Autotoday tutustui: Toyotan suosikki-SUV sukkuloi Ibizan raiteilla

Marraskuisen Ibizan kapeilla teillä risteilee kymmeniä tuliteriä C-SUVeja, mistä on kysymys? On eurooppalaisten autotoimittajien kokoontumisajot Toyotan uusien hybridimallien ohjaksissa muuten bilesesongin jälkeen hiljentyneellä saarella.

Kun ravintolat ja hotellit ovat pääosin kiinni, vierailla on loistavasti aikaa keskittyä itse asiaan: suoraan pakasta otettujen autojen pyörittelyyn Ibizan turuilla ja toreilla. Ja se myös kannattaa: Toyotan uudet CH-R -hybridit (Coupé High-Rider) sukkuloivat ketterästi niin vuoristoteillä, kuin kapeilla kujilla.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Toisen sukupolven CH-R on ulkoisesti hieman paradoksaalinen ilmestys: lennokas muotokieli – eräänlainen coupe cross-over – sisätiloiltaan lähinnä kahdelle etupenkkiläiselle optimoituna tekee mallista erityisen sopivan poikamiehelle/naiselle, tai dinkkipariskunnalle (double income, no kids).

Lue myös tämä: Uudistuneen Toyota C-HR -mallin ennakkomyynti alkoi tänään

Uusia autoja ostaa pääosin kuitenkin selvästi varttuneempi väki.

Mutta kyllä uuden ostajia löytyy tähänkin kokoluokkaan; Suomessa CH-R on C-SUV -segmentin markkinajohtaja lähes 19 prosentin osuudella perässään Nissan Qashqai noin 17:llä ja Kia Niro reilulla 11 prosentilla. Kappaleissa CH-R:n tämän vuoden myyntimäärä on noin 1230. Eurooppaan tulevat uutukaiset valmistetaan Turkissa.

Suomen ensi vuoden myyntitavoite on kaikki mallit yhteen laskien 1600 uutta CH-R:ää, eikä lukema ole ihan hihasta. Jos asiakkaalla on mahdollisuus sijoittaa uuteen autoon vähimmillään noin 36 000 ja enimmillään 52 000 euroa, rahalle saa kyllä CH-R:ssä vastinetta.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Ensi vuoden myynnistä Toyota uskoo itselataavien hybridien kaappaavan noin 75 prosenttia, joista 10 prosenttia nelivetoja, jolloin neljännes jäisi ladattavalle hybridille. Yhtiö arvelee 1.8-litraisen hybridin olevan Suomen myydyin voimalinja.

Lue myös: Toyota tuo uudenlaista akkuteknologiaa

Tällä hetkellä C-SUV -sarjassa itselataavia hybridejä on Suomen autokannasta reilut 56 prosenttia, bensakoneita lähes 19 ja ladattavia hybridejä reilut 16 prosenttia. Täyssähkön osuus on 4,3 ja diesel-mallien 2,2 prosenttia.

Tyylitietoisen valinta

Uudistunut CH-R on Toyotan mukaan tarkoitettu tyylitietoisille, diginatiiveille ja vastuullisille henkilöille, jotka haluavat ilmaista itseään esimerkiksi autovalinnalla – ei siis ihan eläkepapan pirssi. Toyota korostaa, että kaikissa malleissa on kilpailijoista poiketen kaikki turvavarusteet vakiona.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Ajotuntumaltaan CH-R on vakaa ja ennustettava, ja ohjaus on sopivan herkkä; kokeilluissa etuvetoisessa 2,0- ja nelivetoisessa 2,0-litraisissa malleissa riittää sopivasti vääntöä normiajossa Ibizan mutkaisilla ja kapeilla teillä.

Numeerisesti puhti tarkoittaa 197 hevosvoimaa ja 190 newtonmetrin vääntöä. Kiihtyvyyttä mallille luvataan 7,9 sekuntia huippunopeuden ollessa 180 kilometriä tunnissa. Tavaratilaan mahtuu 362 litraa ja vetokykyä mallilla on 725 kiloa.

Lue myös: Päivän automainos: FAKTA: 12 VENTTIILIÄ ENEMMÄN TEHOA, PIENEMPI KULUTUS

Koeajolenkeillä kulutuslukemat pysyivät kohtuullisina ja asettuivat ajotavasta riippuen 4,8-5,5 litran haarukkaan sisältäen vaihtelevaa kruisailua kaupungissa, maantiellä ja mutkaisilla vuoristoteillä.

Auto ei ole ulkomuodostaan huolimatta mikään sporttihirmu, vaan esimerkiksi ohituksiin kannattaa varata riittävästi kaistaa; mutta ei 2.0-litraisella muun liikenteen jalkoihinkaan jää.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Nopeusrajoitusten mukaisesti kruisaillessa meno on tasaista poltto- ja sähkömoottorien täydentäessä sulavasti toisiaan. Auto käyttää sähköä aina hitaammilla nopeuksilla, esimerkiksi pysäköitäessä, mutta starttaa polttomoottorin heti maantienopeuksilla.

Erityistä mukavuutta töksähtelevässä ja ruuhkautuvassa maantieajossa tuo mukautuva vakionopeussäädin, joka jarruttaa pehmeästi edessä olevan kohteen lähentyessä. Auto myös herättelee nuokkuvaa kuljettajaa huomauttamalla tarpeesta pitää silmät auki, jos kerran aikoo istua ohjauspyörän takana.

Tuulilasinäyttö raportoi selkeillä numeroilla ja nuolilla myös sisäisen navigaattorin opastukset suomenkielisen puheohjeen lisäksi. Kaikki Suomen taivutusmuodot eivät ole navigaattorihenkilöllä ihan hallussa, mutta asia tulee kyllä selväksi.

Toimituksiin ensi vuoden alussa

Koeajetuissa malleissa varustetaso oli huipussaan. Uuteen Smart Connection -pakettiin kuuluvat muun muassa 12,3 -tuumainen kosketusnäyttö, Apple Carplay ja Android Auto, sekä navigointi, liikennemerkkien tunnistus ja kelivaroitukset. Kaiken luvataan toimivan entistä vikkelämmin 50 prosenttia nopeamman prosessorin ryydittämänä.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Keskikonsolissa kaikki on käden ulottuvilla; ilmastointisäätimiä napsutellaan ylös-alas ja lämpötilan muutos tuntuu heti. Vierestä löytyvät myös muun muassa ratin- ja tuulilasinlämmitin ja muut tarvittavat perustoiminnot.

Parantamisen varaa löytyy penkeistä: istuinosa saisi erityisesti pitkäjalkaiselle olla pidempi, tai penkki kaipaisi erillistä reisitukea maantiematkoille. Osa kuljettajista valitteli istuimen kapeutta, mutta sanoisin sen olevan enemmän omasta ahterista kiinni. Istuinten selkänoja ja sivuttaistuki on ainakin erinomainen niin, että penkissä istuu kuin itselle optimoidussa munankuoressa.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Suomen markkinoille ovat tulossa 1.8-litran etuvetoinen bensahybridi, sekä 2.0-litraiset neliveto- ja etuvetoinen ladattava hybridi, kaikkiaan eri malleja ja varustetasoja tulee tarjolle viitisentoista hintahaarukassa noin 36 000 – 52 000 euroa. Ensimmäiset hybridimallit toimitetaan asiakkaille tammikuussa 2024 ja ladattavat hybridit toukokuussa ensi vuonna.

Kuva: Jukka Viitasaari.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän