Vertaiskaupalla säästetyt raaka-aineet vastaavat 36 000 uutta Teslaa

Kun ihminen hankkii uuden sijasta käytettyä, hän jatkaa jo käytettyjen luonnonvarojen hyödyntämistä – sen sijaan, että hän kuluttaisi uusia luonnonvaroja.

– Terästä säästyi siinä määrin, että säästyneestä määrästä saisi 405 kilometriä rautatiekiskoja. Sillä pantaisiin kerralla kuntoon rataosuus Helsingistä Lahteen ja Mikkelin kautta Kuopioon, Tori.fi:n johtaja Jenni Tuomisto sanoo.

Ympäristövaikutuksella tarkoitetaan päästömäärää, jota ei syntynyt, koska suomalaiset hankkivat ja hyödynsivät käytettyä tavaraa uuden ostamisen sijaan.

Ympäristövaikutuksessa siis tutkitaan, paljonko terästä olisi kulunut, jos suomalaiset olisivat hankkineet käytettynä hankkimansa tavaran uutena.

– Vaihtoehtoisesti säästyneellä teräsmäärällä saataisiin koko pääkaupunkiseudulle uudet polkupyörät. Helsinkiläiset, espoolaiset, vantaalaiset ja kauniaislaiset pääsisivät pyöräillen baanalle. Valitsemalla käytettyä uuden sijaan suomalaiset säästivät viime vuonna terästä 1,2 miljoonan polkupyörän edestä, Tuomisto jatkaa.

Tiedot selviävät vertaiskaupan ympäristövaikutustutkimuksesta, jonka Tori.fi teetti kestävän kehityksen konsulttitoimisto Ethoksella yhteistyössä Ruotsin ympäristöntutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimus tehdään vuosittain. Kyse on Tori.fi:ssä käydystä vertaiskaupasta syntyneestä ympäristövaikutuksesta. Kaiken Suomessa käydyn vertaiskaupan yhteenlaskettu ympäristövaikutus on vielä huomattavasti suurempi.

Tori.fi on suomalaisen vertaiskaupan keskus. Torissa vierailtiin viime vuonna yhteensä 431 miljoonaa kertaa. Palveluun ladattiin vuodessa yli 13,7 miljoonaa ilmoitusta. Palvelussa vierailee kuukausittain keskimäärin yli 3,4 miljoonaa eri kävijää.
Suomalaiset valitsivat Tori.fi:n tänä vuonna Suomen vastuullisimmaksi verkkokauppabrändiksi. Valinta tehtiin Sustainable Brand Index -tutkimuksessa, johon vastasi 9150 suomalaista.

Teslat koko Kajaanille

Viime vuonna käytetyn tavaran kaupalla säästyi Suomessa alumiinia niin paljon, että määrä vastaa 36 000 uuden Teslan tuotantoa. Alumiinisäästöillä saisi siis uudet Teslat esimerkiksi koko Kajaanille, Nokialle tai Savonlinnalle.

– Terästä ja alumiinia säästyy eritoten käytettyjen autojen, suurten koneiden ja veneiden kaupassa. Ympäristön kuormittamisen kannalta on iso ero, valmistetaanko uusi traktori tai pakettiauto vai hyödynnetäänkö jo valmistettua. Koronakriisi on korostanut autoissa ja isoissa koneissa käytetyn tavaran kauppaa entisestään, kun uuden valmistamisessa ja toimittamisessa on ollut ongelmia muun muassa komponenttipulan takia, Tuomisto kertoo.

Uusimaalaiset säästävät eniten

Maakunnista eniten vertaiskaupalla päästöjä säästää Uusimaa. Se on luonnollista, koska Uusimaa on selkeästi suurin Suomen maakunnista – noin kolmannes suomalaisista asuu Uudellamaalla.

26 prosenttia Tori.fi:n kautta käydyn käytetyn tavaran kaupan ympäristöhyödyistä syntyy Uudellamaalla. Toiseksi merkittävin maakunta on tässä mielessä Pirkanmaa. Pirkanmaalaisten osuus ympäristöhyödyistä on 11 prosenttia.

Varsinaissuomalaiset ja pohjoispohjanmaalaiset muodostavat molemmat 9 prosentin osuuden. Neljän maakunnan osuus Suomessa vertaiskaupalla aikaan saaduista ympäristöhyödyistä on yhteensä 55 prosenttia.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän