Vain joka toinen suomalaisista valmis maksamaan sähkö- tai hybridiautosta enemmän kuin vastaavasta polttomoottoriautosta

Kuva: Clas von Bell

Autoala ja -teknologia kehittyvät kovaa vauhtia, ja muun muassa yksityisautoilun päästökysymyksiin haetaan ratkaisuja uusista, ympäristöystävällisemmistä ajoneuvoista.

Tästä huolimatta moni suomalaisista ei ole vielä valmis maksamaan sähkö- tai hybridiautosta perinteistä polttomoottoriautoa enemmän.

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 46 prosenttia suomalaisista ei ole valmis maksamaan enempää uudesta sähkö- tai hybridiautosta polttomoottoriautoon verrattuna.

Noin 14 prosenttia vastaajista voisi maksaa sähkö- tai hybridiautosta 1 000 euroa enemmän, ja 24 prosenttia olisi valmis maksamaan 2 000-5 000 euroa enemmän. Vain 16 prosenttia kertoi suostuvansa maksamaan yli 5 000 euroa lisää saadakseen käyttöönsä sähkö- tai hybridiauton.

Nuoret ikäluokat kokevat aiheen tärkeämmäksi kuin pitkän linjan ajajat. 18-22-vuotiaiden joukossa 32 prosenttia vastanneista ei maksaisi lisää sähkö- tai hybridiautosta, ja samalla 2 000-5 000 euron hinnankorotukset hyväksyvien osuus nousee yli 28 prosenttiin. 56-80-vuotiaiden joukossa vastaavat osuudet ovat 53 ja 21 prosenttia.

– Suomalaisten ostokäyttäytymiseen pureutuvat tutkimukset ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että autonhankkijoiden päätöksiin vaikuttaa kaikkein eniten ajoneuvon hinta. Lisäksi meillä ostetaan moninkertainen määrä käytettyjä autoja uusiin verrattuna. Valtaosa täyssähköautoista koostuu vielä toistaiseksi kalliimmista premium-malleista, mikä selittää hyvin sen, ettei kategoria tunnu monille autoilijoille sopivalta, Pentti Oksanen Autoklinikalta kertoo.

Autoklinikan tilaaman tutkimuksen toteutti SynoInt joulukuussa nettipaneelina, ja siihen osallistui 1009 18-80-vuotiasta suomalaista. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here