Kysely: Suomalaiset eivät innostu yhteiskäyttöautoista

24.7.2018 10.28

Nesteen toteuttaman pienimuotoisen kyselyn* mukaan yhteiskäyttöautot kiinnostavat vasta pientä osaa (15 %) kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Suuri enemmistö (68 %) ei ole näitä löytänyt, kun taas 17 % vastanneista ei osaa määritellä kantaansa yhteiskäyttöautoihin.

Lue tästä muita juttuja yhteiskäyttöautoista.

Esteiksi yhteiskäyttöautojen käytölle nähdään muun muassa epävarmuus autojen saatavuudesta ja niiden siisteydestä. Toiset kertovat, etteivät olosuhteet maaseudulla ole otolliset yhteiskäyttöautoille.

”Mistä täällä maalla voisi autoa lainata, ei niin mistään”, kuten eräs kyselyyn vastanneista kertoo.

Oman auton omistaminen koetaan myös sukupolvikysymykseksi tai henkilökohtaiseksi valinnaksi.

”Olen sitä ikäpolvea, jolle auton omistaminen on eri asia kuin nuorille henkilöille” ja ”Auto on minulle yhtä henkilökohtainen kuin puhelimenikin”.

Yhteiskäyttöautoista kiinnostuneet arvostavat ekologisia arvoja ja sitä, ettei omaan autoon tarvitsisi sitoa paljon pääomaa. Useimmat heistä kuitenkin odottavat hintojen alenemista ja saatavuuden paranemista.

”Tietyissä tilanteissa se voi olla hyvinkin kätevä tapa. Hinnat ovat tosin liian korkeita satunnaiseen käyttöön” tai ”Mikäli saavutettavuus paranee ja kustannukset ovat pienemmät kuin oman auton käytössä”.

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen näkee liikenteen ja ihmisten liikkumisen tarpeiden ja odotusten olevan murroksessa:

– Kuten kyselystämme selviää, kysyntä yhteiskäyttöautoille näyttää vielä pieneltä. Liikenteen ollessa tällaisessa muutoksessa on kuitenkin vain ajan kysymys, milloin vaihtoehtoiset liikkumisen tavat ottavat enemmän tuulta alleen. Jo nyt rinnakkain elää useampia vaihtoehtoisia teknologioita. Ne ja uudet palvelut mahdollistavat yksilölliset ratkaisut, jotka sopivat juuri tiettyyn hetkeen ja tilanteeseen. Kun tarpeet ja odotukset muuttuvat, myös tarjonta tulee muuttumaan niiden mukana ‒ kaupunkien ulkopuolellakin, Hyötyläinen kertoo.

*) Nesteen toteuttamaan kyselyyn vastasi 297 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä (otos 1 988, vastausprosentti 15 %) 16.‒23.2.2017 välisenä aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän