Autotoday 10 vuotta sitten: Ensimmäinen pikalatauspiste otettiin jo käyttöön

Kymmenen vuotta sitten otettiin käyttöön ensimmäinen sähköautojen pikalatauspiste Suomessa.

Ensimmäinen pikalatauspiste otettiin jo käyttöön

ABC Nihtisillassa vihittiin tänään (26.9.2012) käyttöön maan ensimmäinen valtaväylän varteen sijoitettu sähköautojen pikalatauspiste. Ensimmäisen latauksen suoritti elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

Sähköautokannan kasvu edellyttää riittävää infrastruktuuria latauspaikkojen muodossa. Perusvirta saadaan yleensä yön aikana niin sanotulla hitaalla latauksella 2-3 kW teholla auton ollessa parkissa.

Tätä tehokkaampi on parin tunnin ja runsaan 20 kW asiointilataus, jota tarjotaan kauppojen, ostoskeskusten ja työpaikkojen pysäköintihallien yhteydessä. Pikalataus on teholtaan 50 kW ja se palvelee parhaiten valtaväylien varrella, jotta sähköautolla voidaan tehdä pidempiäkin matkoja.

Pikalatauksessa saadaan puolessa tunnissa noin 80 prosenttia sähköauton akkujen varauskapasiteetistä täyteen. Se antaa nykytekniikalla autolle noin 100 kilometrin toimintasäteen.

Autonvalmistaja Nissan, energiayhtiö Fortum ja ABC-ketju ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on luoda nopealla aikataululla Etelä-Suomen valtaväylien varrelle 20 pikalatauspisteen verkosto, joka ulottuu Haminasta Turkuun ja pohjoiseen Tampereen korkeudelle.

Hankkeella on myös pohjoismainen ulottuvuus, sillä Nissanin ja Fortumin yhteistyö toteutuu myös lahden toisella puolella ja yhdistää pohjoismaiset pääkaupungit pikalatausversostolla aina Kööpenhaminaa ja Osloa myöten. Norja on yksi sähköautoilun edelläkävijämaita, jonka teillä rullaa jo lähes 8 000 sähköautoa. Suomessa ollaan vielä takamatkalla noin 150 sähköautolla.

Suomessa Nissanin ja Fortumin yhteistyökumppaneina ovat ABC-ketju ja sen liiketoiminnasta vastaavat alueosuuskaupat. Pääkaupunkiseudulla tämä tarkoittaa HOK-Elantoa.

– Tarjoamme tällä hetkellä myös hidasta latausta Kannelmäen ja Järvenpään Prismojen parkkitiloissa. Lataus on kätevä hoitaa samalla kun hoitaa kauppa-asiansa ja tulemme kehittämään näitä palveluja jatkossakin. Seuraavat pikalatauspisteet tulevat meidän ABC-asemille Pohjois-Tapiolaan, Ilolaan ja Hyvinkäälle ja ne on määrä saada käyttöön ensi kesään mennessä, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

Autonvalmistaja Nissan on kehittänyt tehokasta lataustekniikkaa, joka on käytössä uudessa Nissan Leaf-mallissa.

Fortum vastaa pikalatauspisteiden järjestelmistä, asennuksesta ja ylläpidosta. Yrityksellä on yli kymmenen vuoden kokemus sähköautojen latausjärjestelmien kehittämisestä.

Juttu oli Autotodayssa 26.9.2012

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän