Pyöräilijöiden kansalaisaloite vaatii autoilijoilta turvallisempaa ohittamista

Pyöräily kasvattaa suosiotaan, mutta liian läheltä ohittavien autojen pelko pitää edelleen monet pois satulasta. Tuore kansalaisaloite vaatii lakiin autoille 1,5 metrin ohitusetäisyyttä pyöräilijöihin ja jalankulkijoihin. Aloite on kerännyt tuhansia allekirjoituksia vain muutamassa päivässä.

Suomessa on käynnistetty kansalaisaloite, jossa vaaditaan tieliikennelain (729/2018) 33 §:n muuttamista siten, että moottoriajoneuvojen on ohitettava pyöräilijät ja jalankulkijat vähintään 1,5 metrin etäisyydeltä. Aloitteessa esitetään myös, että tätä lyhyemmältä etäisyydeltä ohittaminen tulisi lain mukaan rangaistavaksi.

Liikenneturvallisuus on keskeinen osa liikennepolitiikkaa, ja erityisesti haavoittuvimpien tienkäyttäjien, kuten pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden, suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää. Tällä hetkellä Suomen lainsäädännössä ei ole selkeää metrimääräistä minimietäisyyttä, mikä aiheuttaa tulkintaeroja ja vaaratilanteita liikenteessä.

Useissa Euroopan maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Belgiassa ja Espanjassa, minimiohitusetäisyydestä on jo säädetty laissa, ja nyt vastaavaa lainsäädäntöä vaaditaan myös Suomeen.

Pyöräily on yhä suositumpi tapa liikkua kaikissa ikäryhmissä. Jo ennen koronapandemiaa ja työsuhdepyörien yleistymistä yli 580 000 suomalaista aikuista pyöräili vähintään kerran viikossa*. Pyöräilyn suosion kasvaessa myös turvallisuuskysymykset korostuvat. Liikenneturvan tekemässä kyselyssä 82 prosenttia vastaajista koki, että autoilijat ohittavat pyöräilijät liian läheltä**.

”Pyöräilen itse paljon ja keskustelen usein muiden pyöräilijöiden kanssa. Läheltä piti -tilanteita on paljon, ja moni pelkää ajaa tien laidassa, koska autot ohittavat liian läheltä. Tämä ongelma myös estää monia pyöräilemästä. Koimme, että asialle on tehtävä jotain”, sanoo Jaakko Alajoki, aktiivipyöräilijä ja yksi aloitteen laatijoista.

Aloitteen liikkeellepanijat uskovat, että 1,5 metrin ohitusetäisyydellä olisi positiivisia vaikutuksia sekä liikenneturvallisuuteen että kansanterveyteen.

Lakimuutos selkeyttäisi sääntöjä ja vähentäisi tulkintaeroja, mikä helpottaisi myös poliisin valvontatyötä. Turvallisemmat liikenneolosuhteet lisäisivät pyöräilyn ja jalankulun suosiota, mikä puolestaan parantaisi kansanterveyttä ja vähentäisi terveydenhuollon kustannuksia.

Tieliikenne aiheuttaa noin viidesosan Suomen ilmastopäästöistä, joten pyöräilyn ja jalankulun yleistyminen tukisi myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Lisäksi turvallisempi liikenneympäristö edistäisi pyörämatkailua ja lähimatkailua, mikä vahvistaisi matkailuyritysten toimintaedellytyksiä.

Lakimuutos parantaisi myös harvaan asuttujen alueiden elinvoimaa, sillä turvallisemmat liikenneolosuhteet tukisivat etenkin vanhusten ja lasten mahdollisuuksia liikkua itsenäisesti.

”Se, mikä voi vaikuttaa turvalliselta ohitusetäisyydeltä auton ratissa, voi tuntua turvattomalta ja vaaralliselta pyörän selässä tai jalkaisin kulkiessa. Tulkintaerojen vähentyminen lisäisi turvallisuutta ja kannustaisi kaikenikäisiä pyöräilemään enemmän. Haluamme kansalaisaloitteen myötä lisätä liikenneturvallisuudesta käytävää keskustelua sekä kasvattaa ymmärrystä pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden asemasta liikenteessä”, Alajoki kertoo.

Kansalaisaloite on saanut vauhdikkaan alun

Kansalaisaloitteen on pannut liikkeelle joukko suomalaisia aktiivisia pyöräilijöitä ja pyöräilyvaikuttajia. Aloitteen käynnistäjiä ovat Alajoen lisäksi muun muassa ammattilaispyöräilijä Lotta Henttala sekä suosittua Velogi-YouTubekanavaa pyörittävä Risto Viitanen.

Kansalaisaloite on jätetty ja se on allekirjoitettavissa verkkopalvelussa. Aloite on kerännyt tuhansia allekirjoituksia jo muutamassa päivässä.

Tarvittavan 50 000 allekirjoituksen täyttyessä aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Jokainen allekirjoitus vie Suomea kohti turvallisempaa ja kestävämpää liikennekulttuuria.

Lisätietoja ja allekirjoitusmahdollisuus:
https://puolitoistametria.fi

Lähteet:

*Kihu 2019: Aikuisväestön liikunnan harrastaminen, vapaaehtoistyö ja osallistuminen 2018
https://kihuenergia.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2019_jar_aikuisvest_sel71_85829.pdf

**Liikenneturva 2023: https://www.liikenneturva.fi/ajankohtaista/pyorailijan-ohitus-maantiella-hirvittaa-sivustakatsojia/#c8594c26

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän