KHO antoi reilut sakot bussikartellista — yhteensä noin 9 miljoonaa euroa

Korkein hallinto-oikeus on määrännyt noin 9 miljoonan euron seuraamusmaksut bussikartelliasiassa, todetaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteessa.

KHO:n mukaan osapuolet ovat suunnitelmallisesti estäneet bussimarkkinoiden avautumista kilpailulle ja kartellista on aiheutunut haittaa kuluttajille.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tyytyväinen päätökseen, mutta pitää tärkeänä, että Suomeen saadaan sakkosuuntaviivat.

KKV teki tammikuussa 2016 markkinaoikeudelle esityksen yhteensä yli 30 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämiseksi linja-autoyhtiöille, Linja-autoliitolle ja Matkahuollolle.

KKV:n mukaan yritykset pyrkivät yhteisymmärryksessä estämään markkinoiden avautumista ja uusien kilpailijoiden markkinoille pääsyä. Kartellin osapuolet sulkivat uudet reittiliikennelupavuorot Matkahuollon aikataulu- ja lipunmyyntipalvelujen sekä pakettien kuljetuspalvelujen ulkopuolelle.

Markkinaoikeus katsoi joulukuussa 2017 antamassaan päätöksessä, että linja-autoyhtiöt, Linja-autoliitto ja Matkahuolto olivat syyllistyneet kartelliin ja määräsi kunkin niistä maksamaan seuraamusmaksuna 100 000 euroa kielletystä kilpailun rajoittamisesta. KKV ei pitänyt seuraamusmaksuja riittävinä ja valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Korkein hallinto-oikeus toteaa tänään 20.8.2019 antamassaan päätöksessä, että kilpailunrikkomuksella on suunnitelmallisesti estetty ja viivästytetty bussimarkkinoiden avautumista kilpailulle. KHO:n mukaan menettelyä voidaan pitää erityisen haitallisena ja vakavana rikkomuksena. Kartelli on aiheuttanut haittaa kuluttajille heikentyneenä hinta- ja laatukilpailuna.

Korkein hallinto-oikeus määräsi seuraamusmaksuja yhteensä 8,9 miljoonaa euroa, jotka jakautuivat seuraavasti:

Matkahuolto            4 300 000 euroa
Länsilinjat                   100 000 euroa
Pohjolan Matka            300 000 euroa
Pohjolan Liikenne/VR    300 000 euroa
Koiviston Auto           2 300 000 euroa
Vainion Liikenne           500 000 euroa
Savonlinja-yhtiöt          400 000 euroa,
Väinö Paunu                600 000 euroa
Linja-autoliitto              100 000 euroa

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että korkein hallinto-oikeus on korottanut seuraamusmaksuja ja todennut vakavan, pitkäkestoisen kilpailunrajoituksen. Päätös osoittaa kuitenkin myös, että lainsäädäntö ei vielä tällä hetkellä mahdollista riittävän korkeaa seuraamusmaksutasoa suhteessa kartellien vahingollisuuteen eikä se ehkäise kartelleja riittävästi. Suomeen olisi syytä saada komissiollakin käytössä olevat sakkosuuntaviivat, jotka asettaisivat seuraamusmaksutason riittävän korkealle tasolle. Kartellit ovat aina erittäin vahingollisia kuluttajille ja kansantaloudelle. Kiinnijäämisriskin ja sakkotason on oltava niin korkeita, että kartellitoimintaan ei kannata ryhtyä, sanoo KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here