Jake Nyman vie nostalgiselle matkalle menneiden vuosien auto-Suomeen

Mitä suomalainen pop-musiikki on eri vuosikymmeninä kertonut suomalaisten suhteesta autoihin? Mitkä ovat kaikkien aikojen parhaat autolaulut?

Jake Nymanin Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä -kirja on nostalginen retromatka menneiden vuosikymmenten auto-Suomeen.

Kirjailijan omat automatkamuistot lomittuvat suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileistä lähtien, todetaan Gummeruksen tiedotteessa.

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Jake Nyman vie lukijansa musiikin siivittämälle matkalle, jossa autot käyvät tasatahtia kotimaisen iskelmän ja popin kanssa. Muistojen valtatiellä kohtaavat niin Mikan faijan BMW, Teuvon Anglia kuin Kummeli-miesten Toyotakin. Kirja sisältää runsaasti kuvia ja laululyriikoita.

Oi niitä autoja on Nymanin ensimmäinen autokirja. Aiemmin musiikista kirjoittanut Nyman halusi muistella yksityisautoilun historiaa aikana, jona autotekniikan kehitys on ennennäkemättömässä murroksessa ja ilmasto- ja sähköautokeskustelu käy kiivaana.

– Ennen kaikki oli tietyllä tavalla yksinkertaisempaa. Tietenkin autojen kehitys otti valtavia harppauksia koko 1900-luvun ajan, mutta aina lähdettiin siitä, että autot tulevat kulkemaan maailman tappiin joko bensalla tai dieselillä. Vasta 1970-luvun alun öljykriisin myötä polttoaineiden hinnoilla alkoi olla vaikutusta, Nyman kertoo.

Oi niitä autoja käy läpi suomalaisen autoilun historiaa keskittyen etenkin 1950-, 1960-, 1970-luvuille.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että parhaat autot tehtiin 1950-luvulla ja paras musiikki seuraavalla vuosikymmenellä. Ei siinä silloin muistella huonoja teitä tai nykytekniikkaan verrattuna sangen alkeellisia levytysstudioita, Nyman huomauttaa.

– Ensimmäinen auto on vähän niin kuin ensirakkaus. Olipa se millainen tahansa, sitä ei unohda koskaan.

Yleisradion musiikkitoimittajana tunnettu Jake Nyman (s. 1949) on tehnyt radio-ohjelmia vuodesta 1972 alkaen. Tunnetuimpia niistä ovat Kovan päivän ilta, Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rockradio, Muistojen bulevardi ja Tähtisumua.

Nyman on myös palkittu tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia, kuten Kielletyt levyt – Sata vuotta musiikin sensuuria.

Jake Nyman: Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä

  • 183 sivua
  • myös äänikirjana, lukija Jake Nyman
  • Gummerus

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here