Autotoday tutustui: Toyotan uusi CH-R -lataushybridi on nappisuoritus

Päästetään lukijat heti jännityksestä: Toyotan uusi CH-R plug-in-hybrid on oikeasti erinomainen auto, josta on vaikea löytää huomautettavaa. Sen kohdalla voi sanoa insinöörien ja muiden kokemusasiantuntijoiden miettineen kaikkea, mitä eurooppalainen kuljettaja saattaisi kaivata.

Jo CH-R:n aiemmat versiot ovat olleet C-SUV -luokkansa priimuksia ja sitä on myös uusi lataushybridi sen lisäksi, että sen käyttökokemus on vielä entistäkin parempi. Toyotan mukaan uusi malli on luokkansa vakiovarustelluin.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Vaikka viime vuonna CH-R -mallien markkinaosuus ja myyntimäärä Suomessa hienokseltaan laski 1365 autoon, se pitää silti hallussaan markkinoiden eniten myydyn C-SUV -mallin valtikkaa. Markkinakakkonen, Nissan Qashqai, menetti osuutta pari prosenttia 1299 auton myynnillä. Ryminällä markkinaan tuli Toyota Corolla Cross 984:llä myydyllä autolla ja 13 prosentilla markkinoista. Neljänneksi tässä luokassa tuli Kia Niro 869 myydyllä autolla ja noin 11,5 prosentin markkinaosuudella.

Nyt alkaneena vuonna Toyotan tavoite on myydä 2000 CH-R -mallia, joista noin kolmannes olisi lataushybridejä. Tähän mennessä eri varustetasoista suosituimpia ovat olleet Intense- ja Launch Edition -mallit. Suomen poliittiset lakot sotkevat myös autojen saatavuutta niin, että ensimmäiset toimitukset siirtyvät maaliskuusta huhtikuulle ja suuremmassa mitassa vasta toukokuulle.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Halvin CH-R:n lataushybridimalli, Intense, irtoaa noin 45 000 eurolla ja kallein GR Sport Premiere Edition vajaalla 52 000 eurolla. Vertailun vuoksi koko CH-R -malliston halvin, 1,8-litrainen Active-malli, maksaa noin 36 000 euroa.

Kokoaan suurempi

C-SUV -sarjalaiseksi CH-R on etenkin etupenkkitiloiltaan yllättävän tilava; myös pitkäjalkainen kuljettaja löytää itselleen mukavan ajoasennon, joskin silloin kuljettajan taakse kannattaa istuttaa porukan lyhytjalkaisin matkustaja. Matkustamolla on myös miellyttävästi leveyttä niin, että etupenkkiläisillä on lokoisat oltavat.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Olemme aiemminkin kiitelleet säätimien selkeyttä ja käytännöllisyyttä ja se on nytkin todettava: kojelaudan keskelle sijoitetulta 12,3-tuumaiselta kosketusnäytöltä löytyvät siitä luontevasti tehtävät säädöt, kuten navigaattori, ja keskikonsolin fyysisistä nappuloista muut toiminnot; Toyota ei ole lähtenyt pakottamaan kaikkea yhdelle kosketusnäytölle etenkin nykyisen sähköautotrendin mukaisesti.

Keskikonsolista löytyvät muun muassa valinnat vain sähkö-, bensiini-, tai hybridi-ajoasennon kesken. Vaikka kuljettaja valitsisi sähkön, tiukan paikan tullen auto vaihtaa itse hybridille ja tehotarpeen pudotessa palaa kuljettajan haluamaan sähköasentoon.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Näin auto optimoi kokonaistaloudellisuutta ja akun kestoa tilanteen mukaan. Lisäksi keskikonsolin automaattivaihdenupista voi valita D-ajoasennon sijaan B-ajoasennon, jolloin CH-R lataa akkua keräämästään jarruenergiasta.

Kruisailua kaupungista vuoristoon

Uuden plugari-CH-R:n alusta on entistäkin tukevampi ehkä osittain matkustamon alle sijoitetun ajoakun ansiosta. Kokoisekseen painavahkon (kokonaispaino 2130 kiloa) auton ajotuntuma tiehen on erinomainen; auto pysyy myös äkkikäänteissä hyvin hyppysissä ja kaartaa, kiihtyy ja hidastaa eleettömästi ajajan tahdon mukaisesti.

Kiihtyvyydeksi luvattu 7,4 sekuntia sadan kilometrin nopeuteen vaikuttaa koeajon perusteella uskottavalta. Kaikki CH-R:n lataushybridimallit ovat kaksilitraisia ja muita hybrideitä tehokkaampia: potkua löytyy 223 hevosvoimaa, kun muissa hybrideissä polleja on 197 ja1,8-litraisissa malleissa 140. Vääntöä kaksilitraisista plugareista löytyy 190 Nm.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Sähköllä CH-R hiipii liikkeelle äänettömästi kuin ilves rusakkojahdissa, bensamoottorin käynnistymistä tuskin havaitsee, eivätkä edes moottoritienopeuksien tuulen suhinat häiritse ohjaamon harmoniaa.

Rauhallisessa kaupunkiajossa, 12-asteen välimerellisessä lämmössä kaksilitrainen, etuvetoinen CH-R kulutti ensimmäisen 10 kilometrin aikana akkua 16 prosenttia, mutta lämmettyään seuraavan 20 kilometrin aikana vain 11 prosenttia. Jäljellä olevat ajokilometrit putosivat samalla matkalla 14 kilometriä.

 

Sen jäl

Kuva: Jukka Viitasaari.

keen koeajoreitillä suunnattiin Etelä-Ranskan vuoristoon, jolloin ensimmäisessä ylämäessä auto käynnisti bensamoottorin – minkä tosin huomasi vain digitaalisen mittariston muuttuneesta symbolista.

Vuoristotiellä auto vuorotteli eleettömästi pelkän sähkön ja hybridin välillä pääsääntöisesti niin, että alamäessä rullattiin sähköllä ja ylämäessä vaihdettiin hybridiin. Ajoakun varauksen huvetessa auto alkoi etsiskellä lähimpiä latauspaikkoja ja raportoimaan niistä navigaattorin kartalta.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Optimioloissa 13,6 kWh:n CH-R -plugarille on luvattu 66 kilometrin sähkörange, mikä koeajon ensimmäisten kilometrien perusteella vaikuttaa hyvinkin uskottavalta.

Tutkimusten mukaan se riittää hyvinkin keskiverron eurooppalaiskuljettajan päivittäiseen ajoon. Pidempiäkin rangeja markkinoilta löytyy, mutta CH-R:n ydinkohderyhmälle, liikkuvalle kaupunkilaispariskunnalle, tai pienelle perheelle tämä yleensä riittää.

Toivomuslistan kolme pointtia

Uusi CH-R -lataushybridi on tasapainoinen ja ennustettava kokonaisuus olematta silti tylsä. Jos kuitenkin jotain vielä toivoisi, niin kolmessa kohdassa voi vielä parantaa: muuten erinomaisista penkeistä puuttuu reisituki, eikä sellaista ole tulossakaan; navigaattori ei ole osana mittaristoa, vaan katse on käännettävä sinänsä selkeälle kosketusnäytölle; ja coupe-tyyppisesti muotoiltu peräpää supistaa takaikkunan Range Rover Evoque -tyyppiseksi ”tirkistysaukoksi”.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Toivomuslistan neljäs pointti voisi olla neliveto, mitä CH-R ei tarjoa plugareihin, mutta kylläkin kaksilitraisiin ”perushybrideihin”. Etuvedolla toki yleensä hyvin pärjää, mutta nelivetoon tottuneena sitä jää hieman kaipailemaan.

Ei kuitenkaan kannata kysyä, mitä uudesta CH-R:stä vielä puuttuu, vaan kuinka onnistuneesti se palvelee kohderyhmäänsä. Lyhyesti sanottuna Toyota on onnistunut tavoitteessaan valmistaa Euroopassa eurooppalaiseen makuun sopiva auto.

Lue myös

Autotoday tutustui: Toyotan suosikki-SUV sukkuloi Ibizan raiteilla

Uudistuneen Toyota C-HR -mallin ennakkomyynti alkoi tänään

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

Kuva: Jukka Viitasaari.
Kuva: Jukka Viitasaari.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän