Ralli: Henri Taivalantti Junioreiden mestariksi ja Verneri Säisä Nuorten SM-sarjan ykkönen

Henri Taivalantti. Kuva: Marko Kyöstilä.

Pohjanmaan-rallin yhteuydessä ajettiin myös Juniorimestaruussarja ja Nuorten sarja.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjaa läpi koko kauden johtanut Henri Taivalantti selätti ongelmat ja piti viiden pisteen erolla sarjassa toiseksi tulleen Juhani Männikön takanaan.

Nuorten SM-sarjaa vastaavasti koko kauden johtaneella Verneri Säisällä oli käydä perjantaisen ulosajon johdosta sarjatilanteen kannalta huonommin.

Taivalantin tie mestaruuteen ei käynyt helposti, perjantain ensimmäisenä ajopäivänä ilmenneet tekniikkaongelmat ja sitä seurannut AT-rangaistus olivat jo viemässä mestaruutta Markus Latvaselle, joka joutui kuitenkin keskeyttämään kilpailun tekniikkaongelmien jälkeen rallin seitsemännellä erikoiskokeella.

– Aamulla laskeskeltiin millaisilla sijoilla pitää olla, että mestaruus saadaan tuotua kotiin. Homma helpottui, kun Latvanen joutui valitettavasti keskeyttämään. Voisi taas sanoa tämänkin pätevän vanha sanonnon, että maalissa ne mitalit vasta jaetaan.

Pohjanmaa Rallissa vasta yhdenneksitoista RSJM-yleiskilpailussa sijoittunut Taivalantti ajoi loput erikoiskokeet vain varmistellen, maaliin.

– Ei haluttu ottaa mitään riskejä ja ajeltiin todella hiljaa läpi loput kaksi pätkää. Meinasi olla aika huonossa hapessa tietkin isojen autojen jälkeen, niin otettiin senkin takia maltilla.

Kilpailun jälkeen Taivalantti oli kuitenkin tyytyväinen, vaikka kesäkaudesta jäikin jossiteltavaa.

– Ihan ei sujunut sillä tavalla, kuin olin ajatellut. Oli vaikeuksia ja tekniikkakin puuttui peliin välillä, mutta kyllä mestaruus lämmittää mieltä.

Kilpailun voittoon ajoi Matias Valkonen ennen toiseksi tullutta Juhani Männikköä ja kolmanneksi ajanutta Tero Pellistä.

Verneri Säisä. Kuva: AKK, Taneli Niinimäki.

Nuorten SM-sarjassa draamaa heti avausiltana

Sarjaa Mikkelistä saakka hallinut Verneri Säisä lähti Pohjanmaalle tukevassa sarjajohdossa ja käytännössä mestaruus olisi varmistunut pelkästään maaliin ajamalla. Perjantai-ilta kuitenkin toi lisämausteen mestaruuskamppailuun, kun Säisä ajoi ulos illan kolmannella erikoiskokeella.

– Ajettiin hieman ylikovaa metsän jälkeiseen peltoaukeamutkaan ja kipattiin auto. Saatiin kyllä linkutettua pätkän maaliin mutta ei siitä enää autoa lauantaille saanut, Säisä kertasi perjantain ulosajoa.

Säisän ulosajo avasi mahdollisuuden pisteissä takaa tuleville, mutta kilpailun voittoon ajanut Leevi Lassila ei antanut mahdollisuutta sarjan toisena ja kolmantena oleville, Valtteri Koskelle ja Konsta Saariselle, nousta kärkeen uhkaamaan Säisän sarjajohtoa. Lassila johti kisaa suvereenisti alusta loppuun ja otti jo toisen osakilpailuvoiton putkeen.

Lassilan voitto tarkoitti myös sitä, että Säisä sai pitää johtopaikkansa sarjan kokonaistuloksissa ja nousi sarjan mestariksi.

Sarjassa toiseksi ajoi Valtteri Koski, joka oli samalla myös kilpailun toinen. Konsta Saarinen täydensi sarjan sekä Seinäjoen osakilpailun kolmen parhaimmiston.

Mestari Säisä oli tyytyväinen kauteensa vaikka viimeinen kisa päättyikin ennen aikojaan.

– Ei tässä parane surkutella, kausi oli loppujen lopuksi tiukka mutta mahtava oli päättää se mestaruuteen.

SM Pohjanmaa Rallin tulokset

Nuorten SM
1. Leevi Lassila 1:04:14,1
2. Valtteri Koski +4,9
3. Konsta Saarinen +5,0

Rallin Suomen Juniorimestaruus
1. Matias Valkonen 1:00:57,3
2. Juhani Männikkö +20,6
3. Tero Pellinen +1:11,6

Pisteet 4/4

Nuorten SM 2020
1. Verneri Säisä 51p
2. Valtteri Koski 47p
3. Konsta Saarinen 44p

Rallin Suomen Juniorimestaruus
1. Henri Taivalantti 54p
2. Juhani Männikkö 49p
3. Lauri Jokela 46p

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here