Mercedes-Benz esittelee Frankfurtissa täyssähköisen tila-auton

Maailman ensimmäinen täyssähköinen premium-tila-auto EQV on Mercedes-Benzin EQ-sähköautoperheen uusin jäsen.

EQV:n valmistus integroidaan Pohjois-Espanjassa Vitoriassa sijaitsevan tehtaan tuotantoon, jossa valmistuvat myös V-sarjan autot ja Vito. Tällä tavoin valmistus nivoutuu joustavasti ja synergiaetuja hyödyntäen nykytuotantoon ja sitä voidaan sovittaa kysynnän mukaan mahdollisimman nopeasti.

Mercedes-Benz EQV:n sähköinen voimalinja (eATS) on sijoitettu etuakseliston yhteyteen. Tämän vuoksi latausliitäntä löytyy etupuskurista. Voimalinjan huipputeho on 150 kW.

Sähkömoottori, kiinteävälityksinen vaihteisto, moottorin ja akuston jäähdytysjärjestelmä sekä tehoelektroniikka muodostavat äärimmilleen integroidun kompaktin yksikön.

Energia otetaan litiumioniakusta, joka on sijoitettu auton lattiaan. Akun sijoittaminen matalalle ja keskelle autoa vaikuttaa lisäksi positiivisesti EQV:n ajo-ominaisuuksiin. Auton huippunopeus on rajoitettu nopeuteen 160 km/h, joten pidemmätkin matkat taittuvat ripeästi.

Mercedes-Benz EQV:ssä on vakiovarusteena 11 kW:n tehoinen vesijäähdytteinen integroitu latauslaite (On-Board-Charger; OBC).

Se soveltuu siten vaihtovirtalataamiseen (AC) kotitalouksissa ja julkisilla latausasemilla.

Akuston nimelliskapasiteetti on 100 kWh, josta hyödynnettävissä oleva 90 kWh:n kapasiteetti varmistaa NEDC-mittauksen mukaan 405 kilometrin toimintamatkan. WLPT-mittauksen mukainen toimintamatka ilmoitetaan myöhemmin. *)

Akun sijoittaminen auton lattiaan varmistaa sisätilojen ja tavaratilan täyden käytettävyyden.

Erillisistuimien tai istuinpenkkien joustavien mahdollisuuksien turvin EQV muuntuu myös 7- tai jopa 8-paikkaiseksi autoksi (kuljettajan lisäksi). Autoon on valittavissa kaksi erilaista akselivälivaihtoehtoa.

Kuva: Daimler.

MBUX-käyttöliittymä EQV:ssä

MBUX-käyttöliittymää on muokattu EQ-sähköauton tarpeisiin sopivaksi. Tarkkapiirtoisen 10 tuuman medianäytön päävalikossa on EQ-ruutukuvake, josta pääsee kätevästi kaikkiin sähköauton näyttöihin ja asetuksiin.

Näitä ovat esimerkiksi akun latausvirta, liikkeellelähtöaika, energiavirta ja kulutushistoria.

Medianäytön kautta käytetään myös navigointia ja Mercedes me Charge -lataustoimintoja sekä ajo-ohjelmia.

MBUX-käyttöliittymälle on ominaista älykäs puheohjaus, jossa on luonnonmukainen puheen ymmärrys, sekä aktivointi painikkeen ohella sanoilla ”Hey Mercedes” (toimii toistaiseksi englannin ja ruotsin kielillä ja 22 muulla kielellä).

Puheohjaus tukee monia tietoviihdetoimintoja (esimerkkeinä navigointikohteen syöttö, puhelut, musiikin valinta, viestien kirjoittaminen ja kuuntelu, sääennusteet) sekä lukuisia mukavuustoimintoja kuten ilmastointi, lämmitys ja valot. Auton toimintojen ohella MBUX näyttää vahvuutensa myös Mercedes me -sovelluksen yhteydessä: EQV-kuljettajat voivat kotisohvalta tai toimistosta käsin suunnitella ajoreittejä, syöttää liikkeellelähtöajan ja säätää auton sisälämpötilan haluamakseen.

Kuva: Daimler.

Reilu toimintamatka energian talteenoton ja erilaisten ajo-ohjelmien ansiosta

Mercedes-Benz EQV lataa akkujaan myös ajon aikana, jotta teknisesti maksimaalinen toimintamatka voidaan hyödyntää täysin.

Moottorijarrutuksessa tai jarrutettaessa ladataan korkeajänniteakkua.

Kuljettajalla on suuri merkitys energian talteenotossa: hän voi vaikuttaa talteenoton tehokkuuteen ohjauspyörän taakse sijoitetuilla vivuilla. Vasemmanpuoleisella vivulla energian talteenoton tehoa lisätään ja oikeanpuoleisella vähennetään.

Talteenoton heikoimmalla tasolla auto rullaa vapaasti. Voimakkaimmalla tasolla puolestaan autolla voidaan ajaa jopa vain yhtä poljinta käyttäen: tällöin energian talteenoton avulla tuotettu hidastuvuusvoima riittää useimmissa tilanteissa hidastamaan autoa tarpeeksi, jolloin jarrupolkimeen ei tarvitse koskea lainkaan.

EQV-auton älykkyys näyttäytyy parhaimmillaan energian talteenoton tasolla D Auto: siinä ECO-avustin kytkeytyy automaattisesti päälle ja auttaa kuljettajaa hyödyntämään auton tehokkuuden täysimääräisesti. ECO-avustin hyödyntää erilaisia verkotettuja tietoja, joita se saa navigointijärjestelmältä, liikennemerkkitunnistukselta ja älykkäiltä turvallisuusavustimilta (tutka ja stereokamera) sekä sovittaa energian talteenoton tason itsenäisesti.

Yhteistyössä EQ-autoon optimoidun navigointijärjestelmän kanssa aktiivinen toimintamatkan valvonta pitää huolen siitä, että kuljettaja pääsee määränpäähänsä, vaikka yksi latauspysähdys jäisi jossain välissä tekemättä. Tällaisessa tilanteessa apua tarjoaa lisäksi E+ ajo-ohjelma, joka sovittaa ajoneuvoparametrit pisimmän mahdollisen toimintamatkan mukaan.

Lukuisia latausmahdollisuuksia

EQ-teknologiamerkin oleellinen osa on kattava sähköautojen ekosysteemi, josta myös sähköautojen tuorein jäsen Mercedes-Benz EQV hyötyy.

Ekosysteemi sisältää kokonaisvaltaisen valikoiman neuvonta- ja huoltopalveluja ja se yltää sähköautojen toiminnoista kuten mukautetusta navigoinnista aina latausinfrastruktuuriin saakka.

Mercedes me Charge -palvelun myötä asiakkailla on mahdollisuus käyttää maailmanlaajuisesti suurinta latausverkostoa, johon kuuluu noin 300 000 latauspistettä ja yksistään Euroopassa yli 300 erilaista julkista latausasemien tarjoajaa (kaupungit, pysäköintialueet, moottoriteiden varret, ostoskeskukset jne.).

Palvelu sisältää myös maksutoiminnon ja kätevän laskutusjärjestelyn. Mercedes me Charge -palvelun avulla voi hyödyntää myös muun muassa eurooppalaisen pikalatausverkoston Ionityn latausasemia. Lyhyet latausajat takaavat etenkin pitkillä ajomatkoilla miellyttävän matkanteon.

Ionity tulee tarjoamaan Euroopan tärkeimmillä liikennealueilla vuoteen 2020 mennessä kaikkiaan noin 400 pikalatausasemaa. Ionity on marraskuussa 2017 perustettu yhteisyritys, jossa ovat mukana BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company sekä Volkswagen-konsernin Audi ja Porsche.

EQV-auton voi ladata kotitalouspistorasiaa selvästi nopeammin hankkimalla Mercedes-Benz Wallbox Home -seinälatauspisteen, jonka latausteho on 11 kW.

Vielä tätäkin nopeammin lataus sujuu tasavirtalatauksella (DC) ‒ EQV:ssä on tätä varten vakiovarusteena yhdistetty CCS-latausjärjestelmä (Combined Charging System).

Euroopassa EQV latautuu vastaavasti varustellulla latausasemalla jopa 110 kW:n teholla. Latausaika 10 – 80 prosenttiin varaustilasta (SoC) jää tällöin reilusti alle tuntiin.

Mercedes-Benz EQV näyttäytyy ensi kertaa julkisuudessa tämänvuotisessa Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä IAA:ssa (12. – 22. syyskuuta).

Tekniset tiedot
CO2-päästöt                                 0 g/km
Energiankulutus yhdistetty NEDC    27,0 kWh/100 km
Toimintamatka NEDC                     405 km
Latausaika Wallbox-seinälatauspisteestä tai julkiselta latausasemalta (AC-lataaminen, 11 kW) < 10 h
Latausaika pikalatausasemalta (DC-lataaminen, 110 kW) 10-80 % SOC < 45 min
Vetotapa                                      Etuveto
Teho                                           150 kW (204 hv)
Suurin vääntö                              362 Nm
Huippunopeus                             160 km/h
Akku                                           Litiumioni
Akun energiasisältö (asennettuna) 100 kWh
Akun energiasisältö (hyödynnettävissä) 90 kWh
Tavaratila (varustelusta riippuen) max. 1 030 l

*) WLTP-mittaustavan toimintamatka on yleensä lyhyempi kuin NEDC-mittaustavan

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here