Autotoday 10 vuotta sitten: Älä turhaan kasvata polttoainelaskuasi!

Kymmenen vuotta sitten julkaistiin Autotodayn sivuilla juttu, joka nyt on hyvinkin ajankohtainen.

Älä turhaan kasvata polttoainelaskuasi

Vaikka suomalaisten tietämys autoiluun liittyvissä ympäristöasioissa on tuoreen tutkimuksen mukaan varsin hyvällä tasolla, harva tietää, että ilmastoinnin säätäminen todella viileälle voi puhaltaa polttoainelaskua huomattavasti ylöspäin.

Autoilun ympäristövaikutuksiin vaikuttavat myös monet muut asiat, joihin tiedostavan autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota.

”Täällä on kuuma, laita ilmastointi täysille”, on huudahdus ja joskus jopa vaativakin pyyntö, joka kuuluu hyvin usein auton takapenkiltä. Ympäristöä säästävän autoilijan kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka kovalle ilmastointilaitteen säätää.

– Ilmastoinnin käyttäminen voi kasvattaa polttoainelaskua jopa yli kymmenen prosenttia, millä on erittäin suuri vaikutus ympäristöpäästöihin. Ilmastointi on hyvä säätää lämpimällä säällä vähintään 22-23 plusasteeseen, eikä sitä missään nimessä kannata pitää turhaan päällä, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Sami Horto Continental Rengas Oy:stä.

Naiset tietävät taloudellisuuden, miehet Co2-päästöt

Muuten suomalaisautoilijoilla on varsin hyvät tiedot autoilunsa ympäristövaikutuksista, selviää YouGov Finlandin tekemästä tutkimuksesta. Erityisesti naiset tietävät hyvin, millainen vaikutus omalla ajotavalla on ympäristöpäästöihin. Miehet puolestaan tiedostavat paremmin autonsa hiilidioksidipäästöjen merkityksen.

– Suomalaisista 71 prosenttia piti auton moottoria yhtenä tärkeimmistä ympäristöön vaikuttavista asioista. Mitä uudempi auto, sitä ympäristöystävällisempää teknologiaa siinä on käytetty. Toisaalta viimeisinkään hybriditeknologia ei auta, jos kuljettaja ajaa holtittoman epätasaisesti.

Vastaajista 60 prosenttia mainitsikin yhtenä ympäristöön vaikuttavana asiana kuljettajan ajotavan, millä on Horton mukaan kaikista suurin merkitys.

– Auton ikä mainittiin myös eniten vaikuttavien asioiden joukossa. Siinä tullaan tavallaan moottorin teknologiaan, koska uudemmissa autoissa pienempi moottori voi olla yhtä tehokas kuin esimerkiksi 10 vuotta vanhemmassa, suuremmalla moottorilla varustetussa autossa. Eli auton hankinnassa merkitsee eniten auton teknologia, mutta ajaessa kuljettaja itse. Ennakoivalla ja taloudellisella ajotavalla säästää niin ympäristöä kuin eurojakin, Horto summaa.

Ympäristöpäästöihin voi oikeasti vaikuttaa

Autoilun ympäristöpäästöihin on myös renkailla oleellinen vaikutus, etenkin silloin jos niissä on liian vähän ilmaa. Horto vertaa auton renkaiden ilmanpaineita polkupyörän renkaisiin. Löysät kumit tekevät pyöräilystä raskasta, mutta kun pumppaa kumit täyteen ilmaa, tulee ajamisesta miellyttävämpää.

– Viidennes auton kaikista vastuksista tulee renkaiden, eli vierintävastuksen kautta. Ilmanvastuksen osuus on 35-40 prosenttia, siihen vaikuttavat muun muassa kattoteline tai suksiboksi katolla. Ilmanpainesuositukset kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että nykyaikaisissa autoissa renkaissa tulee olla vähintään 2,5 baria ilmaa.

Erilaisten renkaiden keskinäiset erot polttoaineen kulutukseen ja sitä kautta ympäristöön ovat hyvin pieniä, mutta eivät kuitenkaan ihan merkityksettömiä.

– Nykyaikaiset ympäristöä huomioivat, taloudellisen ajamiseen tarkoitetut eko-renkaat ovat viimeinen silaus päästöjen minimoimiseksi. Niissä on kiinnitetty huomiota alhaiseen vierintävastukseen, jotta renkaat rullaavat mahdollisimman kevyesti.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Viidennes tutkimukseen vastanneista uskoo, että yksityisautoilijat voivat oikeasti vaikuttaa ympäristöpäästöihin.

– Se on ihan totta. Perussääntö on, että yhdellä tankilla ajaa noin 1 000 kilometriä, mutta ajotavasta, auton kuormasta ja renkaiden ilmanpaineista riippuen polttoaineen kulutuksessa voi olla jopa 10 litran ero, Horto toteaa.

Näin tutkimus tehtiin:Continental teetti YouGov Finlandilla tutkimuksen, jossa kysyttiin suomalaisten mielipiteitä autoilun ympäristöystävällisyydestä. Tiedot kerättiin web-kyselynä 12.3.-15.3.2012 YouGov Groupin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu 25.000 suomalaista. Tutkimuksen vastaajamäärä on 1005. Kohderyhmään kuuluvat 18-74-vuotiaat suomalaiset. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko on painotettu väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN  PÄIVITTÄINEN UUTISKIRJE // 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän