Tori.fi-palvelussa käytetyn auton hinta on keskimäärin noin pari tonnia!

Kun Suomessa myy käytetyn auton, se kannattaa tehdä Uudellamaalla. Tori.fi selvitti asian autokaupansa kaupankäyntidatasta. Kyse on yksityishenkilöiden välisestä vertaiskaupasta, todetaan Tori.fi-palvelun tiedotteessa.

– Uudellamaalla asuu noin kolmannes suomalaisista, joten siellä asiakaskunta on ylivoimaisesti laajin. Mutta käytetystä autosta myös saa Uudellamaalla keskimäärin kolmanneksi parhaan hinnan Suomessa ja asukaslukuunkin suhteutettuna Uudellamaalla etsitään käytettyjä autoja vilkkaimmin koko maassa. Viime vuonna Uudellamaalla Tori Autot -kaupassa myytyjen autojen keskihinta oli 2221 euroa, Tori.fi:n autojohtaja Jenni Tuomisto sanoo tiedotteessa.

Paras keskihinta käytetyillä autoilla on maakunnista Keski-Pohjanmaalla, 2416 euroa, mutta siellä menopelejä ostetaan ylivoimaisesti vähiten Suomessa – 247 autoa viime vuonna – , joten tuotteen kaupaksi saaminen on hankalaa.

Toiseksi paras keskihinta on Kainuussa, 2379 euroa, mutta siellä myydään kolmanneksi vähiten käytettyjä autoja vuositasolla Suomessa.

Ihmiset tienasivat 90 miljoonaa euroa

Tori Autot -palvelun käyttäjät tienasivat myydyillä käytetyillä autoilla viime vuonna yhteensä 90 135 000 euroa. Ihmiset myivät vuoden aikana palvelun kautta yli 52 000 autoa. Keskihinta oli 1897 euroa.

Viikoittain ostettiin keskimäärin 1000 autoa. Se on 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Tori.fi-palvelussa vierailee kuukausittain keskimäärin 2,7 miljoonaa yksittäistä kävijää. Ilmoituksia ladattiin vuonna 2020 yhteensä 13,7 miljoonaa. Autot on asuntojen jälkeen palvelun toiseksi rahakkain tuoteryhmä. Palvelussa on tällä hetkellä myynnissä noin 70 000 autoa.

Oulu, autokauppiaiden kaupunki

Kaupungeista Tori.fi:n autokauppaa käytetään eniten järjestyksessä Helsingissä, Tampereella, Espoossa, Vantaalla ja Turussa.

Kysynnän ja tarjonnan välillä on epäsuhtaa, sillä eniten autoja on myynnissä Oulussa. Toiseksi eniten on Helsingissä, kolmanneksi eniten Joensuussa, neljänneksi Tampereella ja viidenneksi Jyväskylässä.

– Oulun suunnalla on kyllä myös kiinnostusta autoja kohtaan, sillä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa ostettiin Suomen maakunnista viime vuonna toiseksi eniten käytettyjä autoja Tori.fi:stä, 5368 kappaletta. Myös pohjoispohjanmaalaisten autokaupoista saama kokonaissumma oli maakunnista toiseksi paras, yhteensä 8,62 miljoonaa euroa, Tuomisto kommentoi.

Eniten autointoa on Pohjois-Karjalassa

Voi sanoa, että Suomen kolkista käytettyjen autojen kaupan merkitys on suurin Pohjois-Karjalassa.

– Suhteessa asukasmäärään maakunnista Pohjois-Karjalassa käytettyjen autojen kauppaa käy eniten ihmisiä. Sieltä ladataan keskimääräisesti eniten autoilmoituksia ja kaikista postinumeroalueista autoja myytiin vuonna 2020 toiseksi eniten Joensuun keskustan pohjoisosassa. Siellä myytyjä autoja oli 408. Siellä myös tienattiin postinumeroalueista toiseksi eniten autoilla. 777 000 euroa yhteensä vuoden aikana, Tuomisto kertoo.

Maan suurimmista, yli 50 000 asukkaan, kunnista Tori Autot -palveluun ladataan asukasmäärään suhteutettuna eniten ilmoituksia Joensuusta.

Kuitenkin vaikka käytettyjen autojen kauppa on Pohjois-Karjalassa verrattain erittäin aktiivista ja Joensuu on siinä koko maan aktiivisimpia kuntia, maakuntatasolla Pohjois-Karjalassa käytettyjen autojen keskihinta on maan kolmanneksi matalin.

Turun keskustassa tienattiin yli miljoona

Yksittäisistä postinumeroalueista maan ylivoimainen käytettyjen autojen keisarikunta on Turun keskusta.

– Turun keskustan yksityishenkilöt tienasivat viime vuonna käytetyillä autoilla yli miljoona euroa. Erotus toiseksi rahakkaimpaan alueeseen Joensuun keskustan pohjoisosaan on 228 000 euroa. Turun keskustassa myös myytiin Suomen postinumeroalueista eniten käytettyjä autoja viime vuonna, 767 autoa. Siinäkin ero kakkoseen Joensuuhun on suuri: 359 autoa, Tuomisto avaa.

Turun keskustan selkeä korostuminen on yllättävää, sillä muualla Varsinais-Suomessa käytettyjen autojen kauppa ei ole erityisen vilkasta. Siellä myytiin viime vuonna kokonaismäärässä maakunnista neljänneksi eniten autoja ja tienattiin niillä yhteensä yli 8,6 miljoonaa euroa, mutta summasta siis yli miljoona muodostui yhdellä postinumeroalueella. Myytyjen autojen keskihinta oli Varsinais-Suomessa maakunnista kahdeksanneksi korkein, 1915 euroa.

Vähiten maksetaan Etelä-Karjalassa ja Kanta-Hämeessä

Matalimmillaan käytettyjen autojen maakunnallinen keskihinta on Suomessa vajaat 1700 euroa.

– Maakunnista vähiten käytetyistä autoista maksetaan Etelä-Karjalassa. Siellä keskihinta oli viime vuonna 1662 euroa. Toiseksi vähiten Kanta-Hämeessä, jossa keskihinta oli 1699 euroa. Sen jälkeen tulevat Pohjois-Karjala 1719 euroa keskimäärin per auto, Kymenlaakso 1732 euroa ja Etelä-Savo 1751 euroa. Keskihinnat riippuvat tietysti monesta muuttujasta. Eniten varmaankin siitä, mitä on kaupan ja paljonko niistä pyydetään, Tuomisto toteaa.

Tori Autot uudistui

Tori Autot -palvelussa myyvät käytettyjä autoja myös yritykset. Autoliikkeiden myymien autojen profiili poikkeaa suuresti yksityishenkilöiden myymien autojen vastaavasta. Yritysten myymien käytettyjen autojen keskihinta oli viime vuonna 19 000 euroa.

– Tori Autot -palvelu on juuri uudistunut. Käyttäjälle on nyt aiempaa enemmän hakumahdollisuuksia, jotta 70 000 ilmoituksen jäsentely oman kiinnostuksen mukaan on yksityiskohtaisempaa. Samalla uudistui palvelun ulkoasu, Tuomisto päättää.

Kokonaisuutena Suomessa ostettiin viime vuoden aikana käytettynä 632 980 henkilöautoa ja 75 176 pakettiautoa. Käytettyjä autoja ostettiin 1,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomessa liikenteessä olevan henkilöautokannan keski-ikä on Liikenne- ja viestintäviraston mukaan noussut vuodesta 2008 saakka. Viime vuonna keski-ikä oli 12,5 vuotta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here