Helsingissä uusi lasten kirjastoauto tuo lapsille uusia elämyksiä

Helsinki on saanut uuden lastenkirjastoauton nimeltään Stoori.

Stoori valikoitui kirjastoauton nimeksi yleisöäänestyksessä.

Uusi Stoori korvaa vuonna 2003 käyttöönotetun lastenkirjastoauto Staran. Stoori on tiloiltaan muunneltava ja sitä pystytään hyödyntämään paremmin esimerkiksi lastentapahtumissa ja työpajoissa.

Kiitokorin rakentaman Stoorin katolle asennetut aurinkokennot tuottavat virtaa auton sähkölaitteita varten.

Invanostimen avulla Stoorissa on mahdollista vierailla myös pyörätuolilla.

Helsingin katuja kulkee myös toinen lastenkirjastoauto, Muumi-hahmoin kuvitettu Skidi.

– Stoori tulee lasten luokse tarjoten kokemuksen lukemisen löytämisen riemusta. Auton muuntautuva sisustus ja valaistus ruokkivat lasten mielikuvitusta. Stoori voi tarjota yllättäviä kokemuksia ja elämyksiä kävijöille, sanoo kirjastonjohtaja Mari Luolamaa.

Stoorin kuvitus ja sisustus ammentavat tarinoista

Stoorin kuvittaminen oli yksi Riku Ounaslehdon suurimmista töistä tähän asti, vaikka hänen kuvituksiaan on ollut isoissa mainosbannereissa ja hän on maalannut pari muraaliakin Rovaniemelle.

Ounaslehdon mielestä on mahtavaa ajatella, että kuvitus on koko ajan liikkeessä ympäri kaupunkia.

– Inspiraatio Stoorin kuvituksiin löytyi monipuolisesta lastenkirjallisuudesta, johon on helppo uppoutua aikuisenakin. Lastenkirjallisuuteen kuuluu vahvasti fantasia, jota halusin mukaan auton kylkiin. Kuvituksen miljöö vihjailee merellisestä pääkaupunkiseudusta. Oven puoleisella kyljellä tutustutaan kasvien maailmaan tabletilta lukien. Toisella puolella unelmoidaan lentämisestä. Kirjoista kiinnostuneet pihapiirin eläimet saavat vaivihkaa seuraansa harvinaisia apinoita ja lopulta huomaa, että seurassa istuu myös mielikuvituksellisia fantasiahahmoja, Ounaslehto kertoo.

Stoorin sisustus liittyy sekin erilaisiin tarinoihin ja kuvitteellisiin maailmoihin. Tavoitteena sisustussuunnittelussa on ollut, että kirjastoautossa vierailevat lapset jopa unohtavat hetkeksi todellisen maailman tulleessaan sisälle Stooriin.

– Toivoisin, että lasten mielikuvitus lähtee matkalle, kun he astuvat kirjastoautoon. Valitut värit kalusteissa ja tilassa korostavat eri toimintoja. Tavoitteena on ollut luoda ympäristö lasten mielikuvituksen aktivoimiseksi, sanoo Stoorin sisustussuunnittelusta vastannut Pablo Riquelme.

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki.

Stoori näyttää kirjaston suunnan

Kirjastoauton avulla kirjastopalvelut viedään arkiaamupäivisin sinne missä lapset ja lapsiperheet ovat eli päiväkoteihin, kouluihin ja leikkipuistoihin.

Arki-iltojen reiteillä kirjastoauto palvelee sellaisia asuinalueita, joissa ei ole lähikirjastoa.

Kirjastoautot pysähtyvät muun muassa Kalasatamassa, Kulosaaressa, Myllykylässä, Kuninkaantammessa ja Katajanokalla.

Lisäksi kirjastoautot ovat tuttu näky erilaisissa tapahtumissa.

Lastenkirjastoauton keskeinen tehtävä on tarinoiden, lorujen ja runojen sekä tiedon monipuolinen ja inspiroiva tarjonta – lukemisen ilon tuottaminen. Henkilökunta auttaa tiedonhaussa ja vinkkaa uusia elämyksiä.

Nyt korona-aikana kirjastoautot kiertävät normaalisti iltareiteillä. Kirjastoautoon voi tulla sisälle kaksi asiakasta tai yksi perhe kerrallaan.

Asiakkaita toivotaan ripeää asiointia, että kaikki varmasti ehtivät hoitaa kirjastoasiansa.

Kirjastoautosta lainattua aineistoa voi palauttaa mihin tahansa Helmet-alueen kirjastoon ja kaikkien Helmet-kirjastojen aineistoa voi palauttaa kirjastoautoon.

Kirjastoauton voi valita myös varausten noutopaikaksi. Helsingin kirjastoautojen aikataulut voi katsoa osoitteesta helmet.fi/kirjastoauto.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here