Liikenneopettajan muistilista moottoripyörilyn ihanuudesta — ja riskeistä!

Kevät on saapunut ja moottoripyörät ovat tulleet katukuvaan. Moottoripyöräily on mahtava harrastus, jossa kaikki huolet jäävät taakse. Moottoripyöräily on varsin turvallista, kunhan muistaa muutaman asian.

  1. Kevään tullen ajokausi tulisi aloittaa käsittelyharjoitteluilla. Kääntämistä ja jarruttamista on hyvä harjoitella. Autokoulut ja monet yhdistykset järjestävät moottoripyöräilevän liikenneopettajan opastuksella treenejä. Koskaan et ole valmis, aina opit uutta.
  2. Suistumiset ovat yksi yleisimmistä onnettomuustyypeistä. Taustasyinä ovat usein liian suuri nopeus, ajolinjat ja väärä kaarreajotekniikka sekä oman tilan hallinta. Ammattilaisen opastuksella kannattaa harjoitella oikeaa kaarreajotekniikaa. Tällöin myös ajamisesta nauttii enemmän.
  3. Moottoripyörällä ajaessa tulee takaraivossa olla aina tieto, ettei sinua nähdä. Tee itsesi näkyväksi värikkäällä ajoasulla ja kypärällä.
  4. Muista turvallinen kypärä ja kunnon ajoasu. Kaatuminen ei välttämättä johdu itsestä. On motoristeja, jotka ovat jo kaatuneet ja on motoristeja, jotka eivät vielä ole kaatuneet.
  5. Varmista, että sinut huomataan. Vaikka olisit kuinka etuajo-oikeutettu, voi olla ettei sinua huomata risteyksessä. Vilkaisemalla lähestyvän ajoneuvon etupyörää sekä kuljettajaa, näet onko sinua huomattu. Liikuttamalla silmiä, teet havaintoja ympäristöstä sekä asioista jotka vaikuttavat sinun ajamiseesi.
  6. Pidä tilaa ympärillä, tällöin sinut huomataan paremmin. Pidä myös välimatkasi kunnossa edessä oleviin. Muista, että moottoripyörä pysähtyy huonommin kuin autot.
  7. Osaa toimia ja hallita moottoripyörä hätätilanteessa. Harjoittelemalla mahdollisia hätätilanteita varten osaat myös toimia niissä oikein.

Kaunis pyyntö autoilijoille

Pidäthän välimatkasi meihin kunnossa. Olo on hyvin turvaton, jos auto roikkuu liian lähellä moottoripyörän perässä kiinni.

Moottoripyöräilijä joutuu reagoimaan nopeasti autoilijan näkökulmasta pieniinkin ongelmiin. Jos joudumme jarruttamaan nopeasti eteen tulevan auton vuoksi, emme halua joutua takaa tulevan ajoneuvon yliajamiksi.

Älä myöskään aliarvioi lähestyvän moottoripyörän nopeutta. Varmistathan risteyksen useamman kerran. Auto häviää helposti katveeseen ja moottoripyörä vielä helpommin.

Outi Hänninen,
Moottoripyöräilevä liikenneopettaja Kouvolasta

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!