Vinkkejä turvallisempaan talviajoon

4.11.2017 19.05

Goodyearin Pohjoismainen tutkimus, johon osallistui yli 2 100 renkaiden ostajaa, osoitti sen, että ajateltavaa on paljon, ennen kuin lähtee ajamaan liukkaille talviteille.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan erityistä varovaisuutta tulee noudattaa alijäähtyneellä sateella.

Peräti 79 prosenttia vastanneista oli samaa mieltä.

Kuusi kymmenestä suomalaisesta renkaiden ostajasta oli myös sitä mieltä, että lumiurat ovat syy erityiseen varovaisuuteen.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitä asiantuntijoiden mielestä on tärkeintä pitää mukana autossa talvella. Listan kärjessä ovat turvaliivi ja varoituskolmio.

Vinkkejä turvallisempaan talviajoon

  1. Pidä nopeus alhaisena – Älä ylitä autonvalmistajan talvirenkaille suosittelemaa suurinta nopeutta. Huomaa, että se on usein alempi kuin kesärenkailla. Huonojen kokemusten taustalla on usein sama perusongelma: Kuljettaja ei ole sopeuttanut ajotapaansa vallitseviin tie- ja sääolosuhteisiin.
  2. Varusta autosi talvea varten – tarkista jarrut, viltti/taskulamppu/jääraappa, pakkasneste ja renkaat (urasyvyys, rengaspaineet) jne.
  3. Älä ”pumppaa” jarruja – Jos autossa on lukkiutumattomat jarrut, paina jarrupoljinta tasaisesti.
  4. Pidä riittävän pitkää turvaväliä – Jarrutusmatka pitenee lumisella ja jäisellä alustalla.
  5. Ole varovainen silloilla ja tunturin solissa – Ne ovat tunnettuja jäisyydestä. Hellitä siksi kaasupoljinta hieman ajaessasi sillan yli tai solan läpi.
  6. Älä kaasuta liian kovaa, jos jäät jumiin lumeen – Silloin auto saattaa upota syvemmälle lumeen. Käytä pienintä mahdollista vaihdetta ja keinuta autoa eteen ja taakse, kunnes olet saavuttanut tarpeeksi liikemomenttia, jotta pääset eteenpäin.
  7. Vältä ulkoisia häiriöitä – Vaikeissa talviolosuhteissa tarvitset kaiken mahdollisen keskittymiskyvyn ajamiseen. Älä vastaa puhelimeen äläkä tee mitään muuta, joka voi saada huomiosi herpaantumaan

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here