Juuri kukaan ei ole kiinnostunut yhteiskäyttöautoista

Yhteiskäyttöautojen kysyntä autoilijoiden keskuudessa näyttää hiipuneen viime vuodesta.

Nesteen toteuttamaan kyselyyn* vastanneista suomalaisautoilijoista vain 7 prosenttia on kiinnostunut yhteiskäyttöautoista.

Vuotta aiemmin yhteiskäyttöautoista kiinnostuneita oli 15 prosenttia vastaajista.

Yhteiskäyttöautoilun suosio vaihtelee kuitenkin maittain. Esimerkiksi Saksassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Venäjällä yhteiskäyttöautoilu on selkeästi kasvava trendi.

Moskovassa yhteiskäyttöautoja käytetään toiseksi eniten koko maailmassa, mutta Tukholmassa tarjontaa on vähennetty heikon suosion vuoksi.

– Kyselyn mukaan näyttää siltä, että autoilua suosivat suomalaiset liikkuvat edelleen mieluiten omalla autolla. Naapurimaissamme suosio vaihtelee ja aika näyttää, mihin suuntaan tilanne meillä Suomessa kehittyy, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen.

Suurin osa kyselyyn vastanneista autoilijoista arvostaa liikkumisen helppoutta ja vaivattomuutta. He pitävät tärkeänä, että auto on valmiina omassa pihassa. Osa vastaajista kokee autojen yhteiskäyttöpalveluiden hyödyntämisen hankalana asuinpaikkansa takia.

”Asuinseudullani ei ole palvelussa mukana olevia autoja, eikä myöskään käyttäjiä”, yksi vastaaja tiivistää.

Yhteiskäyttöautoilun puolestapuhujat arvostavat valinnan ekologisuutta ja sitä, että autojen yhteiskäyttöpalveluja hyödyntävä välttää monet oman auton omistamiseen liittyvät kustannukset, kun kulut jakautuvat usean käyttäjän kesken.

– Yhteiskäyttöautoilu ei ole vielä lyönyt läpi Suomessa, mutta nuoremmat sukupolvet saattavat olla avoimempia omasta autosta luopumiselle. Suosio voi myös kasvaa, mikäli markkinoille tulisi koko maahan ulottuvan tarjonnan mahdollistava toimija tai yhteiskäyttöön ohjaavia kannustimia, Hyötyläinen pohtii.

*) Nesteen toteuttamaan kyselyyn vastasi 253 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä (otos 1 978, vastausprosentti 13 %) 26.4.‒7.5.2019 välisenä aikana.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän