Autotoday testasi: Ford Kuga (HEV) Active X 183 hv 4WD — positiivinen kokemus

Koeajo ja teksti: Juha Remes

Autotodayn koeajossa oli vuoden 2024 mallia oleva Ford Kuga Active X malli.
Kugan ulkonäkö muistuttaa hyvin paljon kokoluokkansa muita autoja. Sisätiloiltaan, auto vaikuttaa hyvin selkeältä. Koeajossa olleen auton varustelu oli hyvin kattava, pitäen sisällään mielestäni kaiken tarpeellisen suomalaisiin ajo-oloihin.

Autoon istuttuani, hallintalaitteet olivat heti loogisesti käsien ulottuvilla. Pääosin tärkeimmät toiminnot löytyvät perinteisillä kytkimillä ja vivuilla. Ajotietokoneen takaa löytyy paljon lisämahdollisuuksia omien mieltymyksien mukaisille asetteluille.

Kuva: Juha Remes

Ehkä istuinlämmittimien ja ohjauspyörän lämmityssäädöt olisin itse jättänyt perinteisiksi kytkimiksi, sillä kylmässä hanskojen riisuminen ruudun näpyttelemiseksi ei ole kiva kokemus.

Näyttöruutu on kohtuullinen, 13,2-tuumainen. Sen käyttöliittymä on selkeä ja sen käyttäminen oli helppoa. Ehkä muodoltaan näyttö on keskimääräistä leveämpi, ja oikeaan laittaan joutuu vähän kurottamaan, mikäli istuu tukevasti ajoasennossa.

Medioiden hallinta oli selkeää ja äänentoisto radiolle hyvällä tasolla. Navigaattori on selkeä ja kohteiden valinta helppoa. Itse kaipasin eniten liikennekameroita mukaan, jotka löytyvät nykyisin vakiona useista automerkeistä.

Kuva: Juha Remes

Auton mittaristo oli myös varsin selkeä ja helposti luettavissa. Lisäksi autossa olisi mittariston projisointi tuulilasiin. Tämä poikkesi normaalista, sillä sen sijaan, että näkymä olisi tuulilasissa, se projisoitiin erilliseen pleksinäyttöön. Minun mielestäni pleksinäyttö oli liian pieni, siinä esitettävälle tietomäärälle, mutta tähän ehkä tottuu ajan kanssa.

Koeauton penkit olivat harmaata mokkanahkaa ja koelauta selkeän virtaviivainen, jossa hopean hohtoiset tehostepaneelit. Mokka on joskus riskialtis likaantumiselle, varsinkin jos autossa kuljetetaan lemmikkejä.

Muovimateriaalit tuntuivat myös varsin laadukkailta. Istuimien säädöt olivat monipuoliset, ja eritysitä kiitosta voi mainita penkkien korkeussäädöille. Usein pienikokoisemmat saattavat joutua ajamaan autoa, tai olemaan apukuljettajana varsin matalalla kurottaen tielle.

Kuva: Juha Remes

Koeautomme varustelussa oli sekä kuljettajalle että apukuljettajalle sähkösäätöisyys saatavilla. Lisäksi pidin myös niskatuesta, jossa oli kätevä palautusjousi, palauttamaan tuen pystyasentoon. Reisituki oli myös lisäämässä jalan asettelua löytääkseen paremman ajoasennon. Keskituki jäi istuimiin nähden taakse, ja kyynärtukea ei ollut toivotulla tavalla saatavissa.

Näkyvyys eri suuntiin oli hyvä. Peilit tarjoavat riittävän näkymän taakse, ja ajotietokone ruudulla saa selkeän kuvan kameroiden kautta perutettaessa.

Sisätilaa on autossa riittävästi ja myös tavaratilassa takapenkkien eri asettelulla pystyy autossa kuljettamaan mukavasti tavaraa. Kokeilimme 150 cm pitkiä koottavien kaappien pakettien asettelua tavaratilaan. Ne sujahtivat siinne helposti. Lastauskorkeus oli sopiva ja takaluukun aukko riittävä. Ilman penkkien siirtelyä tavaratilaan mahtuu parikin lätkäkassia.

Auton varustelu ja hinnoittelu

Mallin hinnat alkavat 43 400 eurosta ylöspäin. Mallivaihtoehdot ovat: 1.5 EcoBoost (150hv), 2.5 Ladattava Hybridi (PHEC) (234 hv) 2.5 Hybridi (FHEV) (180 hv) sekä koeajossa ollut 2.5 Hybridi (FHEV) (183 hv) AWD, neliveto.

Perusvarustelu oli todella kattava, johon sisältyivät (mm.):

  • Ford SYNC 4-tietoviidejärjestelmä
  • B&O audiojärjestelmä 10-kaiutinta + subwoofer
  • Automaattiset tuulilasinpyyhkijät (sadetunnistin)
  • Peruutuskamera ja parkkitutka (360 asteen kamera näkymä)
  • Avaimeton käynnistys
  • Kaksoisautomaattinen ilmastointi
  • 12 suuntaan sähköisesti säädettävät etuistuimet
  • LED-ambient sisävalaistus
  • LED-ajovalot ja kaukovaloautomatiikka
  • LED-sumuvalot edessä
  • lämmitettävä tuulilasi
  • 18” kevytmetallivanteet
  • Active-jousitus.
  • Lisäksi lisävarusteina oli Tech Pack (1900 euroa)
  • Winter Pack (lämmitettävät takaistuimet sekä ohjauspyörä) (300 euroa)
  • Taittuva vetokoukku (1100 euroa)

Kokonaisuuden yhteishinta oli veroineen 52 797 euroa. Se on mielestäni kohtuullinen ja kilpailukykyinen.

Auton suorituskyky on suomalaiseen liikenteeseen riittävä. Vääntömomenttia saadaan (sähkömoottori=320Nm sekä bensiini moottori=200Nm) riittävästi.

Nämä voimapesät tuottavat kohtuullisen kiihtyvyyden 8,3 s kiihtyvyyden 100 km/h, ja huippunopeus 196 km/h. Näillä suoritusarvoilla auto sopii hyvin suomalisiin liikenneoloihin ja ohittaminen onnistui helposti maantiellä.

Koeajon suorittaminen toteutettiin vaihtelevissa olosuhteissa

Koeajon suorittamisessa pyrin toimimaan ilman manuaaleja tai käyttöopastuksia, kuten aiemmat koeajoni lukijat tietävät. Kaikki vaikuttivat heti hyvin selvältä, perinteikkäät kytkimet ja vivut olivat hyvin loogisia, olin valmis liikenteeseen parissa minuutissa. Matkakohteen syöttö jopa liikkeessä onnistui ensikerraksi hyvin navigaattoriin.

Kuva: Juha Remes

Koeajomme suoritettiin keväisissä olosuhteissa, ajankohtaan poiketen emme päässeet kokeilemaan ajoa lumessa tai jäässä, kuten normaalisti maaliskuussa on tapana. Alla olivat kitkarenkaat, jotka eivät ehkä ole se optimaalinen rengas valinta koeajollemme näin kesäisissä oloissa.

Renkaista syntyi ehkä poiketen enemmän rengasääntä, kun olisi kesärenkaat aiheuttaneet. Toisaalta todella hyvä mediajärjestelmä peitti hyvin taustamelun musiikin alle. Kokonaisuutena ei juuri tiemelu häirinnyt normaalia ajoa, moottoritiellä tai maastossa.

Koeajomme oli yhteensä 448 kilometriä, jossa oli niin perinteistä maantieajoa, moottoritieajoa, kaupunkiajoa sekä ajoa kuoppaisilla kelirikkoisilla hiekkateillä. Keskimääräiseksi bensiinin kulutukseksi tuli 6,36 litraa sadalle kilometrille eli puolilitraa enemmän kuin valmistajan ilmoittama kulutuslukema.

Auton kääntösäde on auton kokoon nähden pieni, ja se on yllättävän ketterä niin pienillä kadulla, kuin kauppakeskusten ahtailla parkkipaikoillakin. Hyvin hallittava ja mukava ajettava kaikissa olosuhteissa. Ohjaus on jäykähkö ja vaatii ehkä keskimääräistä enemmän voimaa, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Ohjaus reagoi todella hyvin ja sillä sai hyvä tietuntuman kaikissa tieoloissa.

Auton jousitus on melko jäykkä ja se reagoi hyvin kelirikkoisiin kuoppiin ja epätasaisuuksiin ja ohjattavuus säilyi samalla hyvänä.

Jarrut ovat tehokkaat. Kiihtyvyys kaasupoljinta painettaessa pohjaan reagoi pienellä viiveellä, jolloin aluksi se vaati pientä totuttelua, mutta viive ei ollut mitenkään liian pitkä, että se olisi liikaa häirinnyt ajoa.

Kuva: Juha Remes

Koeajossa, kaikki lisävarusteet toimivat mukavasti. Erityisesti vakionopeussäädin ja auton ”autopilot” – toiminnot olivat varsin hyvin viimeisteltyjä. Kaistavahti toimi ehkä liiankin tehokkaasti, sillä se pyrki keskittämään auton normaalia kaistavahtitoimintoa keskemmälle kaistaa.

Lisäksi käsien pitäminen ratissa -varoitus, oli häiritsevä. Minulla on tapana pitää toista kättä ratissa ylempänä, tai toista sivulla. Tästä auto herjasi ja se vaati minut käsien pitämistä tarkasti ratissa molemmilla sivuilla. Lisäksi kun keskikonsoli oli minun kyynärvarrelleni liian takana, vaati tämä ajoasennon muuttamista useasti.

Ajotietokone varoitti jatkuvasti, että minun olisi aika ottaa tauko, ja että vireystilani on heikentynyt.

Kaukovalojen automatiikka pimeässä sekä muut ajoturvallisuutta tai helpottamista olevat varusteet toimivat hyvin. Auton ambient-valojen suunnittelussa ihmettelin, miksi auton keskiössä oleville juomakuppien alle oli asennettu niin voimakkaat valot. Vastaavasti näitä tunnelmavaloja ei ollut samassa määrin ovissa tai muissa paneeleissa.

Kuppien led-valot olivat pilkkopimeässä jopa häiritseviä, kun se valo oli myös samalla osin ajamiseen tarvittaessa näkökentässä. Nuo ovat varmaan kytkettävissä poisajo tietokoneelta, mutta silti niiden sijoittelu ja kirkkaus kummastutti.

Yhteenvetoa

Kokonaisuutena Kugan koeajo oli oikein positiivinen kokemus. Hyvä näkyvyys tielle ja kattavat varustelu teki ajamisesta ja matkustamisesta miellyttävän ajokokemuksen.

Hinta, varusteluun ja kokonaisuuteen, erityisesti bensiinivero huomioiden on kilpailukykyinen. Auto soveltuu varsin hyvin perheille, sillä matkaa tekee mukavasti, kulutus on järkevällä tasolla sekä tarvittaessa löytyy myös hyvin tilaa ja mahdollisuuksia tavarankuljettamiselle.

Lisäksi neliveto tekee ajamisesta vakaata, ja se soveltuu varmasti hyvin kaikkiin keliolosuhteisiin ja eri tiestöille Suomessa.

Toki ulkomitat ovat suuret, joten tämän kokoluokan autoille ei aina kaikki parkkiruudut ole riittävän tilavia.

Autolle myönnetään 5-vuotta / 100 000km tehdastakuuta.

Ford Kuga Hybrid (HEV) Active X 183 hv AWD

  • Moottorin koko/teho: 2.5 litraa (yhteisteho 183 hv (135 kW)
  • Moottoreiden maksivääntö: (Bensiini 200Nm ja sähkö 320 Nm).
  • Kiihtyvyys: 8,3 sek. (0-100 km/t) ja huippunopeus 196 km/h
  • Valmistajan ilmoittama yhd. kulutus: 5,7-5,8 l/100km (CO2 päästöt 130-133g).
  • Polttoainesäiliö: 54 litraa
  • Omamassa: 1765 kg.
  • Tavaratila: 420-628 litraa
  • Vetotapa: neliveto
  • Akseliväli: 2711 mm
  • Pituus: 4604 mm, leveys: 1882 mm ja korkeus 1681 mm
  • Maavara: 170 mm
  • Vetokyky: 2100 kg.
  • Alkaen hinta: 43 400 euroa
  • Lisävarusteet koeajoautossa 3 300 euroa
  • Koeajoauton hinta: 52 797 euroa

Lue tästä muita Ford-koeajoja.

Lue tästä muita juttuja Ford Kugasta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

Kuva: Juha Remes
Kuva: Juha Remes
Kuva: Juha Remes
Kuva: Juha Remes
Kuva: Juha Remes

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän