Autotoday 10 vuotta sitten: Trafin mukaan kannattaa valita nastarenkaat

Kymmenen vuotta sitten Trafi suositteli nastarenkaita kokemattomille ja epävarmoille kuskeille.

Trafin mukaan kannattaa valita nastarenkaat

Talvirenkaiden vaihdon lähestyessä myös vuosittainen keskustelu nasta- ja kitkarenkaiden paremmuudesta on käynnistynyt.

Kysymyksessä on monisyinen ilmiö, mutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi painottaa, että varman päälle pelaavan tai ajotaidoistaan hieman epävarman kuljettajan kannattaa liikenneturvallisuusnäkökulmasta katsottuna aina valita nastarenkaat.

Nasta- ja kitkarenkaiden paremmuus on monimutkainen asia ympäristön ja liikenneturvallisuuden kannalta. Valinnassa käyttötarkoitus ratkaisee paljon. Lumisilla teillä kitka- ja nastarenkaiden pito on tasoissa, jäisellä tai märällä tiellä nastat ovat paremmat.

Renkaiden laatuun tulee kuitenkin kiinnittää huomiota.

Nastarenkaat kuluttavat teitä kitkarenkaita enemmän sekä aiheuttavat kovemman rengasmelun ympäristölle. Kokonaisuuden kannalta on hyvä, että käytössä on sekä nasta- että kitkarenkaita, sillä lumista ja jäistä tienpintaa rouhivat nastat toimivat tasapainona pintaa kiillottaville kitkoille.

Nastarenkaita saa käyttää tällä talvikaudella 1.11.2012-8.4.2013 ja muina aikoina sään tai kelin niin edellyttäessä. Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun.

Varmista näkyminen toimivilla ja oikein suunnatuilla valoilla

Pimeänä vuodenaikana valojen toimivuus ja puhtaus on näkyvyyden ja turvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeää. Myös lähivalojen oikea suuntaus tulee tarkistaa. Käytettäessä lähivaloja oikein palavat myös takavalot aina tarvittaessa.

Huomiovaloja käyttävien tulee muistaa, että lähivalot on kytkettävä päälle heti kun näkyvyys vähänkin heikkenee esim. pimeyden tai säätilan takia sekä tunnelissa ajettaessa.

Renkaiden ja valojen kunnon tarkistus ei ole vain vanhojen autojen asia

Auton ollessa jo iäkkäämpi, sen renkaiden ja valojen toimivuuden tarkistus on monille rutiinitoimenpide. Mutta myös uutta tai työsuhdeautoa käyttävien tulisi kiinnittää näihin asioihin erityistä huomiota varsinkin, jos autoa käytetään paljon.

Katsastusten yhteydessä alle 5-vuotiaista autoista on löytynyt paljon sellaisia vikoja, mm. renkaiden ja valojen kunnossa, jotka jokainen auton käyttäjä voi huomata ajoneuvon säännöllisellä huolenpidolla.

Liikenneonnettomuuksien tutkintalautakunnan mukaan vuosien 2000-2010 niissä liikenneonnettomuuksissa, joissa renkaat olivat ainakin yhtenä onnettomuuden riskitekijänä, suurimpina riskeinä olivat kuluneet renkaat (25 %), heikkokuntoiset nastarenkaat (21 %) ja keliin sopimattomat renkaat (21 %).

Renkaiden energiamerkintä ei kerro talvipidosta

EU-asetukseen pohjaava renkaiden energiamerkintä tulee käyttöön 1.11.2012. Merkintä tuo kuluttajille tasapuolista tietoa renkaiden melusta, niiden suhteesta polttoaineen kulutukseen sekä pidosta vesikelillä.

Suomessa autoilevan näkökulmasta tämä merkintä ei kuitenkaan ole riittävä, sillä renkaiden tällä mittarilla saatu arvosana ei kerro mitään renkaiden pidosta lumisilla ja jäisillä teillä. Merkintä ei myöskään koske nastarenkaita.

Juttu oli Autotodayssa 17.10.2012.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän