Autoalan vastaus Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimukseen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkisti 1.3.2024 tutkimuksen, jossa käsiteltiin yli tuhatta kuluttajaneuvonnan tapausta käytettyjen autojen kaupasta Suomessa. Tutkimuksen mukaan yhteydenottojen syy on usein se, että autojen todellinen kunto ei vastaa myyjien ostajille antamia tietoja, todetaan Autoalan Keskusliiton tiedotteessa.

Suomessa tehdään vuosittain 592 000 käytetyn auton kauppaa, joista noin puolet tehdään autoliikkeessä. Auto on hankintana kuluttajalle iso investointi ja autokauppojen vuotuinen määrä vielä korostaa asian vaikuttavuutta.

Silloin, kun ajoneuvo ostetaan autoliikkeestä, on kuluttajan asema turvattu kuluttajansuojalain kuluttajaa suojaavilla säännöksillä. Suomalaisesta autoliikkeestä ostettu auto on kuluttajalle aina turvallisempi vaihtoehto kuin muualta tai yksityiseltä ostettu. Tämä koskee myös käytettyinä maahantuotuja ajoneuvoja.

Yksikin yhteydenotto kuluttajaneuvontaan on tarpeeton, mikäli se johtuu siitä, että myyjä on tietoisesti jättänyt antamatta ostajalle tämän ostopäätöksen kannalta keskeistä informaatiota.

Myyjän velvollisuus on kertoa myymästään tuotteesta kaikki tiedossaan olevat seikat, jotka voivat vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Kuluttajaneuvontaan asiasta yhteyttä ottaneiden kuluttajien suuri määrä kertoo, että autoalalla on asiassa parannettavaa. Autoalan Keskusliitto on kouluttanut jäsenyrityksiään kuluttajansuojalainsäädännön velvoitteista säännöllisesti ja tätä tullaan tehostamaan entisestään.

Oikeiden tietojen antamisen haasteena monesti on, ettei myyjällä ole tuotteesta myyntihetkellä niitä tietoja, joiden jälkeenpäin arvioiden voidaan olettaa vaikuttaneen ostopäätökseen. Auto on tyypillisesti vain hetken aikaa myyjän omistuksessa kun se on ostettu vaihtoautona edelliseltä omistajalta. Käytettynä myyty auto on aina ollut jonkun toisen omistuksessa ja edellinen omistaja on aina parhaiten perillä auton kunnosta.

Valitettavasti kaikissa tapauksissa edellinen omistaja ei ole huomannut mahdollista puutteellisuutta ajoneuvon kunnossa tai sitä ei ole tuotu autoliikkeelle tiedoksi. Autoliikkeet tekevät parhaansa ajoneuvon kunnon selvittämiseksi sinä rajallisena aikana, kun auto on autoliikkeen omistuksessa. Kaikkia vikoja ei kuitenkaan ole mahdollista havaita autoliikkeessä vaan monesti viat ilmenevät ajan kuluessa autoa käytettäessä.

Avoin kaupankäynti on sekä kuluttajan että autoliikkeen etu

Autoalan Keskusliitto kannustaa avoimeen kaupankäyntikulttuuriin, jossa ajoneuvon myyjä, oli se sitten autoliike tai kuluttaja, avoimesti kertoo kaikki tiedossaan olevat, kaupan tekemiseen vaikuttavat seikat.

Tätä tukeakseen on kehitetty vaihtoauton ostotarkastuslomakkeen, jolla auton myyjä myydessään autoa autoliikkeelle voi avoimesti kertoa kaikki tiedossaan olevat, kauppaan vaikuttavat seikat.

Vastaavasti autoliike voi samalla lomakkeella kertoa potentiaaliselle auton ostajalle vastaavat asiat sekä mahdolliset omat havaintonsa ajoneuvon kunnosta.

Toimimalla avoimesti voidaan välttää tarpeettomat erimielisyydet ajoneuvon kunnosta sekä luoda luottamusta autokauppaan. Se on sekä kuluttajien että myös autoliikkeiden etu.

Ajoneuvot ovat erittäin monimutkaisia, teknisesti kehittyneitä kokonaisuuksia, joiden käyttöikä Suomessa on pitkä ja, joita käytetään erittäin haastavissa, termisissä olosuhteissa.

Ajoneuvo on suunniteltu kestämään sen elinkaari edellyttäen, että sitä huolletaan asianmukaisesti. Vain huoltamalla ajoneuvo valmistajan suomalaisiin olosuhteisiin laatiman huolto-ohjelman mukaisesti, voidaan varmistua siitä, että ajoneuvo ja sen ominaisuudet säilyvät suunnitellusti ja että se kestää optimaalisesti.

Ajoneuvo on suunniteltu toimimaan siten, että rikkoutuneet tai kuluneet osat korvataan alkuperäisillä varaosilla.

Ajoneuvossa on myös paljon kuluvia osia, joiden uusiminen ei ole ajoneuvon virheellisyyttä, vaan suunniteltu toimenpide ajoneuvon toimintakyvyn säilyttämiseksi. Mitä vanhempi ajoneuvo on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sitä joudutaan myös korjaamaan/uusimaan, jotta se toimii halutulla tavalla. Toisinaan ikääntyneiden ajoneuvojen korjauskulut voivat olla huomattavia.

Lue myös

Tutkimus paljastaa: Käytettyjen autojen todellinen kunto ei vastaa myyjien kertomia tietoja!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän