Kauko Säätäjä: ”Autoa ei ajeta kortilla vaan myös silmillä”

Yllä oleva otsikko silmälasikauppiaan ilmoituksesta on erinomainen toteamus. Näön heikkeneminen edellyttää seurantaa. Se paljastuu optikon tutkimuksissa.

”Silmälasien tai piilolinssien välttämättömyys ajaessa merkitään ajokorttiin 01-merkinnällä. Lisäys on ajokortin kääntöpuolella. Ajokortin näkövaatimukset edellyttävät, että näöntarkkuus on vähintään 0,5. Näöntarkkuuden visus-arvo kertoo kuljettajan kyvystä erottaa pieniä yksityiskohtia.”

Onko kaikki nyt hyvin. Periaatteessa on, mutta pari tarkennusta ilmoituksessa jo todettuihin tosiasioihin on syytä lisätä.

Myös järjellä…

Ajokortti eli ajolupa vaatii käytettävän ajoneuvon sekä liikennesäästöjen tuntemusta, mutta ratissa olevalta myös jatkuvasti muuttuvan liikenteen seuraamista. Havainnot ja niiden huomioon ottaminen on järjen asia. Toinen huomaa, toinen ei.

… ja keskittymiskyvyllä

Auton käyttö on viimeisten vuosikymmenien aikana lisääntynyt huimasti. Tiellä ollessa ajaja joutuu uudenlaisten ongelmien eteen.

Ajon aikana on suoritettava monenlaisia askareita, vastattava kännykkään, näpelöidä radiota, seurata navigaattorin ohjeita ym.

Ja lisää ajatuksia sekä mielenkiintoa hajottavia vempaimia on tarjolla. Tutkimusten mukaan nykyihminen vilkaisee puhelintaan seitsemän minuutin välein. Miten tällaisessa viestien tulvassa on mahdollista keskittyä liikenteeseen?

Rattia hallitsee kapteeni tai tietokone

Kaikkea liikkuvaa on pystyttävä hallitsemaan. Se on ehdoton vaatimus, joka koskee maanteitä, vesillä sekä ilmassa liikkuvia välineitä. Ja jokaisessa liikkuvassa ajoneuvossa vastuu on aina ohjaajan.

Lähitulevaisuudessa automatisoitu auto saattaa yleistyä. Se on usein myös itseohjautuva auto tai robottiauto, joka on kokonaan tietokoneen ohjaama ja pystyy ympäristöään havainnoimalla ajamaan ja navigoimaan itsenäisesti.

Tietokone tekee ajoneuvon ohjaamisen vaatimat päätökset antureilla kerättävän tiedon avulla. Antureina käytetään mm. kameroita, kiihtyvyysantureita, mikrofoneja ja lidar-sensoreita, joiden avulla auto havaitsee muut tielläliikkujat ja osaa tarvittaessa reagoida myös yllättäviin tilanteisiin.

Lisäksi tietokone käyttää paikannusjärjestelmää (GPS) ja 3D-mallia, jossa on auton navigointiin tarvittava reaaliaikainen maantieteellinen data. Robottiautojen avulla on mahdollista vähentää liikenneonnettomuuksia, jotka johtuvat ihmisen ajovirheestä tai muusta inhimillisestä.

Auton hankkijan on tulevaisuudessa päätettävä, haluaako hän olla kapteeni vaiko istuimella loikova hömppäajanvieteohjelmia katseleva ”matkustaja.” Yksi kysymys tulee mieleen, miten kapteeni pärjää tekniikan avulla ajavien suhareiden kanssa.

Ongelmat ovat ratkaisua varten, mutta millaisia eteen tulee, tuumii…

Kauko Säätäjä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän