Tarkan markan kuski tarkastaa sekä rengaspaineet että ajonopeuden

Yksi parhaimmista tavoista säästää polttoainetta on alentaa ajonopeutta. Liikenneturvan kyselyn mukaan kuitenkin yli kolmasosa autoilijoista* ei ole katsonut tarpeelliseksi vähentää polttoaineen kulutusta ajonopeutta laskemalla.

Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden lasku lisää sekä autoilun turvallisuutta että taloudellisuutta. Rengaspaineisiin keskitytään useammin kuin ajonopeuteen.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vain kaksi kolmasosaa on laskenut ajonopeutta, jotta polttoaineen kulutus vähenisi. Varsinkin korkeissa nopeuksissa ajonopeuden laskulla voidaan saada aikaan polttoainesäästöjä. Taloudellisuuden lisäksi ajonopeuden lasku on myös lisää turvallisuutta.

Kymmenen kilometrin matkalla menettää vain puolitoista minuuttia, jos ajaa satasen sijaan kahdeksaakymppiä. Nopeusrajoitus on suurin sallittu nopeus ja on täysin hyväksyttävää ajaa sitä hitaammin, erityisesti jos olosuhteet niin vaativat. Kannattaa myös muistaa, että moottoriteiden vieressä kulkee yleensä myös matalammalla nopeusrajoituksella varustettu tie.

Rengaspaineista pidetään huolta

Autolla ajaminen on myös turvallisempaa ja taloudellisempaa, jos auton rengaspaineet ovat kunnossa. Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti.

Ajoneuvon valmistajan suosittelemat rengaspaineet voit löytää esimerkiksi kuljettajan oviaukossa olevasta tarrasta, polttoainetankin luukusta tai ajoneuvon ohjekirjasta.

– Jos rengaspaineet ovat vajaat, voi polttoaineen kulutus kasvaa jopa 3-6 %” kertoo Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

– Myös auton hallinta ääritilanteessa vaikeutuu ja renkaan elinikä lyhenee, Niemi jatkaa.

Kyselyn perusteella 91 % autoilijoista* kertoo pitävänsä huolta rengaspaineiden sopivuudesta. Oikeat paineet riippuvat kuormasta. Ennen tulevaa talvilomamatkaa on syytä varmistaa, että paineet ovat sopivat normaalia isommalle kuormalle.

Aja alempaa nopeutta tarkistetuilla renkailla

Taloudellinen ja turvallinen ajo kulkevat usein käsi kädessä. Ennakoivalla ajotavalla on helpompi reagoida yllättäviin tilanteisiin, kun ajonopeus on tilanteeseen sopiva ja turvavälit riittävät. Tällöin myös polttoainetta säästyy, kun turhat jarrutukset ja kiihdytykset jäävät vähemmälle.

Pihi kuski saa hyvän tuloksen taloudellisesta ajosta, kun tarkastaa sekä renkaiden paineen että ajonopeuden.

– Kumpikin teko lisää myös liikenneturvallisuutta tuntuvasti, Niemi muistuttaa.

*Lähde: Liikenneturva ja Kantar TNS Oy 2022. N=923 (autoilevat vastaajat).

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän