Autotoday 10 vuotta sitten: "Työryhmä: Mopokorttiin pakollinen koulutus"

13.6.2018 00.05

Tasan kymmenen vuotta sitten kerroimme kaavailusta lisätä pakollinen koulutus mopokorttia varten. Vuodesta 2000 asti oli mopokortin saanut vain suorittamalla kirjallisen kokeen.

Vuodesta 2011 alkaen mopokorttia mielivän on pitänyt osallistua teoria- ja ajo-opetukseen sekä suorittaa teoriakoe. Lisäksi tulee läpäistä mopon käsittelykoe.

Heinäkuun alusta tilanne muuttuu taas ajokorttikoulutuksen uudistuksen myötä.

Työryhmä: Mopokorttiin pakollinen koulutus

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa, että mopokortin saisi vasta pakollisen opetuksen jälkeen. Teoriatunteja vaadittaisiin 4-6, mopon käsittelyä vähintään kaksi opetuskertaa ja vähintään neljä ajokertaa liikenteessä. Tutkintoon kuuluisi nykyisen teoriakokeen lisäksi käsittelykoe.

Työryhmän ehdotusten taustalla on mopoilun turvallisuuden parantaminen. Mopojen määrä ja samalla henkilövahinkoihin johtaneet mopo-onnettomuudet ovat lisääntyneet jyrkästi viime vuosina.

Ehdotuksessa mopokortin ikäraja säilyisi ennallaan eli 15 vuotena. Kortilla saisi toistaiseksi kuljettaa myös kevyttä nelipyörää (mopomönkijät, mopoautot), mutta ajokorttivaatimukset voitaisiin jatkossa eriyttää.

Mopokortin voisi suorittaa joko autokoulussa tai opetusluvalla. Opetuslupa edellyttäisi opettajalta muun muassa voimassa olevaa A1- tai A-luokan ajokorttia ja vähintään kolmen vuoden ajokokemusta.

Ehdotetut uudistukset nostaisivat mopokortin hankkimiskustannuksia. Nykyisin kortin saa 90 eurolla. Autokoulussa suoritetun mopokortin hinnaksi tulisi arviolta 400-500 euroa ja opetusluvalla 150-200 euroa. Toisaalta osa mopokoulutuksesta voitaisiin lukea oppilaan hyväksi myöhemmässä autokouluopetuksessa.

Työryhmä esittää, että tarvittavat säädösmuutokset valmisteltaisiin ensi syksyn aikana. Tällä aikataululla muutokset olisivat toteutettavissa keväällä 2009.

Juttu julkaistiin Autotodayssa 12.6.2008


JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here