Autotoday testasi: BMW iX3 — tuttua ja turvallista sähköisessä paketissa

BMW iX3 on sähköistetty versio suositusta polttomoottorisesta sisarmallistaan X3:sta.

Polttomoottorisen X3 ja sähköisen iX3 -mallien välillä on ulkoisesti havaittavissa hyvin vähän eroja, ja pelkän sähköisen voimalinjan vaihto polttomoottorille suunniteltuun korimalliin on harvemmin toiminut täyssähköautojen kohdalla. iX3:n kohdalla insinöörien työ näkyy ulkoisesti hyvin vähän, mutta ajossa ja käytössä kuoren alta paljastuu erinomainen täyssähköauto.

Kuva: Antti Järveläinen.

Mallinimestään ja katumaasturimaisesta olemuksestaan huolimatta täyssähköistä iX3-mallia saa tällä hetkellä ainoastaan takavetoisena versiona. Takavetoisuus on aina ollut yksi baijerilaismerkin tavaramerkeistä, joten vetotavan tietoinen valinta edes katumaasturin kohdalla ei ole merkiltä hyppy tuntemattomaan.

iX3:n sähköinen voimalinja kätkee sisäänsä yhden 210 kilowattisen sähkömoottorin ja 74 kWh käytettävissä olevan ajoakun. Yksinopeuksisesta automaattivaihteistosta löytyy D ja B -vaihteet eteenpäin, missä jälkimmäisellä ajaminen hoituu täysin yhden polkimen taktiikalla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kunhan muistaa vain ennakoivan ajon, auton energian talteenotto on sen verran tehokasta, että auto tulee täysin pysähdyksiin asti ilman jarrupolkimen painamista. Talvikeleistä huolimatta eteneminen takavetoisella iX3:lla on vaivatonta.

Suoritusarvoiltaan iX3 ei yllä samoihin kiihtyvyyksiin kuin monet muut tehokkaammat kaksimoottoriset sähköautot. iX3 ei ole varsinaisesti hidas 6,8 sekunnin nollasta sataan kiihtyvyydellään. Markkinoilla on tarjolla kuitenkin selvästi nopeampia ja tehokkaampia malleja tässäkin kokoluokassa, ja kiihtyvyyksiltään jopa neljän sekunnin alittajia.

Kyse on laadusta

BMW on yksi ainoista merkeistä, joka on omassa hintaluokassaan onnistunut säilyttämään aidosti laadukkuuden, mitä tulee materiaaleihin, käytettävyyteen ja ajettavuuteen. iX3 on taas BMW:ltä erinomainen esimerkki tästä.

iX3 ei ajettavuuden ja muotoilun kannalta ole missään nimessä se jännittävin tai edes mielenkiintoisin malli, mutta varmaa hyvää laatua hakevalle erinomainen valinta. iX3:n sisätilojen materiaalit ovat kilpailijoitaan selvästi korkealaatuisemmat. iDrive-järjestelmät ja sisusta muutenkin on tuttua polttomoottorimalleja ajaneille, mutta iX3 ei tarjoile samanlaista uuden tekniikan ja muotoilun ilotulitusta kuin isoveli iX.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ajossa iX3 on jämäkän, tukevan ja jopa ketterän tuntuinen kokoisekseen autoksi. Kääntösäde on noin 12 metriä. Avaruutta ohjaamoon luo autossa vakiona tuleva panoraama lasikatto avattavalla kattoikkunalla.

Auton lähtöhinta reilut 74 000 euroa on varsin korkea, mutta BMW:lle jopa epätyypilliseen tapaan iX3 sisältää varustelistalta käytännössä kaiken tarvittavan. Ainoat kalliimmat varusteet mitä lisävarustelistalta pystyy vielä ruksimaan autoon, ovat laser ajovalot, sähköisesti toimiva vetokoukku ja adaptiivinen alusta. Muuten vakiovarustelista kattaa lähes kaiken, mitä BMW:llä on autoon tarjottavana.

Kuva: Antti Järveläinen.

Moneen BMW:n jopa hieman epäsporttiseen malliin nuorekkuutta tuova M Sport -varustepaketti tulee uusiin iX3:iin aina vakiona.

Kiitettävät latauskäyrät ja kohtuulliset toimintamatkat

iX3:n latauskäyrä pikalaturilla osoittautui vähintäänkin hyväksi. Laturille tultiin kevyen kaupunkiajelun päätteeksi, kun ulkoilman lämpötila oli kolme astetta pakkasella ja varausta akussa oli kahdeksan prosenttia.

Kahdeksalla prosentilla lataus käynnistyi 54 kilowatin teholla, josta se nousi 20 prosentin kohdalla 79 kilowattiin ja huipputeho 112 kilowattia saavutettiin noin 30 prosentin kohdalla. Latausteho pysyi 90 kilowatissa aina 55 prosentin varauksen tietämille asti, joten iX3 mahdollistaa varsin vaivattoman matkanteon nopeine latauksineen myös pienessä pakkaskelissä.

Kuva: Antti Järveläinen.

Pidemmän ajan keskiarvo auton kulutusmittarissa näytti 22,6 kWh/100 km keskinopeuden ollessa 52 km/t. Kulutustestissä 100 km/t. keskinopeudella sähköä meni 21,4 kWh/100 km, joka mahdollistaa laskennallisen noin 350 kilometrin toimintamatkan täydellä akulla, mikä on auton koko ja sääolot huomioiden hyvä tulos.

iDrive-järjestelmästä ei valitettavasti saa hirveästi tukea sähköllä ajamiseen ja toiminnot ovat jääneet pahasti polttomoottoriauton tasolle. Graafiselta ulkonäöltään vanhahtavaan navigaattoriin kun syöttää määränpään, toivoisi auton näyttävän edes arviota, kuinka paljon varausta on perillä. Tästä olisi paljon apua etenkin pidempää matkaa ja latauspysähdyksiä suunniteltaessa. Valikkoja ja asetuksia tutkimalla, säätömahdollisuudet tuntuivat tältä osin olevan valitettavan rajalliset.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ajettavuudeltaan iX3 on pääosin varmaa tuttua BMW:tä. Tosin täytyy myös todeta, että kovinkaan urheilulliseksi ajettavuutta ei voi mainostaa, joka osittain selittynee loskaisella kelillä ja talvirengastuksella. Lisävarustelistalta löytyy halukkaille adaptiivinen M Sport alusta kohtuulliseen 500 euron hintaan.

BMW iX3 on monilta osin erinomainen ja käytännöllinen täyssähkömalli ja autolla hoituu mallikkaasti myös enemmän matkaa taittavan nopeat lataustarpeet. Enemmän jännitystä ja uusinta uutta teknologiaa etsivän kannattaa katsastaa myös muita malleja ennen ostopäätöstä, sillä iX3 on monilta osin tuttua ja turvallista ja etenkin laadukasta BMW:tä kuitenkin ilman suurempia wau-elämyksiä.

Kuva: Antti Järveläinen.

BMW iX3 M Sport Charged Plus

 • Sähkömoottorin teho: 210 kW.
 • Sähkömoottorin vääntö: 400 Nm.
 • Kiihtyvyys: 6,8 sek. (0-100 km/t)
 • Ajoakun kapasiteetti (brutto): 80 kWh.
 • Ajoakun kapasiteetti (netto): 74 kWh.
 • Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 18,5-18,9 kWh/100km.
 • Valmistajan ilmoittama toimintamatka (yhdistetty): 453-461 km. (WLTP)
 • Kulutus koeajossa: 19-25 kWh/100km.
 • Koeajettu toimintamatka yhdellä latauksella: 345 km.
 • Maksimi latausteho (DC): 150 kW.
 • Maksimi latausteho (AC): 11 kW.
 • Omamassa: 2 255 kg.
 • Tavaratila: 510-1560 l.
 • Vetotapa: Takaveto
 • Vetokyky: 750 kg.
 • Alkaen hinta: 74 400 euroa (iX3 M Sport Charged

Autotoday testasi: BMW i4 eDrive40 – ajamisen iloa ja odotuksien lunastelua

Autotoday testasi: BMW iX — sähköautoilun parhaimmistoa

BMW iX3 uudistuu ja muuttuu urheilullisemmaksi

 

Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.
Kuva: Antti Järveläinen.

 

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän