Mr. Monitor: Postia Euroopasta suomalaispyöräilijöille

Kaukaa näkee laajemmin. Sen todistavat lukuisat medioiden erikoistoimittajat.

Eräs tunnetuimpia on Helsingin Sanomien Lontoon kirjeenvaihtaja, teräväsanainen Annamari Sipilä, jonka herkullisia analyysejä olemme saaneet lukea.

Eräs niistä on pari vuotta sitten julkaistu ja ehkä nyt, näin suomalaisittain, merkittävä juttu. ”Pyöräily pitäisi tehdä luvanvaraiseksi.”

Aikamoinen vaatimus aikana, jolloin pyöräilyä päinvastoin pyritään suosittelemaan mm. ilmastosyistä.

Millaisin perustein tällaista voi vaatia?

Etupäässä Suomelle tärkeän turismin suosimisen vuoksi! Ongelman muodostavat suomalaisten huonot käytöstavat yhdistettynä pyöräilylle Helsingissä annettuun kohtuuttoman etuoikeutettuun asemaan ja gloriaan!

Kirjeenvaihtaja kertoi lukeneensa roomalaispariskunnan kokemuksesta Helsingissä. He olivat kertoneet tehneensä virheen, olivat kävelleet vahingossa pyörätiellä!

Siinä tilanteessa he joutuivat kurkku suorana huutavan pyöräilijän suuttumuksen kohteeksi.

Hämmästyneenä he pyysivät anteeksi tietämättömyyttään pyöräteiden säännöistä Suomessa. Palkakseen saivat nokkavan vastauksen.

Ikävä kyllä, tällainen sopimaton käytös on valitettavan yleistä.

Ulkomailla asuvana Sipilä ei kaipaa kaupunkiemme pyöräteille huonosti käyttäytyviä vauhtihirmuja, joiden suhteen on oltava jatkuvasti varuillaan ja peloissaan.

Kokemustensa perusteella hän tekee yllättävän ehdotuksen, kaupunkipyöräily pitää tehdä luvanvaraiseksi työikäisille. Alaikäiset sekä eläkeikäiset pyöräilkööt vapaasti. Muut suorittakoot pyöräilykortin.

Kortti lähtisi mm. ylinopeudesta, jalankulkijoiden pelottelusta, huonosta käytöksestä jne.

Mikäli tähän asiaan ei saada korjausta, suosittelee hän turistien siirtymistä muihin maihin, vaikkapa Roomaan.

Siellä ei ole erityisiä pyöräteitä, mutta yhteistyö kaikkien kulkijoiden kesken sujuu ilman konflikteja. Mitä pyöräilyn sujuvuuteen tulee, Tanska on siihen oivallinen harjoittelumaa.

Suurkaupungin kokemuksien pohjalta esitettyihin ajatuksiin on helppo yhtyä. ”Kilpapyöräilyn” vallattomuus kaduilla on uhka myös autoilijoille. Se edellyttää ratin takana istuvalta tehostettua valppautta.

Aina se ei onnistu, siitä kertovat uutiset, jotka usein syyllistävät pelkästään autoilijaa – joskus tosin ikävä kyllä aiheellisesti, vaikka osavastuu on myös pyöräilijällä. Parempaan suuntaan ollaan toki menossa.

Olipas lontoolaiselta näpäkkä kannanotto!

Mr. Monitor

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE // 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän