Autotoday 15 vuotta sitten: Bensakäyttöinen Toyota Yaris vuoden ekoauto

Suomessa valittiin aikoinaan Vuoden ekoauto. Valinnan taustalla oli Motiva ja Tuulilasi-lehti. Vuonna 2009 valinta oli Toyota Yaris.

Bensakäyttöinen Toyota Yaris vuoden ekoauto

Vuoden 2009 Ekoautoksi on valittu Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i. Ekologisimpaan kärkeen ovat viime vuosina yltäneet dieselmallit, mutta nyt voittajaksi nousi bensiinikäyttöinen auto.
Yarisin uusi 1,33 Dual VVT-i -malli päihitti kilpailijansa erityisen alhaisilla typenoksidipäästöillä.

Vuoden Ekoauto nimettiin nyt neljännentoista kerran. Valinnan suoritti Motiva Oy:n kokoama ryhmä autoalan asiantuntijoita. Mittauksista ja käytännön järjestelyistä vastasi Tuulilasi-lehti. Valinnalla halutaan kiinnittää auton ostajien huomio moottoreiden eroihin ja kannustaa vertailemaan eri mallien ekologisuutta.

Vähän kuluttava auto merkitsee pienempiä hiilidioksidipäästöjä ja käyttökustannuksia. Lisäksi vähäkulutuksisen ajoneuvon jälleenmyyntiarvo on parempi energian hinnan noustessa ja kuluttajien kukkaroiden nyörien kiristyessä.

Ehdolla 12 suosittua automallia

Tämän vuoden Ekoautoehdokkaita olivat Ford Fiesta, Mazda 2, Mini, Opel Corsa, Toyota Yaris ja Volkswagen Polo. Kaikista automalleista oli mukana sekä bensiini- että dieselmalli. Ehdokkaat valittiin suosituimman autoluokan kokoa pienemmistä malleista.

Arvostelussa suurin painoarvo eli 50 prosenttia oli polttoaineen kulutuksella, joka vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen määrään. Haitallisten pakokaasupäästöjen osuus oli 25 prosenttia, tilojen ja turvavarusteiden 15 prosenttia ja suorituskyvyn 10 prosenttia kokonaisarvosanasta.

Menestynein Ekoautomerkki

Toyotalle nyt saavutettu Ekoautovertailun voitto oli jo kuudes. Viime vuonna hybridiauto Prius oli loppupisteissä selvä kultamitalisti. Malli on ollut kisaryhmän kärjessä menestyksekkäästi myös vuosina 2002 ja 2005, mutta silloin se toimi verrokkiautona eikä sen tuloksia otettu mukaan varsinaiseen loppuarvosteluun.

Vertailuvoitot kertovat Toyotan malliston ekologisesta kilpailukyvystä suomalaisessa liikenteessä. Yarisin tuorein dieselversio ei ehtinyt mukaan tämän vuoden Ekoautovertailuun. Sen ominaisuuksia on parannettu entisestään esimerkiksi hiukkassuodattimella sekä kuudennella vaihteella.

Monipuolisen vahva Yaris

Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i pärjäsi tasaisen vahvasti vertailun kaikilla osa-alueilla. Malli sai alkuvuonna uuden 74 kilowatin (101 hv) tehoisen bensiinimoottorin, jossa sekä imu- että pakoventtiilin ajoituksia säädetään rasitustilanteen mukaan parhaiden käyttöominaisuuksien saavuttamiseksi.

Moottorimuutoksen myötä hiilidioksidipäästöt tippuivat jopa 17 prosenttia. Yhdistetyn ajon kulutus on 5,1 l/100 km. Varustukseen kuuluu nyt Stop Start -järjestelmä, joka sammuttaa käyntilämpöisen moottorin esimerkiksi pysähdyttäessä liikennevaloihin. Moottori käynnistyy välittömästi kun kuljettaja aloittaa taas liikkeellelähdön.

Yaris todettiin testiajossa polttoaineenkulutukseltaan bensiinimoottoristen parhaaksi ja se pärjäsi erityisen hyvin suorituskyvyn ja tilojen vertailussa. Toyotan bensiinimoottorin alhaiset partikkelipäästöt olivat ratkaisevia poikkeuksellisen tasaväkisessä vertailussa.

Ekoautot 1996-2009

1996 Toyota Corolla 1.4 Ecotronic
1997 Honda Civic 1.5 V-TEC
1998 Seat Toledo TDI
1999 Opel Corsa 1.0 ECO
2000 Opel Corsa 1.0 ECO
2001 VW Polo Classic TDI
2002 Audi A2 1,2 TDI
2003 Toyota Yaris 1.4 D-4D
2004 VW Passat TDI
2005 Toyota Corolla 1.4 D-4D
2006 Toyota Aygo, Citroën C1,Peugeot 107
2007 Citroën Xsara Picasso HDi
2008 Toyota Prius HSD
2009 Toyota Yaris 1.33 Dual VVT-i

Juttu oli Autotodayssa 24.2.2009.

Lue myös

Autotoday 15 vuotta sitten: Eipä sitä moottorikelkallakaan päästä poliisia karkuun

Autotoday 15 vuotta sitten: Peugeotin kolmipyörässä on kolme moottoria

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän