Mullistaako sähköskootterit mopomarkkinat?

NIU Sport -sähkömopo. Kuva NIU.

Perinteisesti 15-vuotiaat ovat olleet mopojen ja skoottereiden suurin käyttäjäryhmä, mutta uusien sähköskootterien tullessa markkinoille ostaja on yhä useammin aikuinen.

Keski-Euroopassa aikuiset ovat perinteisesti mopoilleet ja NIU-sähköskoottereita maahan tuovan Oy Brandt Ab:n mukaan samaa ilmiötä odotetaan nyt Suomeen.

– Vastoin ennakko-odotuksia Ruotsissa ja Hollannissa NIU-sähköskoottereista jopa 80 prosenttia on myyty työikäisille aikuisille. Etenkin keski-ikäiset naiset ovat olleet skoottereista innoissaan ja niitä ostetaan paljon esimerkiksi työmatkoja varten. Myös Suomessa aikuisten kiinnostus sähköskoottereihin näyttää olevan kasvussa, sanoo Brandtin tuotepäällikkö Ulf Lemström.

Sähköskoottereiden suosion kasvua ajaa teknologian kehitys. Moderneilla skoottereilla voi yhdellä latauksella ajaa noin 100 kilometriä. Se on kaupungissa monen tunnin ajo. NIU-skoottereissa on myös älyominaisuuksia, sisäänrakennettu GPS ja mobiiliyhteys.

– Sähköskootteri on helppo ja ympäristöystävällinen valinta kaupungissa liikkumiseen. Skootterin voi pysäköidä kaupungissa helposti, eikä pakokaasun hajun tarttumisesta vaatteisiin tarvitse huolehtia. Polttoaineiden tai öljyjen kanssa ei tarvitse läträtä, vaan pelkkä akun lataus riittää. Esimerkiksi Ruotsissa valtaosa sähköskoottereista onkin myyty juuri suurimpiin kaupunkeihin, Lemström kertoo.

NIU on litium-ioniakkuisten äly-sähköskoottereiden markkinajohtaja maailmassa. Siirrettävän akun ansiosta skootterin voi ladata myös sisällä, tavallisesta sähköpistokkeesta.

Akun lataaminen vie 3,5 tuntia ja skootterin toimintasäde on mallista riippuen noin 100 km.

Yhden latauksen hinta on noin 20 senttiä eikä laitteella ole perinteistä huolto ohjelmaa, joten käyttökustannukset ovat erittäin edulliset.

NIU-sähköskootteriin kuuluu lisäksi mobiilisovellus, jonka avulla voi tarkistaa reaaliaikaisesti esimerkiksi akun lataustilanteen.

– Vuonna 1984 ja sitä ennen syntyneet eivät tarvitse sähköskootteriajoon ajokorttia, mutta sen jälkeen syntyneet pääsevät liikenteeseen B-kortilla tai mopokortilla, Lemström sanoo.

NIU-sähköskoottereita on saatavilla neljänä eri mallina. Hinnat alkaen 1 990 euroa.

www.niu.com

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here