William Alatalo yrittää takaisin moottoriurheilun pariin — kulunut kausi kariutui rahan puutteeseen!

William Alatalo ajoi vielä kaudella 2022 täyden FIA F3 -sarjan ja piti ”seuraavan suomalaisen” titteliä matkalla kuninkuusluokkaan. Viime kauden viimeisessä osakilpailussa Monzassa, Alatalo ajoi seitsemänneksi ja neuvottelut kaudesta 2023 alkoivat välittömästi.

– Kausi tosiaan päättyi hyvissä merkeissä Monzassa, jonka jälkeen aloimme välittömästi suunnittelemaan seuraavia siirtoja. Vaihtoehtoja oli monia, mutta hyviä vaihtoehtoja vähemmän. Itseä tietysti vielä kiinnosti formulat. Jonkun F1-tiimin Junior Akatemiaan pääseminen oli tavoitteena. Pääsin näyttämään taitojani Williamsin simulaattoritestissä, mutta kauden 2023 suunnitelmat olivat erittäin haastavia budjetin takia. Jos olisin halunnut jatkaa formuloissa, olisin halunnut panostaa sataprosenttisesti ja ajaa testiä mahdollisimman paljon, mikä entisestään olisi nostanut kauden budjettia, Alatalo kertoon.

Kauden 2023 kilpailusuunnitelmat kariutuivat Alatalon osalta rahaan. Budjetin kasaaminen FIA F3- tai FIA F2-sarjaan oli mahdoton tehtävä. Pienemmän budjetin kasaaminen esimerkiksi LMP2- ja GT3-sarjoihin olisi onnistunut, mutta tiimiin, jolla ei olisi ollut menestymisen mahdollisuuksia.

– Tiimipaikka 2023 kaudelle jäi rahasta kiinni. Tuntuu, että joka vuosi pitäisi vain löytää lisää ja lisää rahaa, että voi ajaa kilpaa. Valoa tunnelin päässä on vaikea nähdä, mikä on valitettavan normaalia autourheilussa. Omaan budjettiin olisi voinut löytyä keskikastin tiimi LMP2- ja GT3 -sarjoissa, William jatkaa.

Vaikka itse kilpaileminen jäikin Alatalon osalta tauolle tänä vuonna, on William työllistänyt itsensä moottoriurheilussa varikolta käsin – testaamista unohtamatta. Ja mahtui mukaan yksi kilpailuviikonloppukin. Tavoitteena on edelleen kilpa-autoilijan ura.

– Tänä vuonna on tullut tehtyä kaikenlaista moottoriurheilun parissa. Olen testannut vanhalla F3-autolla muutaman päivän, LMP2-testiä kaksi päivää, GT3-testiä kaksi päivää ja yksi kisaviikonloppu. Vaikka suhteellisen vähän on tullut ajettua, niin paljon olen oppinut uusista autoista. LMP2:n tuntuma on hyvin lähellä formulaa, jonka ajotyyli on samanlainen. Toki on myös todella tarkka ajettava, kaikki pienet asiat vaikuttavat todella paljon. GT3:lla ajaminen on selvästi rauhallisempaa, mutta rajua samaan aikaan. GT3:lla saa mennä kaikkien kanttareiden yli, mutta ratin pitää tehdä hyvin vähän liikkeitä. Myös Formula 4 -kuskien valmentamista on riittänyt. Joten kotona on tullut vietettyä aikaa suhteellisen vähän.

– Tietenkin tekisi mieli vain ajaa mutta valmentaminen on myös auttanut ymmärtämään enemmän autourheilua. Välillä teen myös insinöörin töitä ja autan mekaanikkoja. Siinä on tullut opittua todella paljon. Auton säätäminen eri rataolosuhteille ja eri kuskeille on ollut yksi haasteista. Lyhyet hetket kotona Suomessa olen elänyt normaalia autourheilijan arkea, eli treenannut ja tehnyt vähän töitä.

Neuvottelut kaudelle 2024 ovat olleet käynnissä pitkin syksyä. Vaihtoehdoiksi ovat valikoituneet LMP2- tai GT3 -sarjat. Budjetit kyseisiin kilpasarjoihin ovat merkittäviä, mutta kuitenkin maltillisempia kuin formuloihin.

– Suunnitelma A olisi LMP2 ELMS -sarja ja Le Mans -kilpailu. Se olisi todella hieno sarja, ja LMP2 testit sujuivat hyvin, joten innolla menisin ajamaan niillä koko sarjan. Vaihtoehto B on jokin Euroopassa ajettavista GT3-sarjoista. Automerkillä ei ole niin väliä, mutta Aston Martin olisi sellainen mielenkiintoinen vaihtoehto. Sitä testasin tällä kaudella, ja testit sujuivat hyvin. Vaihtoehto C on sitten härmän traktor pulling. Toivottavasti joulu-tammikuun välillä tiedän, mitä teen ensi kaudella. Vai makaanko vain sängyssä ja katson kattoa, Alatalo päättää.

Katso tästä muut jutut Alatalosta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän