World Car of the Year 2019 on valittu – voittaja on sähköauto

World Car of the Year 2019:n eli Maailman Vuoden Auton 2019 -palkintojen voittajat on julkistettu New Yorkin autonäyttelyn yhteydessä. Kaikkiaan palkittiin autoja kuudessa eri sarjassa.

World Car of the Year 2019:n eli Maailman Vuoden Auton 2019 valinta lähti käyntiin jo keväällä 2018 heti sen jälkeen, kun edelliset voittajat oli julkistettu New Yorkin autonäyttelyssä.

Listaa ehdokkaista alettiin rakentaa ja se julkaistiin virallisesti viime syksynä Pariisin autonäyttelyssä. Silloin lähdettiin tielle, joka kulki Pariisista Los Angelesin ja Geneven kautta New Yorkiin.

Tuomaristossa on 86 jäsentä, joiden joukossa on Suomea ja Pohjoismaita edustaa Toni Jalovaara. Äänestyksessä on kaksi kierrosta. Ensimmäisellä kuudessa sarjassa valitaan jatkoon pääsarjassa kymmenen ja muissa viidessä viisi tuomareiden mielestä parasta ehdokasta.

Sääntöjen mukaan vähintään kahden kolmasosan tuomareista, jotka edustavat kaikkia maanosia, on koeajettava uutuus. Kukin voi äänestää vain niitä autoja, joihin ovat tutustuneet syvällisesti koeajossa. Toisessa äänestyksessä autot arvioidaan usean eri kriteerin perusteella ja kukin laittaa ne järjestykseen.

Geneven autonäyttelyssä paljastettiin kunkin sarjan kolme parasta ja New Yorkin autonäyttelyssä julistettiin tulokset.

Yksi malli voitti kolme sarjaa

Ensimmäisenä oli vuodessa World Design Award 2019, josta olivat kilpailemassa Jaguar I-Pace, Suzuki Jimny ja Volvo XC40 näistä Jaguar I-Pacen muotoilua pidettiin parhaana.

World Performance Car 2019 edustaa suorituskykyä ja ajo-ominaisuuksia, ja loppusuoralla kohti maaliviivaa kiihdyttivät Aston Martin Vantage, McLaren 720S ja Mercedes-Benz AMG 4-door Coupe, joista ensimmäisenä ruutulipulle ehti McLaren 720S.

World Luxury Car 2019 jaettiin saksalaisten ja vielä tarkemmin baijerilaisten kesken, sillä arvonimeen oli mahdollisuus kolmella autolla: Audi A7, Audi Q8, BMW 8-sarja. Ja voittoon kolmikosta ylsi Audi A7.

Toista äärimmäisyyttä automaailmassa edustaa World Urban Car 2019 eli kaupunkiautot. Tässä sarjassa New Yorkiin saakka matkasi kolme aasialaista ehdokasta. Ne olivat Hyundai AH2/Santro, Kia Soul tai Suzuki Jimny. Paikalla olleen yleisön suureksi iloksi voittajaksi paljastettiin Suzuki Jimny.

World Green Car 2019 -tittelistä kilvoittelivat Audi e-tron, Honda Clarity Plug-In Hybrid, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace ja Kia Niro EV. Pisimmän korren veti Jaguar I-Pace.

World Car of the Year 2019 -titteliä lähti Pariisissa tavoittelemaan 40 ehdokasta, joiden määrä pudotettiin ensimmäisessä vaiheessa kymmeneen.

Moni niistä jäi matkalle ja kolme finalistia, Audi e-tron, Jaguar I-Pace ja Volvo S60/V60 voivat kukin pitää itseään jo voittajana. Mutta vain yksi voi saada arvostetun arvonimen ja World Car of the Year 2019 on Jaguar I-Pace.

Palkinnon vastaanottanut Jaguarin päämuotoilija Ian Callum totesi hetken olevan paras hänen 40 vuoden historiansa aikana autoalalla. Hän kertoi, että kun I-Pacea aloitettiin suunnitella, tavoitteena oli tehdä maailman paras auto: ”Nyt tiedämme, että onnistuimme.”

Katso tästä lisätietoa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän