Talven jäljiltä auto kannattaa pestä ja puhdistaa kunnolla — tässä pieni vinkkilista kevättöistä

Auton ulko- ja sisäpesu, vahaus, naarmujen korjaus ja monet muut huoltoaskareet onnistuvat kotioloissa oikeanlaisilla tarvikkeilla ja välineillä. Tässä Bilteman vinkit kevättöistä.

Huoltopäivän voi aloittaa ulkopesulla, auton alustan pesua unohtamatta. Auton peseminen kotona on mahdollista, mikäli se on luvallista piha-alueella.

Monilta paikkakunnilta löytyy myös huoltamoiden tarjoamia itsepalvelupesupaikkoja, joissa auton voi pestä itse. Autoa ei tule pestä suorassa auringonpaisteessa, sillä autoshampoo ja liuotinaine voivat kuivua pintaan kiinni.

Auton käsinpesu aloitetaan aina huuhtelemalla runsaalla vedellä. Tähän voi käyttää esimerkiksi puutarhaletkua tai painepesuria.

Tämän jälkeen auto pestään autolle tarkoitetulla pesuaineella tai autoshampoolla käyttäen esimerkiksi sientä tai harjaa.

Käsinpesun sijaan voi turvautua myös nopeampaan puhdistustapaan eli auton vaahdotukseen, joka tehdään painepesuriin kiinnitettävällä vaahdottimella.

Jos auto on kovin likainen, kannattaa ennen alkuhuuhtelua käyttää liuotinainetta, joka irrottaa tehokkaasti esimerkiksi maatiesuolan, tiepölyn, saven jne.

Kannattaa huomioida, että liuotinaine ja käsinpesu kuluttavat vähitellen myös vahapintaa, joten auto olisi hyvä vahata ainakin keväällä ja syksyllä, jotta vahapinta säilyisi suojaavana.

Lopuksi pesuaineet huuhdellaan kunnolla pois. Muista myös auton kuivaus, jotta pisaroiden jäljet eivät jämähdä autoon – kuivaamiseen voi käyttää esimerkiksi säämiskää tai mikrokuituliinaa.

Auton moottoritila kaipaa myös puhdistamista. Ennen moottoritilan pesua moottorin tulee olla kylmä! Sähkölaitteet, kuten virranjakaja ja laturi, tulee suojata, ja akkukengät irrottaa akun navoista.

Pesun jälkeen moottori kuivataan esimerkiksi vanhalla pyyhkeellä. Myös lyhyt ajomatka kuivattaa moottoria tehokkaasti. Jos olet epävarma sähkölaitteiden suojaamisesta, jätä moottoritilan pesu ammattilaiselle.

Auton kiillotus ja vahaus

Täydelliseen lopputulokseen kuuluu auton kiillotus ja vahaus. Kiillotuskone helpottaa auton maalipinnan hoitamista merkittävästi. Auton maalipinnan myllytys eli koneellinen kiillotus ei ainoastaan saa autoa kiiltämään, vaan se myös ehostaa maalipinnan kuntoa.

Auton vahaus suojaa maalipintaa kulumiselta, ilmansaasteilta ja UV-säteiltä. Vahauksen voi tehdä myös käsin levittämällä vahan ja kiillottamalla pinnan kiillotus- tai monikäyttöliinalla.

Ennen vahausta on varmistettava, että auton maalipinta on puhdas ja mahdollisimman naarmuton.

Auton konepellin pienten naarmujen korjaus onnistuu kotikonstein. Kiveniskemät ja pienet naarmut kannattaa maalata piiloon ennen kuin vaurio kasvaa isommaksi.

Auton sisäpesu

Auton sisäpesu on yhtä tärkeä tehtävä kuin ulkopesu! Aloita auton sisäpuhdistus viskaamalla matot pihalle ja tartu tämän jälkeen imuriin.

Auton imurointi onnistuu kätevästi esimerkiksi märkä-kuivaimurilla. Sähköt imurille voi vetää vaikkapa lämmitystolpasta.

Auton matot pesee nopeimmin painepesurilla, ja sisäpinnoilta saat lian pois sisäpesuaineella ja mikrokuituliinalla.

Auton penkkien pesu puolestaan hoituu tekstiilipesuaineella. Älä myöskään unohda puhdistaa tuulilasia ja muita auton ikkunoita sisäpuolelta!

Tuulilasinpyyhkijät ja auton nesteet

Tarkista, missä kunnossa auton tuulilasinpyyhkijät ovat ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Jos pyyhkijänsulka jättää lasiin raidan tai vetisen kalvon, kokeile puhdistaa se lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla. Jos puhdistaminen ei auta, pyyhkijänsulka kannattaa vaihtaa uuteen.

Samalla kun tarkistat pyyhkijänsulat, kurkkaa myös pissapoikaan ja lisää säiliöön tarvittaessa lasinpesunestettä.

Kesällä kannattaa suosia kesäkäyttöön tarkoitettua nestettä, joka poistaa tuulilasista helpommin myös hyönteiset, kun taas talvella kannattaa ottaa huomioon pakkaskestävyys.

Tuulilasinpesunesteen lisäksi kannattaa tarkistaa myös muiden nesteiden määrä ja lisätä tarvittaessa. Tarkista ainakin jarruneste, jäähdytysneste ja moottoriöljy.

Valojen toiminta

Auton valot kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Voit pyytää avuksi kaveria tai käyttää hyödyksi vaikkapa kaupan ikkunoita, joista valot peilautuvat.

Jos jonkin polttimoista ei toimi, se tulee vaihtaa mahdollisimman nopeasti uuteen. Joihinkin autoihin polttimot voi vaihtaa itse, mutta etenkin nykyautojen polttimoiden vaihtaminen voi vaatia käyntiä autohuollossa.

Renkaiden urasyvyys ja rengaspaineet

Renkaiden paineet voi helposti tarkistaa itse rengaspainemittarilla. Sopivat rengaspaineet muun muassa säästävät polttoainetta, vähentävät jarrutusmatkaa ja parantavat auton hallittavuutta.

Auton ohjekirjasta löydät eri ohjearvot rengaspaineille autokuorman raskauden mukaan.

Renkaiden urasyvyys on hyvä tarkistaa renkaidenvaihdon yhteydessä: hyväkuntoiset renkaat parantavat ajoturvallisuutta.

Urasyvyyden voi tarkistaa helposti asettamalla kahden euron kolikon renkaan uraan.

Mikäli kolikon hopeanvärinen reunus jää näkyviin, urasyvyyttä on jäljellä alle 4 millimetriä. Lain mukaan kesärenkaiden minimiurasyvyys on 1,6 millimetriä ja talvirenkaiden 3 millimetriä.

Monet ammattilaiset suosittelevat, että kesärenkaissa urasyvyys olisi vähintään 4 millimetriä ja talvirenkaissa vähintään 6 millimetriä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!