Liikenneopettajat: Liikenneturvallisuuden varantamiset saatava kuriin!

Poliisi ja liikenneopettajat ovat jatkuvasti huolissaan liikenneturvallisuuden vaarantamisista ja aihe on ollut julkisuudessa jatkuvasti. Aikovatko päättäjät tehdä mitään?

Ylen uutisen mukaan (5.10.2020) Poliisi kertoi, että tällä hetkellä liikennettä valvotaan niin paljon kuin ehditään, mutta kuskeilta ei ehditä kuin ottamaan kortit pois ja määräämään ajokieltoja https://yle.fi/uutiset/3-11579596 . Poliisin mukaan törkeisiin ylinopeuksiin ei ole näkyvissä muutosta.

Myös kansanedustaja Ari Koponen on huolissaan, ja onkin jättänyt 6.10.2020 kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy ”Kuinka monta kuolemaa ja törkeää liikenteen vaarantamista sallitaan ennen kuin ajokorttilakiin tehdään tarvittavat muutokset?” https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_726+2020.aspx

– Olemme tuoneet esiin omat ehdotuksemme lain korjaamiseksi. Ehdotuksemme on yksinkertaisesti paluu opetuspainotteiseen malliin, kertoo Liikennepetus ry:n puheenjohtaja Kristiina Anunti.

Liikenneopettajien konkreettiset ehdotukset ovat:

  • Ajokorttiluokkakohtaiset teoriatunnit takaisin
  • Ajotuntimäärät selkeiksi kokonaisuuksiksi jokaiseen ajokorttiluokkaan. Tuntimäärä voi alentua vain aikaisemman osaamisen eli aikaisemman ajokortin perusteella
  • Kuljettajaopetuksen lainsäädäntömuutosten tavoitteeksi sosiaalinen, turvallinen ja ekologinen kuljettaja – ei pikakurssi ajokorttiin
  • Muutokset opetuslupaopetukseen: Opettajan oltava samasta perheestä tai taloudesta.
  • Lisäksi opetuslupaopettajan tulisi suorittaa jonkinlainen koe, vähintään teoriakoe jolla varmistetaan riittävät tiedot. Lisäksi opetuslupa-ajoneuvo olisi hyvä katsastaa, jotta varmistetaan oikein kiinnitetty jarrupoljin.

– Liikenneturvallisuus on monen tekijän summa, ja todennäköisesti myös muita muutoksia tarvittaisiin. Ajokorttilaki leikkasi opetusta merkittävästi ja se heikensi ammattilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa asenteisiin koulutuksen avulla. Nyt on tehtävä merkittäviä muutoksia, jotta saamme suunnan kännettyä, sanoo Anunti.

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here