Yksi merkki hallitsee käytettyjen sähköautojen kauppaa

Vuosina 2018–2022 täyssähköautojen osuus Suomen koko henkilöautokannasta on kasvanut keskimäärin 99 prosenttia vuodessa. Viime vuoden alussa täyssähköautoja oli 22 892 eli 0,83 prosenttia autokannasta, mutta tämän vuoden alussa jo 44 889 eli 1,64 prosenttia autokannasta, todetaan Tori.fi-palvelun tiedotteessa.

Vuoden 2023 lopussa täyssähköjä odotetaan olevan ainakin 90 000. Hybridien osuus autokannasta kasvoi vain 35 prosenttia, vähemmän kuin koskaan aiemmin.

Vuosina 2018–2022 hybridien osuus on kasvanut keskimäärin 80 prosenttia vuodessa. Yhteensä täyssähköjä ja hybridejä on yli viisi kertaa enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Vuoden 2020 alussa niiden yhteenlaskettu osuus autokannasta oli 1,08 prosenttia eli 29 365 autoa, mutta nyt osuus on 5,44 prosenttia eli 148 928 henkilöautoa.

Täyssähköautojen osuus Suomen henkilöautokannasta kasvaa liki sata prosenttia vuosittain. Viime vuonna osuuden kasvu oli 97 prosenttia.

Viime vuoden alussa liikennekäytössä oli 22 892 täyssähköautoa ja vuoden lopussa 44 889. Suomessa on 2,74 miljoonaa liikennekäytössä olevaa henkilöautoa.

– Täyssähköautojen osuus autokannasta kasvaa nopeammin kuin sähköhybridien, dieselin tai bensiinin osuus. Täyssähkön ennätysvuosi oli 2021, jolloin niiden osuus koko Suomen autokannasta kasvoi 135 prosenttia, Tori.fi:n kehitysjohtaja Jenni Tuomisto sanoo tiedotteessa.

– Täyssähkön yleistyminen oli viime vuonna hitaampaa kuin vuonna 2021. Hidastuminen kytkeytyy uusien autojen kaupan selkeään vähenemiseen. Uusia autoja rekisteröitiin viime vuonna 30 prosenttia vähemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina keskimäärin. Lisäksi on koronakriisin aiheuttama komponenttipula, joka on hidastanut sähköautojen valmistamista koko maailmassa, Tuomisto jatkaa.

Vuosina 2013–2017 täyssähköjen osuus kasvoi keskimäärin 68 prosenttia vuodessa. Vuosina 2018–2022 osuus kasvoi keskimäärin 99 prosenttia vuodessa.

Tesloja saman verran kuin Volkkareita, Nissaneita, Hyundaita ja Mersuja yhteensä

Suomalainen autokauppa on voittopuolisesti käytettyjen autojen kauppaa. Iso syy siihen, miksi täyssähköautojen yleistymisen tahti pysyi viime vuonnakin kovana, on käytettyjen autojen kaupassa. Täyssähköjä on nyt alkanut löytyä Suomesta myös käytettyinä. Se laajentaa ihmisryhmää, jolle sähköautoilu on realistinen vaihtoehto.

– Se, että täyssähköautoja voi nyt sanoa olevan Suomessakin massana saatavilla käytettynä, on pitkälti yhden valmistajan ansiota: Teslan. Täyssähköautot ovat edelleen verrattain nuori massatuote, mutta nyt on ylitetty se kynnys, että iäkkäämpiä vuosimalleja on kiertänyt myyntiin käytettyinä. Niissä Teslan osuus on suuri – myös Torissa. Tesloja oli viime vuonna Torissa kaupan yli kaksinkertainen lukumäärä toiseksi suosituimpaan merkkiin verrattuna. Toiseksi yleisin oli Volkswagen, Tuomisto kertoo.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

Täyssähköautojen myynti-ilmoituksissa Torissa viime vuonna kolmanneksi yleisin automerkki oli Nissan. Neljänneksi yleisin oli Hyundai ja viidenneksi yleisin Mercedes-Benz.

– Volkswagenin, Nissanin, Hyundain ja Mercedes-Benzin käytettyjä täyssähköautoja oli viime vuonna Torissa myynnissä yhteensä saman verran kuin käytettyjä Tesloja. Ja nuo 4 siis olivat täyssähköissä Teslan jälkeen yleisimmät automerkit. Se kuvastaa Teslan suosiota, Tuomisto kommentoi.

Hybridien vauhti hidastuu

Viime vuonna sähköhybridien osuus Suomen henkilöautokannasta kasvoi 35 prosenttia. Se on vähemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2021 hybridien osuus kasvoi 68 prosenttia.

– Vaikka sähköhybridien yleistyminen on yhä nopeaa, vauhti on vuoden 2016 jälkeen hidastunut joka vuosi. Silloin hybridien osuus kasvoi 149 prosenttia. Viiden viime vuoden aikana niiden osuus on kasvanut keskimäärin 80 prosenttia per vuosi, Tuomisto kertoo.

Suomessa on 104 039 ladattavaa hybridihenkilöautoa eli yli tuplasti enemmän kuin täyssähköjä.

– Täyssähköjen ja sähköhybridien yleistymisen vauhti on keikahtanut päälaelleen. Aiemmin sähköhybridit yleistyivät selkeästi vauhdikkaammin kuin täyssähköt. Nyt asetelma on päinvastainen. Vuosina 2013–2017 hybridien osuus henkilöautokannasta kasvoi keskimäärin 114 prosenttia vuosittain, täyssähköjen osuus taas 68 prosenttia. Tulevina vuosina täyssähköautojen määrä ohittanee hybridien määrän, Tuomisto kommentoi.

Joka 20. auto kulkee sähköllä

Yhteensä täyssähköjä ja sähköhybridejä on yli viisi kertaa enemmän kuin kolme vuotta sitten. Vuoden 2020 alussa niiden yhteenlaskettu osuus autokannasta oli 1,08 prosenttia eli 29 365 autoa. Nyt osuus on 5,44 prosenttia eli 148 928 henkilöautoa.

Täyssähköjen ja sähköhybridien yhteenlaskettu osuus autokannasta kasvaa keskimäärin 84 prosenttia vuodessa.

– Suomen kaduilla joka kahdeskymmenes henkilöauto kulkee ainakin osittain sähköllä. Täyssähköjen ja sähköhybridien yhteenlaskettu osuus autokannasta on viisinkertaistunut kolmen vuoden takaisesta, Tuomisto toteaa.

Vauhti tuskin hiipuu

On todennäköistä, että täyssähköautojen yleistymisen vauhti ei tulevina vuosina ainakaan hiivu. Viime vuosina täyssähköjen määrä on noin kaksinkertaistunut vuosittain. Nyt osuus kaikista Suomessa ajossa olevista henkilöautoista on 1,64 prosenttia. Vuosi sitten se oli 0,83 prosenttia. Sähköhybridien osuus on nyt 3,8 prosenttia.

– Täyssähköjen vauhdikasta yleistymisestä edesauttaa tulevina vuosina moni asia. Niiden määrä ja käyttöiät alkavat olla Suomessa sellaisia, että niiden määrä myös käytettyjen autojen kaupassa kasvaa huimasti. Myös ulkomailta ostettavien täyssähköjen määrä kasvanee, koska koronakriisin aikana globaalisti tehdassulkujen ja komponenttipulan vuoksi hidastunut autonvalmistus on elpynyt. Lisäksi uusien täyssähkömallien hintaluokat monipuolistunevat tulevaisuudessa teknologian kehittyessä. Täyssähköjä saanee siis tulevaisuudessa nykyistä halvemmalla. Teknologinen kehitys vauhdittaa myös latausverkoston tiheyttä ja käytännöllisyyttä. Sekin kannustaa sähköautoiluun, Tuomisto sanoo.

Viime vuosina täyssähköautojen lukumäärä Suomessa on suunnilleen tuplaantunut vuosittain. Vuoden 2019 lopussa maassa oli 4 661 täyssähköä, vuoden 2020 lopussa oli 9 697 ja vuoden 2021 lopussa 22 892. Tiedot ovat Autoalan Tiedotuskeskukselta ja Tilastokeskukselta.

– Kun tämän vuoden alussa täyssähköjä oli 44 889, joulukuussa niitä voi odottaa olevan liki 100 000, Tuomisto päättää.

Käytettyjen autojen kaupoilla paikkakunta, ikä ja sukupuoli merkitsee

Hurja kasvu käytettyjen sähköautojen myynnissä

Katso tästä J. Rinta-Joupin tammikuun suosituimmat käytetyt autot

1 KOMMENTTI

  1. Eri ryhmien kasvuprosenttien vertailu antaa harhaan johtavan kuvan, koska pienemmän ryhmän kasvuprosentit ovat suuremmat, vaikka absoluuttiset kasvulukumäärät olisivat pienemmät. Kannattaa verrata absoluuttisia autojen lukumääriä. Hybridejä rekisteröidään edelleen enemmän kuin täyssähköautoja, mutta kasvuprosentit jäävät pienemmiksi, koska kantaluvut ovat erilaiset. Hybridejä on rekisterissä yli 100 000 ja täyssähköjä 44000.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän