Yllättävän moni suomalainen ei vaihda talvirenkaita ajoissa

Vaikka marraskuu ja joulukuun alku on ollut monin paikoin leuto, talvi on tulossa ja talvirenkaat on syytä vaihtaa alle, vaikka jotkut näyttävät unohtavan sen helposti.

Goodyearin uusi Rengasbarometri-tutkimus nimittäin osoittaa, että reilu neljännes suomalaisista on jättänyt renkaat vaihtamatta hyvissä ajoin ennen talvirengaspakkoa. Samaan aikaan 66 prosenttia on sitä mieltä, että renkaat on melko tai hyvin tärkeää vaihtaa hyvissä ajoin.

Pohjoismaissa leuto syksy voi muuttua lumiseksi talveksi nopeasti. Siksi on tärkeää tarkistaa renkaat ajoissa ja olla myös valmiudessa vaihtaa talvirenkaat. Goodyearin uudessa Rengasbarometri-tutkimuksessa suomalaiset vastasivat kysymyksiin renkaiden vaihdosta.

Tuloksista käy ilmi muun muassa, että monet ovat jättäneet renkaat vaihtamatta ajoissa. Joka neljäs suomalainen ilmoitti joskus jättäneensä renkaat vaihtamatta ajoissa, ja kaksi prosenttia vastasi jättäneensä renkaat vaihtamatta joka vuosi ennen talvirengaspakon voimaan tulemista.

Samaan aikaan enemmistö on yksimielinen siitä, että renkaat on tärkeää vaihtaa ajoissa. Uuden 1.6.2020 voimaantulleen tieliikennelain myötä talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marraskuun alusta maaliskuun loppuun.

Malli ratkaisevin suomalaisille

Uusia talvirenkaita hankkivan täytyy ottaa huomioon useita eri asioita. Renkaan suorituskyky rengastesteissä on suomalaisille selvästi tärkeä ennen ostopäätöstä huomioon otettava asia. Reilun kolmanneksen mielestä tärkeintä on, että renkaat ovat nastarenkaat, kun taas lähes joka kymmenes
ajattelee samoin kitkarenkaista.

Goodyearin vinkki: tärkeää ottaa huomioon ennen talvirenkaiden hankintaa

  1. Millaisella alustalla ajat eniten. Renkaita valittaessa on erittäin tärkeää ottaa huomioon, millaisella alustalla ajaa eniten. Kelit voivat vaihdella huomattavasti sen mukaan, asuuko maan pohjois- vai eteläosissa. Olosuhteet ovat erilaiset myös maaseudulla ja suurkaupungissa, eivätkä samat renkaat välttämättä sovellu molempiin.
  2. Nastat vai kitkat. Alusta on ratkaiseva myös sen suhteen, kannattaako valita nastarenkaat vai kitkarenkaat. Pohjoismaisiin olosuhteisiin kehitettyjen kitkarenkaiden ominaisuudet ovat yleisesti nastarenkaita vastaavat, paitsi jäällä. Mieti, mitkä talvirenkaat sopivat parhaiten niihin keliolosuhteisiin, joita esiintyy yleisimmin siellä, missä ajat, ja valitse talvirenkaat omien tarpeittesi mukaan. Asiasta kannattaa keskustella rengasmyyjän kanssa.
  3. Mukavuus. Pidon ja turvallisuuden lisäksi renkaita arvioidaan nykyisin myös useiden muiden ominaisuuksien perusteella. Yhä useammin renkaat on varustettu lisätoiminnoilla, jotka tekevät ajamisesta mukavampaa. Mieti, mikä on tärkeää itsellesi turvallisuuden ja pidon lisäksi.

Tietoja tutkimuksesta

Tutkimuksen teki mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGov Goodyearin toimeksiannosta. Aikavälillä 28.10.–5.11.2019 Suomessa haastateltiin internetin kautta yhteensä 1 002 vähintään 18-vuotiasta miestä ja naista, joilla on ajokortti.

 

Kuva: Goodyear.

3 KOMMENTIT

  1. ”Yllättävän moni suomalainen ei vaihda talvirenkaat ajoissa”

    Taisi jäädä ”äikän” tunnit väliin?

    • Siis suomen kielen tunnit. Kyseessä on svetitismi. Tämä suomen kielen totaaliobjektin ja partiaaliobjektin välinen ero paljastaa tavallisesti, että kirjoittajan äidinkieli on ruotsi, vaikka henkilö puhuisikin muuten virheetöntä suomea. Vrt. Li Andersson.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here