Autotoday 10 vuotta sitten: "Poliisi iski mopoihin pääkaupunkiseudulla"

16.5.2018 22.59

Tasan kymmenen vuotta sitten pääkaupunkiseudun poliiseilla oli mittava moporatsia. Mikään ei ole vuosien kuluessa muuttunut, koska edelleen poliisien pitää puuttua muun muassa mopojen virittämiseen. Katso esimerkiksi tämä juttu ”Poliisi on edelleen huolestunut Nivalan mopokulttuurista!

Poliisi iski mopoihin pääkaupunkiseudulla

Helsingin poliisilaitos teki yhdessä Espoon ja Vantaan poliisilaitosten kanssa moporatsian keskiviikkona Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella. Valvontaan osallistui yhteensä 11 poliisin autopartiota ja kuusi poliisimoottoripyörää.

Valvonnan kohteena olivat mopojen rakennemuutokset sekä ajotapa. Poliisin mukaan tarkastetut mopot olivat pääosin hyväkuntoisia ja liikennekäyttäytyminen valvonnan aikana oli varsin hyvää.

Poliisi tarkasti valvontatapahtuman aikana yhteensä 124 mopoa. Tarkastetuista mopoista 15 oli muutettu siten, että niiden rakenteellinen nopeus oli sallittua 45 km/h korkeampi. Neljää mopoa oli muutettu niin paljon, että ne luokiteltiin kevytmoottoripyöriksi.

Mopo määritellään ajoneuvolain mukaan kaksi- tai kolmipyöräiseksi moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 kilometriä tunnissa. Mikäli mopo on viritetty, mutta se kulkee alle 65 kilometriä tunnissa, rangaistukseksi tulee sakkoa rakenteeltaan ja kunnoltaan määräysten vastaisen ajoneuvon kuljettamisesta. Jos nopeus ylittää 65 kilometriä tunnissa, mopo luetaan moottoripyöräksi ja sen kuljettajalla on oltava vähintään A1- luokan ajokortti.

Mopokortin (M) omaavalle henkilölle määräytyy rangaistus muutoskatsastamattoman ajoneuvon käyttämisestä liikenteessä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Lisäksi poliisi ottaa mopon rekisterikilven pois ja määrää mopon valvontakatsastukseen. Rekisterikilven saa takaisin katsastamalla mopon vakiokuntoisena.
Asiasta tehdään myös ilmoitus Ajoneuvohallintakeskukseen, joka määrää ajoneuvolle moottoripyöräveron. Vero on ollut keskimäärin 284 euroa. Veroa ei palauteta vaikka ajoneuvo muutetaan myöhemmin takaisin tavalliseksi mopoksi. Myös vakuutusyhtiö saattaa vaatia korotetun vakuutusmaksun, koska mopon vakuutus on satoja euroja halvempi vuodessa kuin moottoripyörän.

Jos viritetyn mopon kuljettaja syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, häntä odottaa myös ajokielto. Ajokiellon pituudet ovat olleet 1,5 – 2 kuukautta.

Kevytmoottoripyöräkortin (A1) saaminen siirtyy pahimmassa tapauksessa vuodella.

Juttu oli Autotodayssa 16.5.2008.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here