Uusi palvelu auttaa käytetyn auton ostajaa

Käytettyjen autojen kaupan kiihtyminen on yksi korona-ajan ilmiöistä. Viime vuonna Suomessa ostettiin käytettyjä autoja enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuoden aikana. Tänä vuonna kasvu on jatkunut.

Tammikuun alun ja elokuun alun välisenä aikana käytettyjen autojen kaupan kasvu oli 0,7 prosenttia viime vuoden tasoon nähden. Tiedot ovat Autoalan Tiedotuskeskukselta.

Tori.fi:n autokaupan Tori Autot -palvelun käyttäjämäärä kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 30 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Suomalainen autokanta uudistuu voittopuolisesti käytettyjen autojen kaupan ajamana. Se on korostunut korona-aikana, jolloin uusia autoja on hankittu aiempaa tasoa vähemmän. Kuten koko autoala, myös käytettyjen autojen kauppa on keskellä sähköautomurrosta. Tämänhetkinen ennätysmäinen kiinnostus käytettyjä autoja kohtaan osuu kiinnostavasti keskelle sähkövallankumouksen kiihtymistä, Tori.fi:n autojohtaja Jenni Tuomisto toteaa.

– Kuitenkin käytettyjen autojen kauppa voisi palvelujen kehittämisellä olla vieläkin vilkkaampaa. Siinä on olemassa tunnistettuja pullonkauloja, Tuomisto huomauttaa.

Ongelmat on tunnistettu

Käytetyn auton kaupankäynnin tunnistetut pullonkaulat kytkeytyvät ennen muuta mahdollisten ostajien luottamuspulaan myyjiä kohtaan, luottamukseen autoista saatavaa informaatiota kohtaan, asiakaspalveluun sekä myynti-ilmoituksissa suosittujen tietojen ymmärrettävyyteen potentiaalisten ostajien näkökulmasta.

– Kaupankäynnin miellyttävyys on suomalaisille tärkein tekijä käytetyn auton ostopäätöksessä. Asiakaspalvelun nostaa ykköseksi joka neljäs. Toiseksi tärkeintä on itse auton miellyttävyys, 23 prosenttia pitää sitä tärkeimpänä. Hinta on vasta kolmanneksi tärkein seikka. Noin viidennes sanoo sen tärkeimmäksi. Auton etsittäessä sen sijaan hinta on tärkein tekijä. Hinta on siis keskeisin hakuehto. 56 prosenttia sanoo niin. Toiseksi tärkeintä ovat teknologiset ominaisuudet. Ne ovat keskeisiä 38 prosentille. Eli suomalainen etsii hintahaarukkaansa sopivia autoja, mutta kanssakäymisen miellyttävyys usein ratkaisee, syntyykö kaupat, Tuomisto sanoo.

Tiedot selviävät Tori.fi:n teettämän tämänvuotisen kansainvälisen automarkkinatutkimuksen vastauksista.

– Käytettyjen autojen kaupassa tarjontaa on valtavasti, varianssia paljon ja jokainen auto on yksilöllinen. Valtava valinnanvara on hyvä asia, mutta sen seulominen ostamisesta kiinnostuneelle kynnys. Eikä kynnystä madalla se, että myynti-ilmoitukset eivät täysin puhu samaa kieltä ostajaehdokkaiden kanssa. Autoista kerrotaan usein asiantuntijakielellä, vaikka tavallista kaasujalkaa kiinnostaisi enemmän esimerkiksi miten autoa ladataan, kauanko se kestää ja miten kauas akullisella pääsee. Tämä epäsuhta on syventynyt sähköautomurroksessa, koska autojen koko perusteknologia on muuttunut, Tuomisto kertoo.

Uutta apua ihmiseltä ihmiselle

Tori Autot ryhtyy madaltamaan kynnyksiä henkilökohtaistamalla asiakaspalveluaan. Osana autokauppaa on nyt aloittanut Tori Autot -löytöpalvelu, jossa asiantuntijat auttavat etsijää löytämään. Löytöpalvelu toimii chatin kautta. Se aloitti toimintansa 9.9.

Keskeinen osa Tori Autot -löytöpalvelua on se, että siinä ihminen auttaa ihmistä. Kyse ei ole botista, vaan chat-linjoilla on käytettyjen autojen tarjontaan perehtynyt asiakaspalvelija.

– Henkilökohtainen palvelu on löytöpalvelussa ensisijaisen tärkeää. Koko käyttäjäkokemus ja ennen kaikkea hyödyllisyys on aivan eri tasolla, kun ihmistä palvelee ihminen. Nykyään chat-neuvonnoissa tavanomaisen botin sijaan, Tuomisto kommentoi.

Löytöpalvelun asiantuntijat etsivät käyttäjälle suoraan tarjolle hänen kriteeriensä mukaisia autoja. Reunaehtoja saa siis esittää suoraan asiakaspalvelijalle, joka haravoi yli 70 000 auton valikoimaa asiakkaan puolesta ja asiakas saa linkit myyntikohteisiin tarjolle.

5 vinkkiä käytetyn auton hankintaan

  1. Mieti tarkoin käyttötarpeesi tapa ja kesto. Aina autoa ostaessa oma arkinen käyttö on tärkeää tunnistaa. Ajatko pitkää vai lyhyttä matkaa, kuinka otolliset ovat sähkölatausmahdollisuutesi, tarvitsetko usein tilaa tavarankuljetukseen? Näillä on merkittävä vaikutus paitsi auton käyttövoimaan kuluvaan rahamäärään myös käyttömukavuuteen. Lisäksi käytetyn auton kanssa kannattaa suunnitella valmiiksi, kuinka kauan aiot kyseistä autoa käyttää. Myös jälleenmyyntiarvo kannattaa pitää käytetynkin auton kanssa mielessä. Kun myyt auton eteenpäin, myyntiarvo on pois siitä, paljonko auton omistaminen maksoi.
  2. Hyödynnä asiantuntijoita. Tori Autot -palvelulla on ilmainen löytöpalvelu, jonka kautta asiantuntijat etsivät kriteereihisi sopivat myynnissä olevat autot. Autoliikkeillä on automyyjänsä ja heitä kannattaa niissä asioitaessa hyödyntää. Samalla nostat paitsi tyytyväisyytesi todennäköisyyttä mutta myös säästät aikaa. Koska käytettyjen sähköautojen markkinat ovat vielä ilmiönä tuore, erityisesti niiden kanssa asiantuntijatieto on tarpeen.
  3. Käy läpi taustatiedot. Auton historia löytyy edellisen omistajan rekisterinumeron perusteella liikenne- ja viestintävirasto Trafin palvelusta. Jos rekisterinumero ei ole esillä myynti-ilmoituksessa, pyydä saada se. Jos pyyntöäsi ei huomioida, kannattaa siirtyä muihin autoihin. Auton historian tarkastaminen kannattaa tehdä heti ensimmäisenä. Lisäksi pyydä saada nähtäville ja käy läpi auton huoltokirja. Jos huoltokirja on asiallisesti täytetty, se jo on lupaava merkki. Huoltokirjasta tulisi selvitä auton huoltohistoria.
  4. Älä ujostele koeajan kanssa. Aja mittava koeajo – tai vaikka kaksikin. Ajotuntuman huomaa nopeallakin, mutta esimerkiksi ajomukavuus, lisävarusteiden toimivuus ja käyttövoimankulutus selviää usein vain pidemmällä matkalla. Koeajo on erityisen tärkeä sähköautojen kohdalla. Ainoa tapa saada kattava näkemys akun kunnosta on kuluttaa sen latausta paljon. Jos mahdollista, ajokantamatesti kannattaa tehdä muutaman kerran erilaisilla ympäristöillä ja ajotavoilla. Varsinkin sähköautoa kannattaa koeajaa useammin kuin kerran.
  5. Vaadi kaupasta dokumentit. Kun teet kaupan käytetystä autosta, tee aina kauppakirja ja luovutustodistus. Ne eivät ole välttämättömiä auton rekisteröimisessä, mutta ne ovat ostajalle dokumentti kaupasta. Viralliset paperit tuovat turvaa ei-toivottujen kommellusten varalle.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here