Tällainen on Cupra Formentor VZ5 — autoja valmistuu vain rajoitettu määrä

Ensimmäisen yksinomaan Cupra-brändille kehitetyn auton, Cupra Formentorin uusi VZ5-malli sai maailmanensi-iltansa brändin 3-vuotissyntymäpäivänä.

VZ tulee espanjankielen sanasta Veloz – nopea tai ripeä – mikä kuvaa täydellisesti Cupra Formentorin tehokkaimpia versioita. Formentor-nimi puolestaan tulee Espanjasta, Mallorcan saarelta, joka on yksi Baleaarien saariryhmän kauneimmista ja jylhimmistä alueista.

Cupra Formentor VZ5:ssa nämä ominaisuudet vahvistuvat ja myös yksilöllisyys on taattu, koska autoja valmistetaan vain 7 000 kappaletta.

Autossa on säädettävä alusta, progressiivinen ohjaus, nopeasti vaihtavan vaihteisto sekä 4Drive-nelivetojärjestelmä.

Kuva: Seat.

Sisätilat tarjoavat modernia urheilullisuutta uniikin Cupra-brändin tyyliin. Sisustuksen kohokohtia ovat Cupra-ohjauspyörä, 12-tuumainen infotainment-järjestelmä sekä liitettävyysratkaisut.

Sisustuksen viimeistelevät upouudet nahkaiset Cupbucket-istuimet, jotka saavat ensiesittelynsä VZ5-mallissa.

Liikennemäärien kasvaessa myös turvallisuudella ja mukavuudella on tärkeä rooli. Kuljettajaa avustavat järjestelmät ja turvallisuusjärjestelmät varmistavat sen, että Formentor VZ5 tarjoaa yhden segmenttinsä rentouttavimmista ja turvallisimmista ajokokemuksista.

Kuva: Seat.

Viisisylinterinen TSI-moottori

Formentorin konepellin alla on suorituskykyä ärjyvä, ikoninen turboahdettu viisisylinterinen TSI-moottori.

Moottori yhdistää suoraruiskutuksen ja turboahtimen, joiden avulla se saavuttaa 390 hv:n (287 kW) huipputehon 5 700–7 000 kierrosnopeudella. 480 Nm:n huippuvääntömomentti on saavutettavissa 2 250 kierrosnopeudesta alkaen. Äänimaailma välittyy neljän kuparipakoputken kautta.

Kuva: Seat.

Cupra on kehittänyt autoharrastajien hyvin tunteman ja arvostaman moottorin jäähdytysjärjestelmää entisestään ja suorituskyky on optimoitu. Hämmästyttävä 2,5-litrainen moottori on kytketty nopeasti vaihtavaan seitsenvaihteiseen dsg-kaksoiskytkinvaihteistoon.

Tämän yhdistelmän ansiosta Cupra Formentor saavuttaa sadan kilometrin tuntinopeuden vain 4,2 sekunnissa ja 250 km/h huippunopeuden. Näillä luvuilla saadaan kuljettajan iho kananlihalle silkasta innostuksesta.

Kuva: Seat.

Mukautuva alustansäätö

Ajoneuvo on 10 milliä matalampi kuin Cupra Formentor VZ 310 hv:n versio, mikä tekee siitä vielä dynaamisemman ajettavan.

Mukautuva alustansäätö, jossa on 15 eri vaimennustasoa, tuottaa jokaiselle pyörälle parhaat mahdolliset asetukset ajo-olosuhteista ja kuljettajan valitsemasta ajotilasta riippuen.

Kuva: Seat.

Ajotilat voidaan valita Cupra-ohjauspyörän ajotilavalintapainikkeesta ja niiden avulla voidaan muokata ajettavuutta tieolosuhteiden mukaiseksi.

Cupra Formentor VZ5:n alustanhallinta on optimoitu paitsi vastaamaan lisääntyneeseen tehoon myös dynamiikan parantamiseen kaikissa ajotilanteissa. Cupra Formentor VZ5:n ajotuntuman täydentää ja ajokäytöstä vakauttaa 4Drive-nelivetojärjestelmä.

Autossa on 20-tuumaiset vanteet ja 18-tuumaiset kuusimäntäiset Akebono-jarrusatulat.

Kuva: Seat.

Digitaalinen mittaristo

Cupra Formentor VZ5:n ohjaamo tarjoaa korostetun modernia ja urheilullista tunnelmaa. Matalalle asennetut Cupbucket-istuimet – petroolinsinistä tai mustaa nahkaa – maksimoivat tilan ja tarjoavat ergonomisen ja urheilullisen istuma-asennon.

Formentor VZ5:n sisätiloihin on tarjolla myös lisäyleillisyyttä: Dinamica Black -verhoilun progressiivinen grafiikka, perforointi ja kuparinväriset yksityiskohdat nappanahkaistumissa – mikä sopii täydellisesti eksklusiiviseen Taiga Grey -ulkoväriin.

Kuljettajalle sisustuksessa yhdistyvät ohjauspyörän konkreettinen sekä modernin ja mukautettavan Seat Digital Cockpit -digitaalisen mittariston palaute sekä 12-tuumaisen infotainment-kosketusnäytön modernius, mikä tarjoaa toiminnallisuutta ja liitettävyyttä kaikille matkustajille vähemmillä painikkeilla.

Kuva: Seat.

Ääniohjattu infotainment

Cupra Formentor VZ5 tarjoaa kehittyneimmät liitettävyysratkaisut, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ja matkustajien digitaalisen elämän tuomisen autoon.

Langaton Full Link -järjestelmä on yhteensopiva sekä Apple CarPlayn että Android Auton kanssa.

Ääniohjauksen ansiosta katsetta ei tarvitse nostaa tiestä, vaan järjestelmää ohjataan käyttämällä yksinkertaisia, luonnollisen puhekielen tunnistavia komentoja.

Turvallisuus- ja mukavuusvarusteita ovat muun muassa ennakoiva mukautuva vakionopeudensäädin, Travel Assist -järjestelmä, kaistanvaihto- ja kaistaltapoistumisavustin sekä hätätilanneavustin.

Suomessa Cupra Formentor VZ5 tulee myyntiin vuoden 2021 lopulla.

Tekniset tiedot

 • Cupra Formentor VZ5
 • Moottori 2,5 TSI 287 kW (390 hv)
 • 7-vaihteinen DSG-automaattivaihteisto
 • 4-Drive-neliveto
 • Sylinterit 5-sylinterinen
 • Iskutilavuus 2 480 kuutiosenttimetriä
 • Sylinterin halkaisija ja iskun pituus 82,5 x 92,8
 • Puristussuhde 10
 • Maksimivääntö [Nm] @ [1/min] 480 Nm, 2 250–5 700
 • Kiihtyvyys 0–100 km/h 4,2 sekuntia
 • Huippunopeus 250 km/h*

* elektronisesti rajoitettu

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän