Autotoday testasi: Volkswagen Multivan Life Business eHybrid — todellinen multivan

Koeajo Volkswagen Multivanilla vahvisti sen, että Multivan-malli on todellinen monikäyttöauto, eli monipuolinen ratkaisu vaikkapa perheautoksi.

Koeajossa oli seitsemänpaikkainen Volkswagen Multivanin pitkä versio. Eli istuinpaikkoja oli riittävästi isommallekin perheelle ja samoin tavaratilaa.

Kuva: CvB.

Auton ohjaamossa on kaksi paikkaa ja matkustamossa viisi. Kaikki matkustamon istuimet ovat erillisiä, eli penkkejä voi siirtää haluttuun paikkaan ja poistaa yksitellen.

Etummaiset penkit voi myös kääntää selkä menosuuntaan päin, mikä luo pienen neuvottelutilan matkustamoon.

Matkustamon lattiassa on kolmet kiskot rinnakkain melkein koko matkustamon pituudelta. Penkit voi siis siirtää edestä melko taakse ja päinvastoin.

Kuva: CvB.

Auto on kaiken kukkuraksi lataushybridi, mikä vaikuttaa auton kokonaispolttoainekulutukseen.

Autolle luvataan noin 50 kilometriä ajomatkaa sähköllä, mutta siihen lukemaan ei päästy koeajon aikana. Tosin kaupunkialueella rauhallisella ajolla luvattu kilometrimäärä saattaa hyvinkin toteutua.

Miellyttävä ajaa

Auton ajaminen on todella mukavaa. Autossa istutaan korkealla ja näkyvyys joka suuntaan on hyvä. Peruuttamista helpottaa peruutuskamera.

Penkin ja ratin säädöt ovat riittävät, ja tärkeimmät säätökytkimet kojelaudassa ovat perinteisiä kytkimiä. Osa niistä toki kätevästi ratissa.

Kuva: CvB.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät helpottavat ajamista, esimerkiksi älykäs vakionopeudensäädin ja kaistavahti. Kaistavahti toimii miellyttävän pehmeästi ilman voimakkaita nykäyksiä.

Ohjaamon penkeissä on kunnon kyynärnojat, jotka rentouttavat ajamista.

Autossa ei ole perinteistä vaihdekeppiä, vaan kojelaudassa on kytkin, josta vaihteet valitaan. Näin jalkatilaa jää enemmän.

Kuva: CvB.

Vaihteistotekniikka on niin sanottu shift-by-wire-tekniikka, jolloin vaihteet vaihdetaan elektronisesti.

Auton vahvuuksia on äänettömyys, etenkin uudella sileällä asfaltilla ajettaessa.

Matkustamon käytettävyyttä helpottavat isot sähköiset liukuovet molemmin puolin. Ylöspäin avautuva takaluukku toimii myös sähköllä.

Kuva: CvB.

Matkustamossa on erikseen säädettävä ilmastointi ja ilmanvaihto.

Matkustamon penkkien alla on pienet säilytyslokerot. Yhden penkin selkänoja toimii eteenpäin käännettynä sekä pöytänä että mukitelineenä.

Koeajoautossa oli iso lasikatto, joka Volkswagenin mukaan ei päästä lämpöä läpi kuin hiukkasen. Kuumalla kelillä lasin sisäpinta oli kuitenkin hyvinkin kuuma.

Kuva: CvB.

Liikkeelle lähdettäessä auto toimii aina sähköllä. Se on hieman kaksipiippuinen juttu, eli välillä harmitti, että oli tullut kulutettua akun sähköä esimerkiksi valtatiellä.

Akun voi toki säätää tyhjenemään vain haluttuun määrään, esimerkiksi niin, että sähköä riittää kaupunkialueelle tultaessa.

Paljon tilaa

Peräti 4 053 litran tavaratila antaa mahdollisuuden kuljettaa myös isompia tavaroita, ja auton 1 600 kg:n vetokyky luo lisää vaihtoehtoja tavaroiden kuljettamiselle. Autoon saa tarvittaessa myös kattokaiteet, ellei autossa ole lasikattoa.

Multivan eHybrid on saatavilla sekä normaalina että pitkänä versiona ja sen varustelutasot ovat Multivan, Life tai Style.

Kuva: CvB.

Lisäksi Suomen mallistoon kuuluu erillinen Multivan Business -varusteluversio. Suomessa Multivan eHybrid on vakiovarusteisena aina 7-paikkainen, ja ilman lisäveloitusta se on saatavilla myös 6-paikkaisena.

Vakiovarusteena on 10,25 tuuman digitaalinen mittaristo, joka tarjoaa kolme eri näkymää, ja 10 tuuman kosketusvärinäytöllä varustettu infotainment-järjestelmä.

Ulkovärivalikoimasta löytyy yksitoista yksiväriversiota ja kolme kaksivärivaihtoehtoa.

Volkswagen Multivan eHybridin vakiovarusteluun kuuluvat muun muassa led-ajovalot ja led-takavalot, vakionopeudensäädin, väsymyksentunnistus, vaihteenvalitsimilla varustettu nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä, matkapuhelinvalmius, langattomalla Apple CarPlay –toiminnolla varustettu App-Connect, liukuovi vasemmalla ja oikealla, kauko-ohjattava keskuslukitus ja avaimeton käynnistys sekä ajastinkellolla ja kaukosäätimellä varustettu polttoainekäyttöinen lisälämmitin, kääntymisavustin, sadetunnistin ja sähköinen liukuoven sulkeutumisapu molemmille liukuoville.

Kuva: CvB.

Style-varustelutasossa puolestaan on edellisten lisäksi muun muassa pysäköintiavustin ja pysäköintitutka edessä ja takana, kolmialueilmastointi, IQ.LIGHT-led-matriisiajovalot, peruutuskamera ja sähkökäyttöiset liukuovet molemmilla puolilla sekä takaluukun sähköinen sulkuapu.

Avustavia järjestelmiä

Uudessa Volkswagen Multivan eHybridissä on runsaasti kuljettajaa avustavia järjestelmiä – valittavissa on yli 20 erilaista järjestelmää.

Vakiovarusteena ovat muun muassa hätäjarrutustoiminnolla varustettu ympäristönvalvontajärjestelmä, uusi kääntymisavustin, liikennemerkkien tunnistus, kaistanpitoavustin sekä vakionopeudensäädin.

Kuva: CvB.

Lisävarusteena saatavilla ovat esimerkiksi tuulilasinäyttö, perävaunun peruutusavustin, ”Area View -kamerajärjestelmä sekä kuolleenkulman ja risteävän takaliikenteen varoitin.

Multivan eHybridin sähkömoottorin ja bensiinimoottorin yhteisteho on 160 kW (218 hv), maksimivääntö 350 Nm. Sähkömoottorin teho on 85 kW (116 hv) ja TSI-bensiinimoottorin teho 110 kW (150 hv).

Uusi 6-vaihteinen dsg-automaattivaihteisto on kehitetty erityisesti ladattavaan hybridiin. Multivan eHybridin litiumioniakun energiasisältö on 13 kWh.

Kuva: CvB.

Sähköllä ajettaessa ladattavan hybridin bensiinimoottori puuttuu peliin vasta yli 130 km/h nopeuksissa tai riippuen akun varaustasosta.

Uusi Volkswagen Multivan eHybrid on 1 941 mm leveä, 4 973 pitkä ja 1 907 mm korkea. Sen akseliväli on 3 124 mm.

Pitkän version pituus on 5 173 mm akselivälin ollessa sama kuin normaalimittaisen. Tavaratilaa normaalimittaisessa versiossa on käytettävissä 469–3 672 litraa riippuen istuinten asennosta, pidemmässä versiossa puolestaan 763–4 053 litraa.

Kuva: CvB.

Hinta alkaen on 63 443 euroa (Volkswagen Multivan eHybrid 160 kW, DSG-automaatti, 7-paikkainen).

Hinta-laatusuhteen osalta Volkswagen on varmaan tehnyt hyvän ratkaisun. Tähän hintaan saa jo perusvarustuksen osalta hyvin monipuolisen auton. Tarvittaessa kaikki viisi matkustajan istuinta voidaan poistaa, ja autosta saadaan hetkessä kelvollinen pakettiauto.

Koeajoauto oli Volkswagen Multivan Life Business eHybrid 160 kW DSG. Auton hinta lisävarusteineen oli 73 123 euroa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Kuva: CvB.
Kuva: CvB.
Kuva: CvB.
Kuva: CvB.
Kuva: CvB.

 

 

 

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän