Liikenneopetuksen mahdollisuudet päästöjen vähentämiseksi unohdettu!

Liikenneopetus ry on tänään jättänyt lausuntonsa liikenteen päästöjen vähentämiseen liittyen.

– Nostimme esiin koulutuksen mahdollisuudet, sillä se on päästövähennysryhmältä unohtunut täysin. Toki olemme jo aiemmin nostaneet julkiseen keskusteluun myös sen, että automaatin erityisehto on muinaisjäänne ja senkin poistaminen edistäisi ekologisuutta. Jos päästöjä halutaan laskea merkittävästi on asiaa edistettävä mahdollisimman monesta näkökulmasta, sanoo Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Kristiina Anunti.

Liikenneopetus ry:n lausunto luonnokseen valtioneuvoston periaatepäätökseksi kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä.

Liikenneopettajat ihmettelevät, miksei luonnoksessa oteta lainkaan huomioon liikenneopetuksen mahdollisuuksia liikenteen ekologisuuteen liittyen.

Ajokorttilaki muutettiin vuonna 2018 siten, että ammattilaisen antamaa opetusta on mahdollisimman vähän ja opettaa voi käytännössä melkein kuka vain.

Ajokorttilaki poisti merkittävän osan ammattilaisen antamaa ajo- ja teoriaopetusta, joten tällä hetkellä opetuksessa ei päästä hyödyntämään riittävästi liikenneopettajien osaamista ekologisuuteen liittyen.

Ajokorttilakimuutos on johtanut myös siihen, että opetusluvalla ajokorttia suorittavat ajavat valtavia ajotuntimääriä läpäistäkseen ajokokeen.

Suuret ajotuntimäärät takaavat paremmin ajokokeen läpäisyn, mutta ekologisuutta se ei edistä.

Aikaisemman ajokorttilain aikana jokainen suoritti ajokortin saannin jälkeen syventävän vaiheen, jossa opiskeltiin taloudellista ajotapaa. Ajokortilliset saivat 1,5h koulutuksessa merkittäviä säästöjä kulutukseen.

Liikenneopettajat ovat kouluttautuneet tehtäväänsä ja osa on suorittanut yhtenä koulutuksen osana ympäristöystävällisen ja taloudellisen liikkumisen asiantuntijana toimiminen -kokonaisuuden.

Koulutuksessa on perehdytty mm. päästöjen syntymiseen, niiden vähentämiseen ja ympäristöystävälliseen ajoneuvotekniikkaan kuten eri moottorityyppeihin taloudellisuuden näkökulmasta.

Henkilöauton ajokortin suorittajia on vuosittain noin 60 000. Kattavammalla opetuksella voitaisiin vaikuttaa merkittävästi uusien kuljettajien ajotapaan, asenteeseen sekä heidän tietouteensa liittyen ympäristöystävällisempiin ajoneuvoihin ja polttoainevaihtoehtoihin.

Mahdollisten veronkorotusten ja ruuhkamaksujen sijaan Liikenneopetus ry kehottaa päättäjiä lisäämään kaikille henkilöauton ajokortin suorittajille ekologisuuskokonaisuuden, jossa perehdyttäisiin liikenteen päästöjen vähentämiseen.

Liikenneopetus ry
www.liky.fi

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here