyydestä johtuvat rutiinien puutteet, ollaan heikoilla jäillä. Usein mukana ovat myös päihteet.

Valitettavan usein nuorten into saattaa olla peräisin TV-ohjelmien hurjista näytöksistä. Tuskin tulee edes mieleen, että nämä näytökset ovat taitavien stuntmannien suorittamia.

Moni helpolta näyttävä toiminto on kuukausien jopa vuosien harjoittelujen tulosta. Liian usein kokematon pitää niitä helppoina suorituksina. Ne provosoivat nuoren näyttämään olemattomia taitojaan.

Samoin kyydissä olevat kaverit saattavat omilla puheillaan provosoida tuoretta kuljettajaa älyttömiin riskinottoihin.

Matkiminen kuuluu ihmiskunnan tutuimpiin käyttäytymismuotoihin. Nuorten ”stuntmannien” kyydissä loukkaantuneet saattavat joutua kärsimään seuraamuksista koko loppuelämänsä.
Huomioon on otettava myös näiden ikävien tapausten aiheuttamat taloudelliset seuraamukset.

Tällöin nousee esiin maksajan rooli. Useissa tapauksissa kyseessä on ollut luvatta käyttöön otettu vanhempien omistama ajoneuvo.

Mikäli nuori on alaikäinen, hänestä ei ole korvauksen maksajaksi. Tällaisissa tapauksissa se on nuoren isä tai äiti. Vielä hankalammaksi tilanne muuttuu, jos kyseessä on varastettu ajoneuvo. Missä maksaja?

Asiat, jotka harvoin nousevat esiin koskevat ajoneuvon vakuutuksia. Löytyykö pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi onnettomuudessa vaurioituneella kasko– ym. vakuutuksia.

Vaikka ne ovat kunnossa, tulee esiin meitä jokaista koskevat vakuutusmaksut. Pahasti vaurioituneiden korjaukset, lunastuskuntoon menneistä puhumattakaan, nostavat usein meidän jokaisen maksamia vakuutusmaksuja.

Auton käyttö yleensä on jo nyt monille raskas taloudellinen suorite. Turhat kustannukset vain pahentavat tilannetta.

Katso tästä muut Kauko Säätäjän kolumnit.

Lähitulevaisuutta peilattaessa näkyviin nousee uusia kustannuksia. Polttoaineiden hintoihin tulee taatusti valtiovarain ministeriön toimesta uusia yllätyksiä sekä ajoneuvojen hiilipäästöistä aiheutuvat lisäkustannukset.

Eli kustannukset tulevat jatkossa koskemaan meitä jokaista ratin takana istuvaa.

Järkevän autonkäytön avainsanoja ovat tilanteen hallinta, pyrkimys tarkkaavampaan sompaukseen sekä kaasujalan kevennys.

Näitä miettii nimimerkki Kauko Säätäjä

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //    

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän