Autotoday 10 vuotta sitten: "Fortum suunnittelee sähköautojen laajamittaista käyttöönottoa"

15.4.2018   19.33

Jo kymmenen vuotta sitten oli tällainen raflaava otsikko Autotodayssa. Jutun mukaan kyse oli kuitenkin ladattavista hybrideistä, mutta ei tämäkään projekti mennyt aivan odotusten mukaisesti.

Fortum suunnittelee sähköautojen laajamittaista käyttöönottoa

Fortum ja Tukholman kaupunki ovat aloittaneet strategisen yhteistyön tavoitteenaan sähkökäyttöisten ladattavien hybridiauton laajamittainen käyttöönotto. Fortum tutkii vastaavanlaisen hankkeen mahdollisuuksia myös Suomessa.

Fortumin mukaan tekniikan ympäristöedut ovat merkittävät, sen avulla voidaan edistää huomattavasti Ruotsin päästötavoitteiden saavuttamista.

Fortum ja Tukholman kaupunki ovat sopineet infrastruktuurin kehittämisestä, joka edesauttaa laajamittaista sähköautojen käyttöönottoa Tukholmassa. Tekniikka sopii Tukholmaan hyvin, sillä keskimääräiset ajomatkojen pituudet ovat sopivia sähköautoille.

– Tukholman tavoitteena on olla yksi maailman puhtaimmista kaupungeista. Jotta voisimme vähentää autoliikenteen riippuvuutta öljystä, tarvitaan muutakin kuin vaihtoehtoisia polttoaineita. Strateginen yhteistyö Fortumin kanssa edistää mahdollisuutta siirtyä lähes täysin päästövapaaseen henkilöautoliikenteeseen. Projekti on erityisen kiinnostava siksi, että tukholmalaisten autoilijoiden keskimääräinen työmatka jää alle 50 kilometrin, josta selvitään sähkövoimalla jo tämän päivän tekniikalla, kertoo Ulla Hamilton Tukholman kaupungista.

Ruotsin liikenteessä on jo tuhansia hybridiautoja, jotka toimivat sekä polttomoottorilla että sähköllä, ja joissa akku latautuu esimerkiksi jarruttaessa. Lisäksi useat autonvalmistajat tulevat lähivuosina lanseeraamaan hybridiautoja, jotka voi paikoitusalueilla ladata sähköverkosta.

– Toyotalle tämä on kiinnostava satsaus. Infrastruktuuri on osa hybriditekniikan jatkokehitystä, jossa olemme olleet johtavassa asemassa jo vuosikymmenen ajan, kertoo Toyota Swedenin toimitusjohtaja Hans-Eric Almebäck.

– Se, että Tukholma ja Fortum ovat sitoutuneet edistämään laajamittaista ladattavien hybridien käyttöönottoa, on luonnollisesti meille autonvalmistajana kiinnostavaa myös siltä kannalta missä tulevaisuudessa esittelemme uudet automme.

Fortumin ja Tukholman kaupungin yhteistyön avulla voidaan akkujen lataukseen tarvittava infrastruktuuri ottaa käyttöön jo vuoden 2008 aikana. Kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Tukholmasta lyhyessä ajassa maailman johtavia sähkökäyttöisten autojen kaupunkeja.

Myös Suomessa potentiaali sähköautoille

Energiatutkimusta Ruotsissa koordinoivan Elforskin mukaan Ruotsin koko henkilöautoliikenteen siirtyminen sähköautoihin ja ladattaviin hybridiautoihin vähentäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä henkilöautoliikenteessä 80 prosenttia ja liikenteen hiilidioksidipäästöjä lähes 10 miljoonaa tonnia vuodessa.

Vähennys vastaa Elforskin mukaan lähes koko Ruotsin päästötavoitetta vuoteen 2020 mennessä. Fossiilisten polttoaineiden käytön väheneminen edesauttaisi myös uusiutuville energialähteille asetetun tavoitteen saavuttamista. Ruotsissa lähes 100 prosenttia sähköstä tuotetaan ilman hiilidioksidipäästöjä ja noin puolet uusiutuvilla energialähteillä.

Elforskin maltillisenkin ennusteen mukaan 16 prosenttia myydyistä uusista henkilöautoista on tulevina vuosina ladattavia hybridejä ja Ruotsin liikenteessä on vuonna 2030 noin kaksi miljoonaa ladattavaa hybridiautoa eli noin 40 prosenttia henkilöautokannasta.

Sähköautojen potentiaali on myös Suomessa huomattava ja niistä pitäisi keskustella osana ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista. Esimerkiksi valtioneuvoston hiljattain eduskunnalle toimittamassa liikennepoliittisessa selonteossa ei mainita sähköautoja.

Sähköautot tulisikin olla mukana hallituksen valmistelemassa ilmasto- ja energiastrategiassa, sillä sähköautoilla voidaan vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.

Lisäksi jos sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, sähköautoilla pitäisi voida tukea liikenteelle vuoteen 2020 asetetun 10 prosenttia uusiutuvan energian tavoitetta.

Juttu oli Autotodayssa 15.4.2008.Katso myös


Autotoday 10 vuotta sitten ”Poliisi keräili rattijuopon rahoja metsässä”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Kuljetusalalla riittää töitä”


Autotoday 10 vuotta sitten:”Autoliiton AL-Sport palkitsi vuoden 2007 menestyjät”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Alfan Mito-mallin logo valittu”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Volvon C30-malliin voi tilata oman teippauksen”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Mitähän tässä on ajateltu?”


Autotoday 10 vuotta sitten: ”Vanajan historia dvd:lle”


Autotoday 10 vuotta sitten:”Puolalaiset tykkäävät Volvosta”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Autotestejä viikonlopun lehdissä”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Volvon huono menekki keskeyttää tuotannon”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Siat kulkevat nyt ensimmäisessä luokassa”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Autoilu ja Huuhaa tänä iltana”

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Astran avomalli Suomessa”

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here