Autotoday testasi: BMW X1 xDrive20d – uudistunut X3-mallin näköiseksi

23.1.2017 13.30

Teksti ja kuvat: Timo Eskeli

Otimme testiin BMW:n pikkuisen katumaasturin. Kyseessä on toisen sukupolven X1. Auto uudistui lähes täydellisesti noin vuosi sitten. Nykyinen BMW X1 on ulkonäöltään hyvin BMW X3:n kaltainen.

Uusin BMW X1 perustuu etuvetorakenteeseen. Ratkaisu on sama, jota käytetään 2-sarjan Active Tourerissa.

Aikaisemmin X1:ssä kone oli BMW:lle ominaisesti pitkittäin. Nyt kone on poikittain, joka tarkoittaa uuden nelivetotekniikan käyttöönottoa. Ratkaisu antaa samalla tilaa isommille sisätiloille.

Autoa saa sekä etuvetoisena että nelivetoisena. BMW-kielessä sDrive tarkoittaa etuvetoista ja xDrive nelivetoista.

Auto on mitoiltaan selkeästi pienempi kuin X3. Pituutta on noin 21 cm vähemmän ja leveyttä 6 cm. Vaikkakin auto on nyt edeltäjäänsä korkeampi, on se kuitenkin 10 senttiä matalampi kuin X3.

Autot ovat kauempaa katson hyvin saman näköisiä ja vaatiikin hyvää tuntemusta erottaa ne toistaan.

Käytännölliset sisätilat

Kojelauta on siro ja se pitää sisällään minimaalisen määrän toimintoja. Iso multimedianäyttö tulee selkeästi esille kojelaudan keskeltä. Siihen liittyvät monipuoliset toiminnot antavat mm. hyvän mahdollisuuden säätää auton taloudellisuutta ja suorituskykyä. Siihen on kytketty myös kaikki viihtyvyyteen liittyvät ominaisuudet kuten radio, navigaattori ja ajotietokone.

Sisätilojen valaistus on kiehtova. Värilliset valoputket antavat mukavan tunnelman pimeässä. Myös ovien ulkopuolella olevissa lukoissa on valot, jotka helpottavat ovien avaamista pimeällä.

Koeajoautossamme on myös panoraama kattoikkuna, joka tuo mukavasti valoa ohjaamoon.

Lisävarusteena olevat noin tuhannen euron istuimet ovat tukevat. Erityisesti selkänojan sivuttaistuki on esimerkillinen.

Tavaratila on suhteellisen kapea. Syvyyttä ja korkeutta on kohtuullisesti, vaikkakaan mistään tilaihmeestä ei ole kysymys.

Normaaliasetuksin tavaratila on kooltaan 505 litraa, joka on 85 litraa isompi kuin edeltäjässään. Pituussuunnassa liikkuvilla takaistuimilla voidaan tilaa vielä hieman kasvattaa.

Kuten lähes kaikissa muissakin farkuissa ja katumaastureissa, X1:n penkit kääntyvät kahdessa osassa ja näin saadaan tarvittaessa kuljetuskapasiteettiä mukavasti kasvatettua. Penkit kääntyvät tavaratilasta kätevästi pieniä sähköisiä kytkimiä hyödyntäen. Tilaa on parhaimmillaan 1500 litraa.

Miellyttävä ajaa

Ajettavuudeltaan auto on miellyttävä. Kokonaisuus tällä kahden litran dieselkoneella (190 hv) ja kahdeksanvaihteisella automaatilla on nautittava. Pääsin koeajamaan autoa erilaissa olosuhteissa. Neliveto pääsi hyvin oikeuksiinsa uraisilla ja jäisillä tieosuuksilla. Auto pysyy hyvin vakaana paikoin pahoissakin urissa, joissa jää ja asfaltti vuorottelivat.

Auto on muuten erittäin hiljainen, mutta nastarenkaiden melu tulee selkeästi esille. Valitettavasti meillä ei ollut mahdollisuutta koeajaa autoa kesärenkain, jolloin olisi saanut paremman kokonaiskuvan auton melusta.

Edellisen sukupolven X1:ssä moitimme takapenkin ahtaita oloja. Auton lisääntynyt korkeus on parantanut tämän puutteen. Takapenkille mahtuu nyt ihan mukavasti istumaan.

Moottorit joka lähtöön

BMW X1 moottorivalikoima on laaja. Tällä hetkellä BMW tarjoaa kolme bensakonevaihtoehtoa (136 – 231 hv) joiden päästöt ovat 119 ja 149 g välillä.

Vastaavasti dieselkoneissa löytyy neljä vaihtoehtoa (116 – 231 hv). Näissä päästöt ovat 109 -133 g.

Näistä syistä ostaisin BMW X1:n

  • Onnistunut ulkonäkö ”X3 look”
  • Ajettavuus
  • Hyvä BMW:n jälkimarkkina-arvo

Näistä syistä en ostaisi X1:n

  • Vakiovarustus aika suppea
  • Renkaiden melu?
  • Hinta varusteineen (koeajoauto 71 150 €)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän