Näin työsuhdepyörä hankitaan

Hallituksen budjettiriihen tuloksena Suomeen on tulossa täysin uusi houkutin työmatkapyöräilyn lisäämiseen: verovapaa polkupyöräetu.

Mitä verovapaa polkupyöräetu tarkoittaa? Miksi työsuhdepyörän hankkiminen kannattaa? Tähän vastataan Pyöräliiton tiedotteessa.

Pyöräliitto kannustaa työpaikkoja tarttumaan uuteen etuun, joka lisää työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää työmatkaliikenteestä syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Vuoden 2021 alusta lähtien uuden polkupyörän hankinta tulee olemaan entistä houkuttelevampaa. Hallituksen budjettiriihessä sovittiin, että työsuhdepolkupyörä on jatkossa verovapaa luontoisetu 1200 euroon saakka vuosittain.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että työntekijä voi työnantajansa kautta hankkia itselleen uuden polkupyörän veroprosenttinsa verran kaupan myyntihintaa edullisemmin.

Miten työsuhdepyörä hankitaan?

Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Työnantaja pidättää pyörän kustannukset työntekijän palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna. Edusta hyötyvät taloudellisesti sekä työnantaja että työntekijä. Työnantajan ei tarvitse maksaa edusta palkan sivukuluja, ja työntekijän ansiotulovero pienenee, kun osa palkasta saadaan verottomana polkupyöräetuna.

Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön. Sillä saa ajaa työmatkojen lisäksi myös vapaa-ajalla. Koska uusi työsuhde-etu on ansiotuloverovapaa 1200 euroon vuodessa ja pyörän hankinnan kulut voidaan jakaa useammalle vuodelle, voi työntekijä hankkia ansiotuloverovapaasti esimerkiksi kolmessa vuodessa 3600 euron arvoisen pyöräpaketin. Laadukkaan polkupyörän voi siis jatkossa hankkia ilman suurta alkupääomaa.

– Vuosittainen 1200 euron verovapauden taso takaa sen, että työntekijä voi valita pyöränsä suuresta, laadukkaiden sähköavusteisten polkupyörien valikoimasta. Tutkimusten mukaan erityisesti sähköavusteiset pyörät houkuttelevat ihmisiä vaihtamaan autosta pyörään myös pidemmillä matkoilla. Riittävän korkea verovapauden taso on ilmastopäästöjen vähentämisen näkökulmasta tärkeää, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen toteaa.

Työsuhdepyörä hankintaan usein leasing -sopimuksella, johon sisältyy varkausvakuutus, varusteet ja huoltopalvelut. Sopimuksen päätyttyä työnantaja tai työntekijä voi lunastaa pyörän itselleen.

Työnantaja voi myös hankkia pyörän suoraan omakseen, jolloin polkupyöräedun arvo palkansaajan verotuksessa lasketaan siten, että pyörän hankintahinta jaetaan pyörän oletetuilla käyttövuosilla.

Karkeasti edun hyöty työntekijälle on hänen oman veroprosenttinsa verran, mutta leasing-yhtiön toimisto- ja käsittelykulut vähennetään ennen edun arvottamista. Esimerkiksi jos pyörä ja varusteet maksavat yhteensä 900 euroa  ja työntekijän tuloveroprosentti on 20, on työntekijän etu noin 250 euroa, kun pyörä on hankittu leasing-paketilla.

– Polkupyöräedun tarjoaminen on työnantajan näkökulmastakin järkevää. Pyöräily parantaa työntekijän terveyttä, ja polkupyöräetu on valtti rekrytoinnissa. Työnantajan ei myöskään tarvitse maksaa edun osalta palkan sivukuluja, Koistinen sanoo.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!