Viisi vinkkiä talvilomaliikenteeseen!

16.2.2018 08.55

          

Eteläsuomalaisten talviloma on ensi viikolla ja perjantai on yksi talven vilkkaimmista päivistä liikenteessä. Ennen pidemmälle ajomatkalle lähtöä kannattaa tarkastaa auton kunto.

Menoliikenne etelästä pohjoiseen jatkuu vilkkaana perjantain lisäksi vielä koko lauantaipäivän ajan. Käsillä ovat viimeiset hetket tarkistaa auton matkakunto. Milloin auto on huollettu viimeksi?

Jos autolla on ikää useita vuosia, tavalliset tarkastuskohteet kannattaa käydä läpi, vaikka auto olisi huollettu säännöllisesti. Tällaisia ovat moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen määrä. Lisäksi tulee tarkistaa rengaspaineet ja renkaiden kuluneisuus ja muistaa täyttää lasinpesunestesäiliö.

– Yleisin matkan katkeamisen syy on tekninen vika, tyypillisesti joku sähkövika, joka voi johtua esim. akun varaustilan heikkenemisestä. Jos epäilet akun kuntoa – esimerkiksi auto on käynnistynyt vaivalloisesti pakkasaamuna – kannattaa ajaa lähimmän huoltopisteen kautta ja tarkistaa akun kunto ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen neuvoo.

Ensiapuna voi myös Niemisen mukaan ladata akkua sähköverkosta, jos kotoa löytyy akkulaturi. Polttoainekäyttöinen esilämmitin ja lyhyet ajomatkat kuluttavat huomattavasti akkua, joten ei ole harvinaista, että parin kolmen vuoden ikäinen akkukin voi olla vaihtokunnossa.

Viisi vinkkiä talvilomaliikenteeseen:

1. Tarkasta auton kunto

Huolellisella valmistautumisella ja ennakkotarkistuksilla voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysesteen ja lasinpesunesteen riittävyys. Jos sää on pakkasen puolella, käytä esilämmitystä. Tarkasta myös talvirenkaiden kunto, auton akku ja varaa mukaan lumiharja, jääraappa, taskulamppu sekä lumilapio.

2. Pakkaa tavarat huolellisesti ja järkevästi

Lomareissulle lähtiessä auto on usein täynnä tavaraa.. Pakkaamiseen kannattaa uhrata hieman ajatusta ja suunnittelua. Painava tavara lastataan tavaratilaan alimmaiseksi ja helpommin rikkoutuva kevyt tavara ylimmäiseksi.

Kaikkien matkatavaroiden tulee mahtua auton tavaratilaan siten, että auton matkustamo jää vapaaksi irtotavaroista. Jos sinun on pakko ottaa tavaraa matkustamon puolelle, tue se tukevasti etupenkkien taakse takajalkatilaan. Muista, että kovat tai painavat irtoesineet voivat olla hengenvaarallisia jarrutus- tai kolaritilanteissa.

3. Suunnittele matka-ajat

Mikäli pystyy joustamaan lähtöajoissa, kannattaa välttää ainakin perjantai-iltapäivää. Lauantaiaamu on jo huomattavasti helpompi liikenteessä, mutta myös lauantaista ennustetaan vilkasta ajopäivää. Eteläsuomalaisten paluuliikenne ajoittuu Keski-Suomen lomien alkamiseen, joten liikenne tuolloin vilkaista sekä etelän- että pohjoisen suuntaan. Jos kuitenkin joutuu ajelemaan ruuhkapäivinä, kannattaa matkaan varata riittävästi aikaa.

4. Keskity ajamiseen

Kuljettaja ei käytä puhelinta ajon aikana. Tähän asiaan ei oikein ole vaihtoehtoja: kun ajaa, tulee keskittyä pelkästään siihen. Tämän päätöksen tekeminen on pieni uhraus saavutettuun hyötyyn nähden. Ajamisesta tulee samalla rennompaa ja stressittömämpää.

5. Nopeus ja ajoetäisyydet kuntoon

Nopeudesta ja välimatkoista kuulee muistutuksia joskus kyllästymiseen saakka. On kuitenkin niin, että jos nämä kaksi asiaa olisivat kunnossa, tien päällä olisi huomattavasti vähemmän vaaratilanteita. Huolehdi omalta osaltasi kelin mukaisesta nopeudesta ja riittävistä etäisyyksistä muihin tiellä liik

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here