Sähköauton latauksen maksuratkaisut yksinkertaistuvat — ehkä jo tänä vuonna

Kilpailu sähköautojen ostajista tulee kiihtymään vuonna 2022. Markkinoille on tulossa useita uusia sähköautobrändejä, mikä asettaa suuria vaatimuksia latausinfrastruktuurille, Cecilia Routledge, akkujenhallintaratkaisujen toimittajan CTEKin sähköautoliiketoiminnasta vastaava globaali johtaja ennustaa.

Alle kymmenessä vuodessa Suomessa arvioidaan olevan jopa yli 600 000 sähkökäyttöistä autoa. Arvioiden mukaan Suomeen tulisi vuoteen 2030 mennessä noin 171 000 uutta latauspistettä, jotta pystytään vastaamaan sähköajoneuvojen tarpeisiin (VTT).

– Latausinfrastruktuurin laajeneminen on avainasemassa, kun kuljetaan kohti fossiilivapaata yhteiskuntaa. Yhtä tärkeää on keskustella siitä, miten haluamme näiden latauspisteiden toimivan ja integroituvan yhteiskuntaan, kertoo Routledge.

CTEK ennustaa, että tänä vuonna avoimet standardit ja kuormanhallinta tulevat yhä tärkeämmiksi. Latauspisteiden yhteenliittäminen on yksi tärkeimmistä asioista, kun rakennetaan vakaita sähköjärjestelmiä ja ratkaistaan mahdollisia lataustehoon liittyviä ongelmia kaupunkialueilla tai suuremmissa kaupungeissa. Avointen protokollien, kuten OCPP:n, tulisi olla latausasemissa vakiona.

– Kaikissa latauspisteissä pitäisi olla kuormanhallinta, joka tarkoittaa, että lataus optimoidaan yksittäisten kotitalouksien ja kiinteistöjen tarpeiden ja kapasiteetin mukaan. Älykäs ja turvallinen lataus hyödyttää koko yhteiskuntaa, Routledge toteaa.

Yksinkertaiset maksuratkaisut tulevat käyttöön

Markkinoilla on nykyään monia toimijoita, mikä on johtanut siihen, että kaikilla latausasemilla on lukuisia erilaisia maksutapavaihtoehtoja.

– Sähköauton omistaja saattaa joutua säilyttämään useita RFID-tunnisteita hansikaslokerossa, jotta pystyy lataamaan auton tien päällä. Jos käyttää uutta latauspistettä, voi joutua myös skannaamaan QR-koodin ja rekisteröitymään verkkosivustolle tai sovellukseen, selventää Routledge.

EU-lainsäädäntöön ollaan ajamassa muutosta, jolla toimijat voidaan velvoittaa avaamaan latausasemansa kaikille läpinäkyvästi ja ilman syrjintää. Se osaltaan edellyttäisi, että maksukorttien on oltava käyttökelpoisia veloituksen aikana.

– Toivottavasti vuonna 2022 RFID-tunnisteet, QR-koodit ja sovellukset alkavat jäämään pois ja pääsemme käyttämään helppoa lähimaksua pankkikortilla tai puhelimella, kun auton akkua tarvitsee matkan varrella ladata muutama kilowattitunti.

Routledge kertoo, että ISO 15118 -standardi mahdollistaa sähköajoneuvon automaattisen tunnistamisen ja valtuutuksen yhteensopivilla latausasemilla.

Yhä useammat työnantajat tulevat tarjoamaan latauspisteitä

Nykyään monet työntekijät lataavat autoaan myös työpaikallaan. Asentamalla työpaikan parkkipaikalle latauspisteitä työnantaja voi tarjota oman ”huoltoaseman” työntekijöilleen. Se ei ainoastaan ​​helpota työntekijöiden arkea, vaan myös osoittaa heille, että työnantaja tukee siirtymistä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan.

– On hyvä muistaa, että sähköautojen latausmahdollisuuden tarjoaminen työpaikalla lasketaan verovapaaksi eduksi. Latausmahdollisuus työpaikalla tarkoittaa sitä, että työnantaja voi asettaa latauksen hinnaksi vähintään ladatun sähkön hinnan. Jos työntekijällä on vapaa autoetu, voi latauksen tarjota työnantajan piikkiin.

Routledge uskoo, että Suomessa yhä useampi yritys valitsee tänä vuonna kalustoonsa sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. Tämä koskee etenkin liikennealaa, sillä liikenteen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes.

– Tarvitsemme tehokkaita toimenpiteitä liikenteestä aiheutuvien päästöjen vähentämiseksi. Yritykset vauhdittavat tänä vuonna sähköajoneuvoihin siirtymistä ja kun niitä ajavat työntekijät saavat hyviä kokemuksia, myös kuluttajakauppa suuntautuu yhä enemmän hybrideihin ja sähköautoihin, toteaa Routledge.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here