Viimeiset kilometrit — kaikkien kuljettajien olisi hyvä lukea tämän kirjan!

Toimittaja Martti Merilinna on yhdessä entisen poliisin Olavi Lempisen kanssa kirjoittanut kirjan, jonka jutut hyvin konkreettisesti kertovat kuolemaan johtaneiden kolareiden taustoista.

Viimeiset kilometrit -kirja kertoo Suomen teillä tapahtuneista kuolemankolareista ja valottaa niiden syitä ja taustoja. Kolareiden kuvaukset ovat karu muistutus liikenteen riskeistä, jotka jokaisen autoilevan tulisi tiedostaa.

Kirja on tehty ajatuksella, että jokaisen autoilevan kuljettajan – ja miksei kokeneemmankin – olisi hyvä se lukea. Siitä voi oppia jotain tärkeää, jopa elintärkeää!

Suomen itsenäisyyden ajan tieliikenne on vaatinut noin 45 000 kuolonuhria, yhtä monta kuin keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa on ihmisiä. Näitä kuolemankolareita selvittävät paitsi poliisit myös erityiset tutkijalautakunnat, joissa on myös tie- ja liikennetekniikan, autotekniikan, käyttäytymistieteiden ja lääketieteen asiantuntijoita.

Viimeiset kilometrit kertoo tutkijalautakuntien tutkimista onnettomuuksista sellaisina kuin ne tapahtuivat, kolaria edeltävien tapahtumien kuvausta ja taustaa unohtamatta. Mukana on 40 eri vuosikymmeninä tapahtunutta kuolemankolaria, jotka voisivat tapahtua vielä tänäkin päivänä autojen teknisestä kehityksestä huolimatta.

Paljon tehty – nollavisio kuitenkin vielä kaukana

Yli 470-sivuiseen kirjaan on koottu myös kattava katselmus siihen, mitä Suomessa on liikenneturvallisuuden alalla tehty autoistumisen alkutaipaleilta lähtien. Lopuksi arvioidaan, tullaanko vuonna 2050 saavuttamaan paljon puhuttu nollavisio eli tilanne, jossa kenenkään ei tarvitse kuolla tai edes loukkaantua vakavasti liikenteessä.

Osa onnettomuuskuvauksista on julkaistu aikaisemmin Lempisen ja Merilinnan kirjoittamassa ja Tekniikan Maailma -lehden julkaisemassa palkitussa artikkelisarjassa ”Tutkijalautakuntaa tarvittiin”.

Vantaalla asuva Lempinen teki pitkän uran poliisissa ja eläköityi ylikomisariona. Hän on kirjoittanut aiemmin neljä sotahistoriaan liittyvää tietokirjaa.

Merilinna on helsinkiläinen diplomi-insinööri, joka on suorittanut myös Yhdysvalloissa liikenneinsinöörin tutkinnon. Merilinna aloitti uransa TVH:ssa liikenneturvallisuustehtävissä ja siirtyi sieltä Tekniikan Maailma -lehteen aluksi auto- ja liikennetoimituksen päälliköksi ja myöhemmin päätoimittajaksi. Aktiivisen lehtimiesuransa jälkeen hän on toiminut myös Autoliiton puheenjohtajana.

Viimeiset kilometrit -kirjan on kustantanut Bazar Kustannus, joka on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä. Kirjassa on 476 sivua ja se maksaa noin 28 euroa.

Lue myös

Lokomo-nostureiden tarina kansien väliin

Semmosta touhua: Pekka Herlevin matka Kälviän Passojan kylältä Euroopan Tractor Pulling -areenoiden valtiaaksi

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän