Autolainojen korot ovat kasvaneet 5 viime vuoden aikana 500 prosenttia. Tämän vuoden aikana nousua on tullut 75 prosenttia.
Vuonna 2018 osamaksusopimuksia sai autoliikkeistä 0,99 prosentin sovitulla korolla. Nyt realistinen sovittu korko auton osamaksusopimukselle on 5,99–7,99 prosenttia.
– Useimmat suomalaiset autonomistajat ovat ostaneet autonsa erittäin halpojen korkojen aikana. Vaikkapa 15 000 euron autolainan sovittu vuosikustannus oli 5 vuotta sitten alkutilanteessa 150 euroa. Nyt vastaava summa on 900 euroa. Useimmat tarvitsisivat uuden tai uudehkon auton ostamiseen lainan, mutta harva ottaa uuden lainan nykyisellä korkotasolla, Tori.fi:n johtaja Jenni Tuomisto sanoo.
– Auton arvonalenema voi pahimmassa tapauksessa olla jopa nopeampaa kuin lainan pieneneminen. Syntyy kierre. Seuraavan vaihdon yhteydessä uuden auton rahoittamiseen on käytössä pienempi vanhan auton myynnistä saatu pesämuna, Tuomisto lisää.
Sovittu korko tarkoittaa autoliikkeen kanssa kyseiselle lainalle koko laina-ajalle sovittua kiinteää vuosikorkoa. Se ei ole lainan koko kustannus, jota kutsutaan todelliseksi vuosikoroksi. Todellinen vuosikorko sisältää sovitun koron lisäksi muun muassa avausmaksut, käsittelymaksut ja tilinhoitomaksut. Todellinen vuosikorko tapaa olla noin 2 prosenttiyksikköä sovittua vuosikorkoa korkeampi. Sovittu korko kuitenkin muodostaa valtaosan todellisesta vuosikorosta ja sen suuruus vaihtelee eniten.
Korko jarruttaa, arvo laskee
Viime vuoden loka–joulukuussa autoliikkeiden osamaksusopimuksissa sovittu vuosikorko oli keskimäärin 3,4 prosenttia. Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä autolainojen todellinen vuosikorko oli 6,73 prosenttia. Vertailun vuoksi: vastaavana aikana pankkien myöntämien uusien autolainojen todellinen vuosikorko oli 7,29 prosenttia. Luvut selviävät Suomen pankin tilastoista.
– Uuden auton ostamiseen tarvitaan nyt suurempi laina ja osamaksu on huomattavasti kannattamattomampaa kuin vaikkapa 5 vuotta sitten. Ja jos 5 vuoden ikäistä autoa ei vaihda, sen arvo vain laskee. Siten korko jarruttaa hankintoja ja omaisuuden arvo laskee. Moni siirtyy katselemaan käytettyjä autoja, koska niissä hinnat ovat tolkullisia ja arvonalenema on hitaampaa kuin uusissa autoissa, Tuomisto kommentoi.
Autoliikkeet tarjoavat ajoittain uudelle autolle kampanjoina peruskorkoa halvempaa sovittua korkoa. Tällöin kyse tapaa olla tietyistä automalleista, joista liikkeet esimerkiksi haluavat päästä eroon niiden heikon kysynnän takia.
Uusien osuus oli alle 13 prosenttia
Kaikista Suomessa hankituista henkilöautoista käytettyjen autojen osuus oli viime vuonna suurin ainakin 10 vuoteen. Yli 87 prosenttia viime vuonna hankituista henkilöautoista oli käytettyjä. Ennen koronakriisiä osuus oli 83–84 prosentissa.
Käytetylle autolle voi tällä hetkellä saada myyntihintaa enemmän kuin vuosi sitten. Käytettyjen autojen hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin noin 10 prosenttia.
– Uusien henkilöautojen ensirekisteröintien määrä laski vuoden 2019 tasosta vuoden 2022 loppuun mennessä yhteensä 28,5 prosenttia. Ensin syynä olivat koronakriisin vaikutukset ja nyttemmin Venäjän hyökkäyssodan monisyiset seuraukset. Ostettujen käytettyjen autojen lukumäärä puolestaan laski 10 prosenttia, Tuomisto kertoo.
– Suomen henkilöautokanta on vanhentunut vuosi vuodelta vuodesta 2007 saakka. Keskimääräinen suomalainen henkilöauto on 13 vuotta vanha. Nyt tuo suuntaus vain kiihtyy. Eli suomalaiset ajavat yhä vain turvattomammilla, saastuttavammilla ja huonokuntoisemmilla autoilla, Tuomisto päättää.
Mersu on halutuin auto, Tesla seitsemäntenä
Automerkeistä suomalaisia kiinnostaa tällä hetkellä eniten Mercedes-Benz. Toiseksi eniten kiinnostaa Volvo ja kolmanneksi eniten BMW. Kaikki kolme ovat yleensäkin Suomessa suosittuja brändejä, mutta perinteikkäiden arvokkaiden merkkien korostuminen voi kieliä varmuuden hakemisesta.
Trendikäs Tesla on tällä hetkellä suomalaisten mielestä 7. kiinnostavin automerkki. Tiedot selviävät Tori.fi:n toukokuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista.
Halutuimmat automerkit Suomessa tällä hetkellä
1. Mercedes-Benz
2. Volvo
3. BMW
4. Audi
5. Toyota
6. Porsche
7. Tesla
8. Ford
9. Volkswagen
10. Land Rover/Range Rover
Näillä ulkonäkötekijöillä suomalaiset hakevat käytettyjä autoja